Τρίτη 20 Ιουνίου 2017

Εισέπραξαν το ίδιο ποσό τρεις φορές!



Μόνο στην Ελλάδα γίνονται αυτά! Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σαλαμίνας ήρθε ως θέμα «Ρύθμιση χρεωστικού υπολοίπου του Δήμου Σαλαμίνας». Κατά τη διάρκεια της ανάλυσης του συγκεκριμένου θέματος όμως, συνειδητοποιήσαμε όλοι για μια ακόμη φορά για ποιους λόγους η χώρα μας έχει φτάσει στη σημερινή κατάσταση, αφού ούτε λίγο ούτε πολύ αφορούσε ποσό 254.358,47€ τα οποία ο πρ. Δήμος Αμπελακίων εισέπραξε τρεις φορές!

Συγκεκριμένα, στις 17 Οκτωβρίου 2016 το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων αποστέλλει έγγραφο στο Δήμο Σαλαμίνας, στο οποίο αναφέρει πως ο πρ. Δήμος Αμπελακίων εισέπραξε δύο φορές :
Α. ποσό 14.358,47€ (4.892.650δρχ) τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο του 2001.
Β. ποσό 120.000€ τον Μάιο του 2002.
Γ. ποσό 120.000€ τον Αύγουστο του 2002
Ο σημερινός Δήμος Σαλαμίνας, λοιπόν, ως καθολικός διάδοχος των Δήμων Σαλαμίνας και Αμπελακίων, οφείλει στο ΤΠΔ συνολικό ποσό 254.358,45€, ήτοι περίπου 88εκ. δρχ. συν τους τόκους,  ως αχρεωστήτως εισπραχθέντα κατά την περίοδο των ετών 2001 και 2002.
Τι να σχολιάσει κανείς; Εκείνον που τα πήρε, εν προκειμένω τον πρ. Δήμο Αμπελακίων ή εκείνον/ους που τα έδωσαν, δηλ. το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων που δεν ξέρει τι δίνει και τα θυμάται 15 χρόνια μετά;
Πάντως, το θέμα δεν ήρθε, ως όφειλε, σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, παρά η δήμαρχος στέλνει έγγραφο στο ΤΠΔ στις 1.12.2016 ζητώντας να διακανονίσει το χρέος αυτό σε 24 δόσεις και μάλιστα τα ποσά να παρακρατούνται από τους ΚΑΠ (Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους) που αποδίδονται στο Δήμο για την εύρυθμη λειτουργία του.
Όπως κατήγγειλε ο Γ. Τσαβαρής, το Ταμείο υπέδειξε στη δήμαρχο με νέο έγγραφό του να περάσει το θέμα για έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο. Έτσι μπορέσαμε να ενημερωθούμε όλοι για την τραγελαφική αυτή ιστορία.
Επιχειρώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, η κ. Νάννου ισχυρίστηκε πως έπρεπε πρώτα να μιλήσει με το ΤΠΔ  για να δει πόσες δόσεις κάνουν (!). Αναφέρθηκε δε προφορικά στην άποψη της Νομικής Υπηρεσίας, λέγοντας πως σύμφωνα με τους νομικούς του Δήμου το ΤΠΔ δεν μπορεί να κάνει τίποτα γιατί έχουν περάσει 15 χρόνια. Κι αναρωτιέται κανείς: Γιατί άραγε στέλνουν έγγραφα και απαιτούν χρήματα που δεν μπορούν πλέον να εισπράξουν; Νομικούς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων δεν έχει; Και αφού είναι έτσι και δεν μπορούν, όπως λέει η δήμαρχος, να κάνουν τίποτα, γιατί δεν έφερε το θέμα στο Δ.Σ. από την αρχή, με εισήγηση της Νομικής Υπηρεσίας, παρά έσπευσε να στείλει έγγραφο στο Ταμείο Παρακαταθηκών ζητώντας να πληρώσει σε 24 δόσεις και να κρατηθούν τα ποσά από τους ΚΑΠ, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2017;
Με όλα αυτά τα αναπάντητα ερωτήματα και με δεδομένο το αίτημα του ΤΠΔ για επιστροφή των χρημάτων, ο κ. Τσαβαρής πρότεινε να αποσυρθεί το θέμα, προκειμένου να έχουμε:
Α. Γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου Σαλαμίνας για τα νομικά προβλήματα που ενδεχομένως υπάρχουν στην όλη διαδικασία που ακολούθησε και όχι μόνο
Β. Λεπτομερή έκθεση της Οικονομικής Υπηρεσίας για την «διαδρομή», όπως είπε, των χρημάτων αυτών στον πρ. Δήμο Αμπελακίων, και ιδιαίτερα:
- Τις αναμορφώσεις των προϋπολογισμών 2001 και 2002 με τις οποίες εισήχθησαν τα χρήματα αυτά στον Δήμο Αμπελακίων
- Σε ποιους κωδικούς τοποθετήθηκαν
- Τι αφορούσαν αυτοί οι κωδικοί; Π.χ. έργα, προμήθειες, υπηρεσίες, κλπ;
- Με ποιες διαδικασίες δαπανήθηκαν; Π.χ. απευθείας αναθέσεις, πρόχειροι διαγωνισμοί, κλπ;
- Ποιοι ήταν οι αποδέκτες (επιχειρηματίες, ιδιώτες, νομικά πρόσωπα, κλπ).
- Αντίγραφα επικυρωμένα των οικονομικών ισολογισμών και απολογισμών του πρ. Δήμου Αμπελακίων των ετών 2001 & 2002.
Παρά τις διαφωνίες, η δήμαρχος όχι μόνο δεν απέσυρε το θέμα, παρά εισηγήθηκε «άρον άρον» στα μέλη του Δ.Σ. την αποδοχή «ως έχει» της εισήγησης της Οικονομικής Υπηρεσίας, που συνυπόγραφε και η ίδια. Το θέμα, όπως ήταν αναμενόμενο, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου