Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017

Διατροφή για ενίσχυση του ανοσοποιητικού

Γράφει: Ο Παναγιώτης Βαραγιάννης


Εδώ και λίγο καιρό έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους διάφορες ιώσεις και μορφές γρίπης που απειλούν την υγεία των ευαίσθητων και ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων αρχικά και ενός μεγαλύτερου πληθυσμιακού φάσματος στη συνέχεια. Ειδικότερα, τα άτομα που η άμυνα του οργανισμού είναι εξασθενισμένη ή ελλιπής, τότε αυτόματα καθίστανται ευάλωτα σε κάθε λογής νοσογόνους εισβολείς.
Στον αντίποδα αυτού, η διατροφή μπορεί να προσφέρει πολλές ισχυρές ουσίες και θρεπτικά συστατικά, θωρακίζοντας τον οργανισμό, καθιστώντας τον ισχυρότερο να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά τα κρυολογήματα.  Σύμφωνα με πολυάριθμες μελέτες το ανοσοποιητικό σύστημα ενισχύεται με την ισορροπημένη διατροφή και με τα αντισώματα που παράγει, μπορεί να εξουδετερώνει τους ιούς της γρίπης. Η τακτική σωματική δραστηριότητα, ο επαρκής και καλός ύπνος σε συνδυασμό με μια ορθή διατροφική συμπεριφορά συμβάλλουν στην αρμονική και προστατευμένη λειτουργία του οργανισμού. Αντίθετα, ο θερμιδικός αλλά και ο πρωτεϊνικός υποσιτισμός δηλαδή η μη ικανοποιητική και πλήρης διατροφή καθιστά τα άτομα πιο ευάλωτα στις ιικές απειλές.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι για την κατασκευή αποτελεσματικών αντισωμάτων το ανοσοποιητικό σύστημα χρειάζεται καλής ποιότητας πρωτεΐνη. Το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, τα αυγά, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί περιέχουν υψηλής διατροφικής αξίας πρωτεΐνη  που ενισχύουν την πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού.
Παράλληλα, μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνες (πχ βιτ. Α, Ε, C) σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία (π.χ. σίδηρος, ψευδάργυρος, σελήνιο) είναι σημαντική για την εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα φρούτα εποχής, όπως είναι το μήλο, το αχλάδι, το πορτοκάλι, η μπανάνα, το ακτινίδιο και τα λαχανικά, όπως η ντομάτα, η πιπεριά, το σπανάκι, τα χόρτα, το  λεμόνι, το καρότο, το κρεμμύδι, το μπρόκολο, το σέλινο, το σκόρδο, τα καρύδια και τα δημητριακά ολικής άλεσης προμηθεύουν τον οργανισμό με συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά που θωρακίζουν την άμυνα του οργανισμού. Καθημερινά 5 μερίδες από φρούτα και λαχανικά αποτελούν την  προτεινόμενη ημερήσια  πρόσληψη που προσφέρει τα πολύτιμα οφέλη.
Επιπρόσθετα, η καθημερινή επαρκής πρόσληψη νερού τουλάχιστον 1 λίτρου ( ή ανάλογα προσαρμοσμένο στις ανάγκες του κάθε οργανισμού), συμβάλλει στην σωστή ενυδάτωση η οποία με τη σειρά της συνεισφέρει στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Από την άλλη πλευρά, η υπερφαγία, η συχνή κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων,  κορεσμένων λιπαρών καθώς και αλκοόλ αποδυναμώνει και εξασθενεί την άμυνα του οργανισμού.
Βλέπουμε λοιπόν ότι η πλήρης και ισορροπημένη διατροφή, στα πρότυπα που ορίζει η Μεσογειακή Διατροφή, σε συνδυασμό με καθημερινή φυσική δραστηριότητα μπορεί να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού  εναντία στα διάφορα είδη γρίπης. Παρόλα αυτά, το πιο σημαντικό είναι η υιοθέτηση των υγιεινών διατροφικών συνηθειών και η διατήρησή τους για μεγάλο χρονικό διάστημα αν επιθυμείτε να κρατήσετε μακριά τις ιώσεις και να απολαμβάνετε μια υγιή ζωή.

Παναγιώτης Α. Βαραγιάννης M.Med.Sc.
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Υπ. Διδάκτωρ Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου