Σάββατο 29 Ιουλίου 2017

Πνοή πολιτισμού από το “FABBRICATO”



Στον τόπο μας πολλές φορές επιχειρήθηκε από πολλές πλευρές να παραχθεί πολιτισμός. Σύλλογοι, φορείς, πρωτοβουλίες, ομάδες με διαφορετικές καταβολές και εμπειρίες προσπάθησαν κατά καιρούς να κάνουν πολιτισμό. Δημοτικές αρχές έρχονται και παρέρχονται και καταθέτουν ο καθείς τους τη δική του άποψη για το τι εστί πολιτισμός.
Δεν είναι στόχος μας σήμερα να ασκήσουμε κριτική σε όλους αυτούς, στους οποίους δεν έχουμε πρόβλημα να αποδώσουμε τα εύσημα του καλοπροαίρετου, ανεξάρτητα από το μάλλον φτωχό αποτέλεσμα των προσπαθειών τους, συνεπεία πολλών παραγόντων που δεν είναι της ώρας να αναλύσουμε.
Οφείλουμε όμως να επισημάνουμε ότι με την ομάδα  FABBRICATO” έγινε κατά την προσωπική μας άποψη μια νέα αρχή στον τρόπο που πρέπει να γίνεται πολιτισμός. Μα, θα μου πει κανείς, υπάρχει «πρέπει» στον πολιτισμό; Ταπεινά θα απαντήσω ναι.
Ό,τι κάνεις, αν δεν βρεις τον τρόπο να το κάνεις καλά, δεν θα επιτύχεις τον στόχο σου. Αυτό που είδα απόψε είναι εκπληκτικό. Για πρώτη φορά στα χρονικά η «Δ. Μπόγρη» λειτούργησε σαν πολυχώρος δημιουργίας και σκέψης, για πρώτη φορά τα έργα αναδείχτηκαν όπως έπρεπε – έργα στη μεγάλη τους πλειοψηφία υψηλής αισθητικής παρά την απόσταση στη θεματολογία τους – για πρώτη φορά η ζωγραφική συνδυάστηκε με άλλες μορφές τέχνης, με το θέατρο, την ποίηση (απόψε η βραδιά ήταν αφιερωμένη στον ποιητή Γ. Μπίμη), τη μουσική… Για πρώτη φορά, τέλος, η τέχνη προσεγγίζεται σαν μέλος ενός ευρύτερου ανθρώπινου γίγνεσθαι, επιχειρείται να εισαχθεί μέσα στο κάδρο της καθημερινότητας, όχι ξεκομμένη από αυτήν (βλ. η τέχνη για την τέχνη) αλλά μέρος της, κομμάτι της, που απηχεί όσα βιώνει ο απλός πολίτης, ο άνθρωπος του μόχθου και του αγώνα.
Τα έργα των καλλιτεχνών, άλλοτε εντοπίζουν σ΄ αυτόν τον αγώνα δυναμικά με στόχο να αφυπνίσουν συνειδήσεις, άλλοτε τον προσεγγίζουν με νοσταλγική διάθεση και κάποια άρνηση να φύγουν απ΄ το χθες ή απ΄ αυτό που βλέπουν, το χειροπιαστό και να πάνε σε νέες αναζητήσεις.
Σε κάθε περίπτωση για όσο ακόμη διαρκέσει, αξίζει τον κόπο να επισκεφτεί κανείς αυτήν την ομαδική έκθεση στο δημαρχείο, να παρακολουθήσει τις παράλληλες εκδηλώσεις αύριο και την Κυριακή στις 9 το βράδυ, για να δει πώς πραγματικά στήνεται ένα πολιτιστικό γεγονός και να θαυμάσει μια διαφορετική «Δ. Μπόγρη». Στον ‘αρχιτέκτονα’ όλης αυτής της πρωτοβουλίας, τον γνωστό φίλο και εικαστικό Τάκη Βαρελά και σε όλη την ομάδα του “FABBRICATO”, πολλά συγχαρητήρια.

Βίκυ Ψυλλάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου