Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΓΩΝ ΤΗΣ Π.Ε. ΠΕΙΡΑΙΑ



Η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και  ο  Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γ. Γαβρίλη παρουσίασαν σήμερα (24/7), παρουσία των Δημάρχων Πειραιά Γ. Μώραλη, Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη Γ. Ιωακειμίδη, Κορυδαλλού Στ. Κασσιμάτη, Κερατσινίου – Δραπετσώνας Χρ. Βρεττάκο,  των περιφερειακών συμβούλων Θ. Αγγελόπουλου, Ειρ. Μεταξά, Γ. Αλεβιζόπουλου και Γ. Μοίρα, τα έργα που χρηματοδοτούνται και υλοποιούνται από την Περιφέρεια στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά.
Η παρουσίαση,  είχε τα χαρακτηριστικά μιας ολοκληρωμένης διαδικασίας δημόσιας λογοδοσίας και αποτίμησης των έργων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν 142 έργα βρίσκονται σε εξέλιξη συνολικού ύψους 142 εκατομμυρίων €. Ήδη 15 έργα έχουν ολοκληρωθεί, 16 βρίσκονται σε εξέλιξη, 20 έχουν δημοπρατηθεί και 18 βρίσκονται υπό δημοπράτηση. Άλλα 72 έργα έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής και βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ωρίμανσης.
Τόσο η Περιφερειάρχης Αττική, όσο και ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά αναφέρθηκαν στη σημασία των παρεμβάσεων στην περιοχή του Πειραιά, οι οποίες γίνονται στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου και συνεκτικού σχεδίου που έχει ως στόχο να ανατάξει τα πολλαπλά προβλήματα που αθροίστηκαν τις προηγούμενες δεκαετίες τόσο σε επίπεδο παραγωγικής βάσης, όσο και σε επίπεδο περιβαλλοντικής υποβάθμισης, να αντιμετωπίσει την υψηλή ανεργία και τα φαινόμενα διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής.
Με στόχο να αρθούν οι αρνητικές συνέπειες ενός μοντέλου ανάπτυξης που εξάντλησε τα όριά του, η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄βαθμού και η Περιφέρεια σχεδιάζουν και παρεμβαίνουν μέσα από υπερτοπικής σημασίας αναπλάσεις («Λιπάσματα», Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού, ΣΕΦ, Ηετιώνεια – Καστράκι, Γραμμές ΟΣΕ, περιοχή Αγ. Διονυσίου, Μικρολίμανο, Νεκροταφείο Νεάπολης) που φιλοδοξούν να λειτουργήσουν ως το διαφορετικό παράδειγμα που θα αναβαθμίζει το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των κατοίκων και θα συγκροτούν μια νέα ταυτότητα για την πόλη με βιώσιμα οικονομικά και λειτουργικά  χαρακτηριστικά σε βάθος χρόνου.
Ιδιαίτερες αναφορές έγιναν για μεγάλες κατηγορίες έργων που αφορούν στον εκσυγχρονισμό και στην βελτίωση των αθλητικών υποδομών, των κοινωνικών υποδομών εκπαίδευσης, Νοσοκομεία του πολιτισμού, των αστικών υποδομών (οδοποιία, αντιπλημμυρική προστασία κλπ) και της προστασίας του περιβάλλοντος.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γ. Γαβρίλης κατά την αναλυτική παρουσίαση των έργων αναφέρθηκε ότι η ευρύτερη περιοχή του Πειραιά μετρά συνέπειες από την αποδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης τις τελευταίες δεκαετίες αλλά και τις επιπτώσεις από τις ευρύτερες μνημονιακές πολιτικές: υψηλή ανεργία, θύλακες φτώχειας, έλλειψη κοινωνικών δομών και  περιβαλλοντική υποβάθμιση.
Σημείωσε την προτεραιότητα που δίνει η Περιφερειακή Αρχή στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση παρεμβάσεων κλίμακας, αξιοποιώντας καινοτόμα αναπτυξιακά εργαλεία στο σύνολο της Περιφερειακής Ενότητας επιλέγοντας παρεμβάσεις  με υπερτοπικά χαρακτηριστικά ικανά να αλλάξουν τη φυσιογνωμία της ευρύτερης  περιοχής, οικοδομώντας μια νέα ταυτότητα για την πόλη, που να δημιουργούν συνθήκες αναπτυξιακής προοπτικής με δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και αντιμετώπιση των οξυμένων κοινωνικών προβλημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου