Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017

Στο Δημοτικό Συμβούλιο η στάθμευση οχημάτων στην Αιαντείου



Κύριο – ίσως ίσως και μοναδικό - θέμα στο δημοτικό συμβούλιο της 4. Οκτωβρίου ήταν η απαγόρευση ή μη της στάσης και στάθμευσης των οχημάτων στη Λ. Αιαντείου στο τμήμα από την Άγγ. Σικελιανού (Αιάντειο) μέχρι την Αγ. Αθανασίου, κομμάτι που περιλαμβάνει την πλαζ «Ζέφυρος», κάποια νυχτερινά κλαμπ αλλά και καταστήματα που λειτουργούν όλο  το έτος (pet shop, πολυκατάστημα, πρακτορεία προ –πο, αλουμινοκατασκευές, φυτώρια, κομμωτήρια, ψιλικά κ.ά.). Το πρόβλημα ουσιαστικά δημιουργείται το καλοκαίρι, με τους λουόμενους να παρκάρουν δεξιά αριστερά, κλείνοντας μεγάλο μέρος του δρόμου και του πεζοδρομίου.

Το θέμα ξεκίνησε μετά από έγγραφο αρχές Ιουνίου της Ομοσπονδίας Εξωραϊστικών Εκπολιτιστικών Συλλόγων Σαλαμίνας προς την Τροχαία Σαλαμίνας, όπου η ΟΕΕΣΣ απαίτησε (σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο πρόεδρος κ. Αργυρός στο Δ.Σ.) «να εφαρμοστεί απαρέγκλιτα ο νόμος στη Λ. Αιαντείου», επισημαίνοντας τον κίνδυνο που υπάρχει τους καλοκαιρινούς μήνες για την ασφάλεια των διερχομένων, των κατοίκων και των οδηγών. Στη συνέχεια, η Τροχαία, με έγγραφο προς τον Δήμο ζητά να παρθεί απόφαση για απαγόρευση της στάθμευσης, τοποθέτηση ανάλογων πινακίδων και μεταλλικών εμποδίων.  Στην εισήγησή της και η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Σαλαμίνας, με υπογραφή του διευθυντή και του αρμόδιου συγκοινωνιολόγου, δεν έχει αντίρρηση να εφαρμοστεί το μέτρο και να τοποθετηθούν πινακίδες Ρ40  (απαγόρευση στάσης και στάθμευσης) στο συγκεκριμένο τμήμα της Λ. Αιαντείου. Το θέμα συζητήθηκε στην Δημοτική Κοινότητα Αιαντείου (21/08), χωρίς να παρθεί απόφαση, ενώ η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής που ακολούθησε 15 ημέρες μετά (7/09), ομόφωνα κάνει δεκτή την απαγόρευση στάθμευσης, με την προϋπόθεση να επιτραπεί η προσωρινή στάση οχημάτων.
Στο δημοτικό συμβούλιο ανέπτυξαν επίσης τις θέσεις τους τόσο η κάτοικοι της περιοχής όσο και ο Εμποροβιομηχανικός Σύλλογος αλλά και οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο τμήμα αυτό, ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Ο γεν. γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Δ. Μπουραντάς πρότεινε να επιτραπεί η στάθμευση στο συγκεκριμένο χώρο με την τακτική του μονά – ζυγά, τον έναν μήνα δηλ. να επιτρέπεται να σταθμεύουν κυκλοφορίας οχήματα με αριθμό κυκλοφορίας που λήγει σε μονό αριθμό και τον άλλον εκείνα με αριθμό που λήγει σε ζυγό. Ο ίδιος επεσήμανε την αδειοδότηση καταστημάτων χωρίς θέσεις πάρκινγκ, ενώ ζήτησε να υπάρχει μεγαλύτερη αστυνόμευση κατά τις ώρες αιχμής.
Η πρόταση πάντως της δημάρχου για τοποθέτηση πινακίδων προσωρινής στάθμευσης δεν φαίνεται να βρίσκει σύμφωνους ούτε τους κατοίκους ούτε τους επαγγελματίες. Ο πρόεδρος του συλλόγου «Άγ. Δημήτριος Μαυροβουνίου» περιέγραψε τα προβλήματα που δημιουργούνται τους καλοκαιρινούς μήνες, ερωτώντας με ποιον τρόπο η Τροχαία θα κάνει τη δουλειά της όταν θα υπάρχουν πινακίδες προσωρινής στάθμευσης. Εκπρόσωπος των επαγγελματιών της πλαζ «Ζέφυρος» τόνισε πόσες οικογένειες ζουν τους καλοκαιρινούς μήνες από τις επιχειρήσεις αυτές,  υπενθύμισε πως κάποιος έχει δώσει άδειες για να λειτουργούν τα καταστήματα εκεί και ζήτησε να παραμείνει η κατάσταση ως έχει και να γίνουν παρεμβάσεις (διαγραμμίσεις). Αναρωτήθηκε δε αν θέλουμε να έχουμε ένα νησί γερόντων, καταστρέφοντας την περιοχή που, όπως είπε, πλέον έχει μεγάλη ζήτηση το καλοκαίρι.
Παίρνοντας τον λόγο ο Γ. Τσαβαρής, ξεκαθάρισε πως αναζητείται «Σολομώντεια λύσις», ζήτησε δε, όπως ενωρίτερα και η δήμαρχος, να αποσυρθεί το θέμα για να γίνει καλύτερη προετοιμασία και να ζητηθεί η άποψη των ειδικών επιστημόνων, ενώ τόνισε πως η παράταξή του συμφωνεί για στάση και στάθμευση μόνο στη μία πλευρά. Επεσήμανε ωστόσο με τη σειρά του πως το Δ.Σ. φέρει ευθύνη γιατί το ατύχημα είναι θέμα χρόνου. Τις ευθύνες που απορρέουν από μια λάθος απόφαση τόνισε κι ο Μ. Δερτούζος, ενώ ο Στ. Μπακαούκας  έριξε στο τραπέζι και την πρόταση της μονοδρόμησης της Λ. Αιαντείου στο κομμάτι αυτό.  Τέλος, ο Π. Βασιλικής, συγκοινωνιολόγος και ο ίδιος, πρότεινε για όσα μαγαζιά έχουν άδεια οικοδομική να εφαρμοστεί το ρυμοτομικό.
Το θέμα τελικά αποσύρθηκε για καλύτερη προετοιμασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου