Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017

Απορρύπανση Σαρωνικού: Αποσύρονται τα πλωτά φράγματα πλην εκείνα της Σαλαμίνας

Όλα τα πλωτά φράγματα απορρύπανσης έχουν αποσυρθεί πλην εκείνα της Σαλαμίνας ενός θαλάσσιου τμήματος της περιοχής του Ελληνικού και ενός θαλάσσιου τμήματος της περιοχής της Γλυφάδας, αναφέρει το Λιμενικό σε νεότερη ενημέρωση του για την πορεία απορρύπανσης του Σαρωνικού.
Όπως αναφέρει, ολοκληρώνονται σταδιακά οι εργασίες καθαρισμού των ακτών του παραλιακού μετώπου.

Ειδικότερα, μετά την σημερινή συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου, η εικόνα που προκύπτει για την επιχείρηση απορρύπανσης του Σαρωνικού Κόλπου έως τώρα, έχει ως εξής:

Στη Σαλαμίνα, δεν υφίσταται επιφανειακή ρύπανση. Επιχείρησαν συνολικά 118 άτομα, μέλη ιδιωτικών συνεργείων, με μηχανικά μέσα προς καθαρισμό των βράχων και των ακτών στην ευρύτερη περιοχή του όρμου Σεληνίων – Λιμνιώνα – Κυνόσουρας – Αγίου Νικολάου. Στην περιοχή "Θεατράκι" και "Λιμνιώνα" συνεχίστηκαν και σήμερα οι εργασίες καθαρισμού του βυθού από οκτώ (08) δύτες. Η κατάσταση στην περιοχή βελτιώνεται καθημερινά.

Στη θαλάσσια περιοχή της Πειραϊκής δεν υφίσταται θαλάσσια ρύπανση, ενώ ολοκληρώθηκαν όλες οι απαιτούμενες εργασίες καθαρισμού των ακτών.

Στην περιοχή Παλαιού Φαλήρου, η γενικότερη εικόνα της ακτογραμμής παρουσιάζει μεγάλη βελτίωση καθώς έχουν ολοκληρωθεί οι περισσότερες εργασίες καθαρισμού της. Πραγματοποιήθηκαν εργασίες από συνεργείο 43 ατόμων ενώ αναμένεται αύριο η πλήρης ολοκλήρωση των εργασιών καθαρισμού των ακτογραμμών στην περιοχή του Παλαιού Φαλήρου..

Στη θαλάσσια περιοχή του Αλίμου, στο Α’ και Β’ Αλίπεδο, συνεχίστηκαν οι εργασίες καθαρισμού της ακτογραμμής από συνεργείο ιδιωτικής εταιρείας 12 ατόμων, με τη χρήση μηχανικών μέσων. Μπροστά από τις παραλίες των Δήμων Αλίμου και Ελληνικού και ειδικότερα της Παλιάς Φαντασίας, του ΝΑΟΑΚ, του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αιγυπτιωτών, του ΕΛΚΕΘΕ, του Αγίου Κοσμά και του Αγίου Αλεξάνδρου, προσωπικό ιδιωτικού συνεργείου, 51 ατόμων συνολικά, εκτέλεσε εργασίες καθαρισμού των ακτών με μηχανικά μέσα. Η κατάσταση και σε αυτή την περιοχή παρουσιάζει καθημερινά σταθερή βελτίωση.

Στην περιοχή των μαρίνων της Γλυφάδας, συνεχίστηκαν οι εντατικές εργασίες καθαρισμού των ακτών με μηχανικά μέσα από 38 άτομα, συνεργεία της αναδόχου εταιρείας, ενώ επιχείρησε στην περιοχή και ιδιωτικό σκάφος απορρύπανσης. Η κατάσταση στην περιοχή παρουσιάζει σαφή βελτίωση και αναμένεται, εντός των προσεχών ημερών, ολοκλήρωση των εκτελούμενων εργασιών καθαρισμού σύντομα.

Στην εγκατάσταση "Αστέρας Γλυφάδας”, όπου η κατάσταση παρουσιάζει επίσης σαφή βελτίωση, επιχείρησε συνεργείο 28 ατόμων της αναδόχου εταιρείας, με πλυστικά μηχανήματα, ενώ ολοκληρώθηκε από δύτες ο έλεγχος του βυθού χωρίς να βρεθούν ίχνη πετρελαιοειδών.

Στη θαλάσσια περιοχή Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης και Λαγονησίου δεν παρατηρείται θαλάσσια ρύπανση.

Επιπρόσθετα, γνωρίζεται ότι επιχείρησαν ένα (01) σκάφος απορρύπανσης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, τρία (03) ιδιωτικά σκάφη απορρύπανσης, καθώς και λοιπά σκάφη της αναδόχου εταιρείας.

Τέλος, από δειγματοληψίες που διενεργήθηκαν από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) στο θαλασσινό νερό, στην ανοικτή θάλασσα του Σαρωνικού Κόλπου, το διήμερο 21 και 22 Σεπτεμβρίου 2017, διαπιστώθηκε ότι οι προσδιορισθείσες τιμές συγκεντρώσεων ολικών πετρελαϊκών υδρογονανθράκων κρίνονται φυσιολογικές. Πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την Ελληνική αλλά και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν υπάρχουν θεσμοθετημένες οριακές τιμές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου