Τρίτη 23 Μαΐου 2017

Το νερό νεράκι!



Δυόμισι χρόνια μετά το χαράτσι στο τιμολόγιο του νερού εν μέσω της χειρότερης οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα, οι ιδιοκτήτες κατοικιών στη Σαλαμίνα καλούνται να πληρώσουν στον δήμο εξωφρενικούς λογαριασμούς ύδρευσης, ενώ η δημοτική αρχή,  που το 2014, μέσω της δημάρχου, δεσμευόταν τηλεοπτικά ότι οι συντελεστές θα επανέλθουν σε ένα μόλις χρόνο στα επίπεδα που ήταν, ψήφισε εκ νέου να παραμείνουν οι αυξήσεις!

Την αφορμή για το σημερινό μας πρωτοσέλιδο έδωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εξωραϊστικών Εκπολιτιστικών  Συλλόγων Σαλαμίνας κ. Αργυρός, ο οποίος ζήτησε τον λόγο μετά το πέρας του πρόσφατου Δημοτικού Συμβουλίου της 2. Μαΐου, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για απίστευτους λογαριασμούς ύδρευσης που καταφθάνουν καθημερινά σε πολίτες του νησιού που υδρεύονται από το δημοτικό δίκτυο ύδρευσης. Η παρέμβαση του κ. Αργυρού ήρθε να προστεθεί στα δεκάδες τηλεφωνήματα που δέχεται καθημερινά η εφημερίδα μας από ιδιοκτήτες κατοικιών, ιδιαίτερα της περιφέρειας, που καλούνται να πληρώσουν υπέρογκα ποσά, την ίδια στιγμή μάλιστα που οι ίδιοι δεν κάνουν χρήση του δικτύου, διότι δεν κατοικούν στο νησί τους χειμερινούς μήνες!     
Οι διαμαρτυρίες αναφέρονται επίσης  στην απόφαση που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο στη συνεδρίαση της Τρίτης 11 Απριλίου, όπου η δήμαρχος πρότεινε και ψηφίστηκε να παραμείνουν οι αυξήσεις που έχουν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια στα δημοτικά τέλη και τα τέλη ύδρευσης ως έχουν. Στην πρόταση αντιτάχθηκε η αντιπολίτευση. Ο τ. δήμαρχος Γ. Τσαβαρής τοποθετήθηκε υπέρ της μείωσης των τελών  και της επαναφοράς τους στα επίπεδα που ήταν το 2014, ενώ ζήτησε επιπλέον μείωση 50% (Δ.Φ και Δ.Τ.) σε μακροχρόνια άνεργους, φοιτητές έως 25 ετών και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Η δημοτική σύμβουλος κ. Παπαελευθερίου, μεταξύ άλλων, πρότεινε τη μείωση περαιτέρω των τελών 50%, όσο δηλ. ήταν το ποσοστό της αύξησης που είχε ψηφίσει ο δήμος το 2014.

Πέρασαν ήδη τρία χρόνια από την ανάληψη της θητείας της νυν δημοτικής αρχής και δυόμισι περίπου από την αύξηση - φωτιά των δημοτικών τελών πάνω από 50%, που προτάθηκαν και αποφασίστηκαν κατά πλειοψηφία στο Δ.Σ. της 31.10 2014. Υπενθυμίζουμε ότι οι αυξήσεις αυτές αφορούσαν, εκτός από το τιμολόγιο του δημοτικού δικτύου ύδρευσης, τα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού,  τα τέλη κατάληψης κοινόχρηστων χώρων, τα τέλη για καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και διασκέδασης, τις καντίνες, τα περίπτερα κ.ά.
Ιδιαίτερα σε σχέση με το τιμολόγιο ύδρευσης, να θυμίσουμε πως η αύξηση γίνεται κλιμακωτά, δηλ.:
Από 1 – 15 κυβικά      0,60€ +ΦΠΑ
Από 16 – 38                 0,80€ +ΦΠΑ
Από 39 – 60                 1,10€ +ΦΠΑ
Από 61 – 80                 2,05€ +ΦΠΑ
Από 81 – 150     2,50€ +ΦΠΑ       και
Από 151 & πάνω    3,00€ +ΦΠΑ
Είχαμε κατ΄ αρχήν μια επιβάρυνση της τάξεως του 57% στις μεσαίες κατηγορίες (16 – 60 κυβικά), που αφορούν και τον περισσότερο κόσμο. Εν τω μεταξύ, ο ίδιος ο δήμος δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Υπάρχουν διαμαρτυρίες των κατοίκων ότι δεν λαμβάνεται τακτικά η μέτρηση. Είχαμε αντιμετωπίσει ακόμη και το φαινόμενο να μην στέλνονται λογαριασμοί, γιατί είχε χαλάσει  για μεγάλο χρονικό διάστημα το μηχάνημα της φακελλοποίησης του δήμου! Δεν επισκευάζονται οι διαρροές. Σε πολλά σημεία του δημοτικού δικτύου, ακόμη και κεντρικά, το νερό τρέχει επί μήνες  και κανενός υπευθύνου το αφτί δεν ιδρώνει! Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και το γεγονός ότι πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων, και δη μεγάλης ηλικίας, δεν διαμένουν στη Σαλαμίνα το χειμώνα και δεν έχουν τη δυνατότητα να μετακινούνται, αντιλαμβάνεται κανείς πώς έχει προκύψει το πρόβλημα, αφού από το 2014 και μετά, ανεβαίνοντας κατηγορία, αυξάνεται και η χρέωση ανά κυβικό .
Ποιος, αλήθεια, ξεχνά το απαράδεκτο εκείνο δημοτικό συμβούλιο, το οποίο ακολούθησε την απόφαση των αυξήσεων, που πραγματοποιήθηκε τελικά (για πρώτη φορά στα χρονικά!) με την παρουσία Αστυνομίας, στην οποία προτίμησε να απευθυνθεί η δήμαρχος αντί να συνδιαλαγεί με τους πολίτες που ζητούσαν να μην προχωρήσει στο νέο χαράτσι.  Αλλά και ποιος  ξεχνά, λίγες ημέρες μετά, σε τηλεοπτική παρέμβασή της, τη δέσμευση της κ. Νάννου πως το 2016 θα επανέφερε τους συντελεστές στα επίπεδα που τους είχε βρει.
Και βέβαια κανείς σοβαρός εξ΄ όσων  ήμασταν στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου το Νοέμβριο του 2013  δε λησμονεί τι αντιπρότεινε η κ. Νάννου, όταν ο τότε δήμαρχος Γ. Τσαβαρής είχε προτείνει μηδενικές αυξήσεις των δημοτικών τελών για το 2014. Τότε η κ. Νάννου είχε απαιτήσει μείωση των τελών – «όπως κάνουν άλλοι δήμοι», χαρακτηρίζοντας τον κ. Τσαβαρή ως «ανάλγητο και μνημονιακό, που δεν αφουγκράζεται τη φτώχεια στην κοινωνία».  Είπε κανείς τίποτα;
Εμείς, σαν εφημερίδα, που οφείλουμε να προβάλουμε τα αιτήματα και να προωθούμε τα ερωτήματα των συμπολιτών μας, προκαλούμε την κ. δήμαρχο να απαντήσει επιτέλους ανοιχτά στους κατοίκους της Σαλαμίνας:
- Γιατί δεν μειώσατε, κ. Νάννου, τα δημοτικά τέλη, όπως δεσμευτήκατε δημοσίως- και μάλιστα από τηλεοράσεως- το Νοέμβρη του 2014;
- Τι ποσά έχετε εισπράξει, κ. Νάννου,  από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι σήμερα από τα δημοτικά τέλη και τα τέλη ύδρευσης; Οι υπέρογκες αυξήσεις των τελευταίων ετών κατάφεραν να κλείσουν την ψαλίδα εσόδων – εξόδων, όπως αναμένατε με τους συνεργάτες σας;
- Θα μας πείτε, κ. Νάννου, πόσο έχουν φτάσει αυτή τη στιγμή οι οφειλές στην ΕΥΔΑΠ και τι οφειλές βρήκατε όταν αναλάβατε; Κι αν πράγματι υπερβαίνουν τα 5 – 6 εκατομμύρια, θα μας πείτε πού πηγαίνουν τα χρήματα κι οι αυξήσεις που πληρώνουν οι πολίτες; Κι αν πήγαν αλλού, δικαιούσασταν να το κάνετε αυτό; Πού πήγε αλήθεια το περίφημο προεκλογικό «νοικοκύρεμα»;
Περιμένουμε μεθ΄ αγωνίας τις αντιδράσεις σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου