Κυριακή 19 Μαρτίου 2017

Δασικοί χάρτες επιτέλους.



Η χώρα μας από τις ελάχιστες (αν όχι η μόνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση) δεν έχει ως τώρα δασικούς χάρτες. 
      Λογική συνέπεια λοιπόν είναι, το γεγονός αυτό να το εκμεταλλεύονται πάσης φύσεως παρανομούντες. Καταπατητές δημόσιας δασικής γης, εργολάβοι αυθαιρέτων, έμποροι γης αλλά και μικροϊδιοκτήτες οικοπέδων που στα πλαίσια της γενικότερης αδιαφορίας, ανοργανωσιάς  και παρανομίας οδήγησαν πολλές περιοχές της χώρας στην περιβαλλοντική υποβάθμιση αλλά και στην εδραίωση μιας νοοτροπίας του ότι: ‘’μπορούμε να παρανομούμε υπό την ανοχή της πολιτείας και μετά να απαιτούμε τη νομιμοποίηση των ενεργειών μας¨.

           Στη Σαλαμίνα το φαινόμενο είναι πολύ έντονο μιας και τα οικονομικά συμφέροντα σε συνδυασμό με την ανεπάρκεια της πολιτείας και την διαπλοκή τοπικών παραγόντων,  οδήγησαν στην σημερινή εικόνα .Ένα άλλο  χαρακτηριστικό στο νησί, είναι ότι πολλά δάση χαλέπιας πεύκης που προηγούμενες  δεκαετίες  είχαν παραχωρηθεί σε συνεταιρισμούς με σκοπό τη ρετσινοσυλλογή, κατόπιν ιδιωτικοποιήθηκαν, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται ένας ακόμα  παράγοντας που οδήγησε στην ευκολότερη οικοπεδοποίηση και οικοδόμηση πολλών εκτάσεων.
Μια επίσκεψη σε πολλές περιοχές της Σαλαμίνας, μας δείχνει την έκταση και ένταση του προβλήματος. Δάση  οικολογικής και αισθητικής αξίας έχουν μετατραπεί σε θλιβερές, αυθαίρετες,  κακόγουστες ή προκλητικές κατασκευές. Η αξία των δασών αυτών καθίσταται ακόμα μεγαλύτερη αν αναλογιστούμε ότι  στην ουσία αποτελούν περιαστικό πράσινο  σε  μια Αθήνα (και στους κατοίκους της ) που τόσο υποφέρει από τα όποια περιβαλλοντικά της προβλήματα.
Το πρόβλημα όμως δεν είναι μόνο περιβαλλοντικό αλλά και αξιακό, μιας και είναι απαράδεκτο η αυθαιρεσία και η παρανομία να εμφανίζονται ως κυρίαρχη κατάσταση και να διεκδικούν νομιμοποίησή, κατατάσσοντας  παράλληλα  όσους  πολίτες  σεβάστηκαν τους νόμους (καταβάλλοντας και τα ανάλογα τιμήματα σε φόρους, άδειες, νόμιμες αγορές κλπ) σε μια κατηγορία αφελών και γραφικών.
Η σύνταξη των δασικών χαρτών λοιπόν θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολλές δεκαετίες. Η καθυστέρησή τους προφανώς ήταν αποτέλεσμα πολιτικής βούλησης και οφείλονταν σε οργανωτική αδυναμία ή (δυστυχώς) εξυπηρετούσε καταστάσεις  οργανωμένης διαπλοκής.
Κάθε ενημερωμένος  και σκεφτόμενος πολίτης που δεν μετέχει σε αυτήν τη διαπλοκή είναι απόλυτα φυσικό να χαιρετίζει την (επιτέλους) σύνταξή τους. Σαφώς και θα υπάρξουν αντιδράσεις (από τους αυθαιρετούντες ), σαφώς και θα υπάρξουν προβλήματα και δυσκολίες, όμως η πλειοψηφία των πολιτών είναι δεδομένο να απαιτεί ένα φυσικό περιβάλλον, μια αισθητική τοπίου και μια κοινωνική δικαιοσύνη  πάνω από σκοπιμότητες μικροσυμφερόντων και αδιαφορίας. Νομίζουμε πως είναι η στιγμή, τουλάχιστον σε αυτόν τον τομέα, να φανεί η πολιτική βούληση της πολιτείας βάζοντας υγιέστερες βάσεις για το μέλλον του περιβάλλοντος και των παιδιών μας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου