Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017

Παρέμβαση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης (REGI) για την άμεση αποζημίωση των πληγέντων λαϊκών νοικοκυριών, εργαζομένων και μικροεπαγγελματιών από τις καταστροφές στη Δυτική Αττική.



Συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για την άμεση καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες από τις πλημμύρες στη Δυτική Αττική, ζήτησε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης σήμερα στην επιτροπή περιφερειακής Ανάπτυξης (REGI) του Ευρωκοινοβουλίου. Συγκεκριμένα  απαίτησε η επιτροπή να καταθέσει ερώτηση στη βάση του ψηφίσματος που έχει ήδη καταθέσει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ πριν τις καταστροφές στη Δυτική Αττική για την άρση των απαράδεκτων περιορισμών του λεγόμενου «Ταμείου Αλληλεγγύης» της ΕΕ, προκειμένου να μπορέσουν να αποζημιωθούν τα λαϊκά νοικοκυριά, οι εργαζόμενοι και οι μικροεπαγγελματίες.
Το ζήτημα αυτό έθεσε και στη διακοινοβουλευτική συνεδρίαση με αντιπροσώπους του Ευρωκοινοβουλίου και των εθνικών κοινοβουλίων που έλαβε χώρα χτες στις Βρυξέλλες με θέμα «το μέλλον της πολιτικής για τη συνοχή μετά το 2020» σε συνέχεια της παρέμβασης του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Σωτήρη Ζαριανόπουλου στην Ολομέλεια την προηγούμενη εβδομάδα.
Σημειώνεται ότι η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ έχει από την πρώτη στιγμή  απευθύνει και σχετική κατεπείγουσα ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για  την άμεση καταβολή αποζημιώσεων.   
Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης στη σημερινή του παρέμβαση κατήγγειλε ότι η συζήτηση στην επιτροπή περιφερειακής Ανάπτυξης (REGI) του Ευρωκοινοβουλίου που είχε εξαγγελθεί να γίνει σήμερα για το θέμα ανακλήθηκε με συνοπτικές διαδικασίες, τονίζοντας συγκεκριμένα τα παρακάτω:
«Σήμερα παρότι είχε εξαγγελθεί στην επιτροπή δεν έγινε καν συζήτηση, όμως οι καταστροφές από τις πλημμύρες της Δυτικής Αττικής στη χώρα μου την Ελλάδα, κόστισαν 21 ανθρώπινες ζωές, ενώ τεράστιες ήταν κι οι καταστροφές εργατικών λαϊκών νοικοκυριών που άφησαν άστεγους χιλιάδες. Πρόκειται για συνέπειες ενός διαχρονικού εγκλήματος. Υπεύθυνη η πολιτική με γνώμονα το κέρδος, όλων των κυβερνήσεων και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, της ΕΕ μαζί με την περιφερειακή και τοπική διοίκηση. Τα αντιπλημμυρικά έργα δεν αποτελούν με βάση τις ευρωενωσιακες κατευθύνσεις «έργα υψηλής προστιθέμενης αξίας», ούτε συνιστούν προτεραιότητα του μεγάλου κεφαλαίου γιατί δεν λειτουργούν ανταποδοτικά μετά την ολοκλήρωση τους.
Η ελληνική κυβέρνηση με τις ανακοινώσεις της ξεκαθάρισε ότι δεν θα αποζημιώσει τους πληγέντες σε ύψος 100%  των ζημιών που υπέστησαν. Έχει αφήσει απέξω το πάγωμα δανείων, του ΕΝΦΙΑ ενώ δεν καλύπτει τις ζημιές για  τα αυτοκίνητα που χάθηκαν και ήταν μέσα παραγωγής για τους κατόχους τους, όπως και για βάρκες που έχασαν οι αλιείς. 
Η Ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ έχει έγκαιρα πριν τις συγκεκριμένες καταστροφές καταθέσει σχετικό ψήφισμα στη επιτροπή REGI για την άρση των απαράδεκτων περιορισμών που θέτει το Ταμείο Αλληλεγγύης, προκειμένου να αποζημιωθούν τα πληγέντα εργατικά λαϊκά νοικοκυριά, οι αυταπασχολούμενοι: αίροντας τη σχετική  απαγόρευση ότι δεν αποζημιώνονται «ιδιώτες», όπως και το απαράδεκτα όριο του 1,5% του ΑΕΠ της περιφερειακής ενότητας που προβλέπει το Ταμείο ως ελάχιστο όριο ζημιών. Ζητάμε, να καταθέσει η επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο για συζήτηση στην Ολομέλεια, που να συνοδεύεται  από ψήφισμα, με περιεχόμενο την άρση αυτών των εμποδίων, βάσει του ψηφίσματος που ήδη έχουν καταθέσει οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ στη REGI. 
Εκτός λοιπόν από τα μεγάλα σας λόγια περί συμπάθειας, αλληλεγγύης, η στάση σας απέναντι σε αυτό το ψήφισμα, θα αποκαλύψει τις πραγματικές προθέσεις σας για το αν σκοπεύετε πραγματικά να ανακουφίσετε τα εργατικά λαϊκά νοικοκυριά, τους αυταπασχολούμενους που έχασαν το βιός τους».
23/11/2017                                    Η ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου