Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017

Τροφές για ανεβασμένη διάθεση



Γράφει:
ο Παναγιώτης Βαραγιάννης M.Med.Sc.
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Εκτός από τη θρεπτική αξία και την πλήρωση του αισθήματος της γεύσης που αναζητάς από την τροφή σου, υπάρχουν τρόφιμα που ταυτόχρονα χαρίζουν ενέργεια, τόνωση και ανεβασμένη διάθεση. Στην πραγματικότητα οι τροφές αυτές λόγω της ιδιαίτερης σύστασης και συγκέντρωσης σε μακρο- και μικροθρεπτικά συστατικά προσδίδουν τα απαραίτητα εκείνα στοιχεία που επιζητεί ο οργανισμός για να νιώσει δύναμη, ευεξία και αντοχή για τις δραστηριότητες του. Επομένως η σωστή και ισορροπημένη διατροφή μπορεί να κάνει καλό όχι μόνο στην υγεία αλλά και την ψυχολογία. 
Στη συνέχεια θα αναφερθούν 10 τροφές και σνακ που μπορείς εύκολα να βρεις τους θερινούς μήνες αλλά και στις διακοπές προσφέροντας σωματική και πνευματική ανανέωση:
1. ψάρια και θαλασσινά: φυσική πηγή πολυακόρεστων λιπαρών οξέων και ιχνοστοιχείων που διαδραματίζουν ρυθμιστικό ρόλο στο ορμονικό σύστημα ανεβάζοντας τη διάθεση.

2. αυγά: συμβάλλουν στην αύξηση των επιπέδων 2 ορμονών (ντομαμίνη και επινεφρίνη) οι οποίες βελτιώνουν  τη διάθεση και τα επίπεδα ενέργειας. Επίσης είναι εξαιρετικά πλούσια στην πολύτιμη βιταμίνη D.
3. Άπαχο κρέας (κοτόπουλο, χοιρινό, γαλοπούλα): πηγή πρωτεΐνης (περιλαμβάνει το αμινοξύ τυροσίνη) βιταμινών Β και μετάλλων πχ σιδήρου. Η τυροσίνη αυξάνει τα επίπεδα της των 2 προαναφερθέντων ορμονών που με τη σειρά τους φαίνεται ότι ενισχύουν και τη συγκέντρωση και την εγρήγορση του οργανισμού.
4. ψωμί, δημητριακά και αρτοσκευάσματα ολικής άλεσης: προσφέρουν καλύτερη ρύθμιση της γλυκόζης αίματος, κορεσμό για περισσότερο χρόνο και ενέργεια για τόνωση, αντοχή και αύξηση της κινητοποίησης.
5. όσπρια και λαδερά φαγητά: με λίγες θερμίδες προκαλούν ευγλυκαιμία ενώ ρυθμίζουν την ορμόνη σεροτοτίνη που ανεβάζει τη διάθεση και την ευδαιμονία.
6. φρούτα: μια ποικιλία καλοκαιρινών φρούτων ή μια φρουτοσαλάτα είναι το ιδανικό σνακ ή ακόμη και βραδινό γεύμα προσφέροντας όλες τις απαραίτητες βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία που χρειάζεται ο μεταβολισμός για να λειτουργεί σωστά προσφέροντας τόνωση και διαύγεια για όλες τις δραστηριότητες.
7. παγωτό χωρίς ζάχαρη και λιπαρά: άμεση απελευθέρωση ενέργειας με βιταμίνες και όλα τα μακροθρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην ομαλή λειτουργία και τόνωση του οργανισμού.
8. παγωμένο πράσινο τσάι ή καφές χωρίς ζάχαρη: πλούσια σε αντιοξειδωτικά, συμβάλλει στην ενυδάτωση του οργανισμού και περιορίζει τις λιγούρες διαθέτοντας μηδενικές θερμίδες. Επίσης βοηθούν στη χαλάρωση και στην αύξηση της συγκέντρωσης.
9. ξηροί καρποί: πλούσιοι σε πρωτεΐνες και μαγνήσιο, το οποίο βοηθά στην απελευθέρωση ενέργειας, προφυλάσσοντας από την κούραση και το στρες.
10. νερό: η επαρκής ενυδάτωση βοηθά στην αποφυγή της κούρασης και της επιβράδυνσης του μεταβολισμού που μειώνει την ενέργεια του οργανισμού. 1 λίτρο την ημέρα είναι η μικρότερη προτεινόμενη ποσότητα κατανάλωσης, ενώ αν υπάρχουν αυξημένες ανάγκες ή απώλειες η κατανάλωση μπορεί να αυξηθεί.
Καταλήγοντας, μπορούμε να εξάγουμε το συμπέρασμα ότι η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων σε συνδυασμό με ένα ισορροπημένο διατροφικό πλάνο μπορεί να αναζωογονήσει το πνεύμα και τον ψυχικό κόσμο προσφέροντας ενέργεια, ευεξία και τη διάθεση στα ύψη!


Παναγιώτης Βαραγιάννης M.Med.Sc.
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου