Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017

«Αναλώσιμα ανασφάλιστων διαβητικών, γιατί όχι και από τα ιδιωτικά φαρμακεία;»

Ο σακχαρώδης διαβήτης μία από τις σύγχρονες «μάστιγες» με συνεχώς αυξανόμενη τάση και στη χώρα μας (από στοιχεία της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας κάθε χρόνο προστίθενται περίπου 40.000 νέες περιπτώσεις), επιβαρύνει την ιατροφαρμακευτική δαπάνη όχι τόσο πολύ λόγω των αναγκαίων για τους ασθενείς φαρμακευτικών σκευασμάτων και αναλωσίμων, αλλά κύρια λόγω των σημαντικών επιπλοκών και των επιπτώσεών τους σε ασθενείς με αρρύθμιστο διαβήτη. Το ιατρείο μας είχε θίξει το σημαντικό αυτό ζήτημα με ειδική μελέτη για τις οικονομικοκοινωνικές επιπτώσεις που προκύπτουν από το να μένουν οι ασθενείς εκτός φροντίδας όπως ίσχυε τότε στις 3/2/2014 – http://wp.me/p4dLIy-bx (Επένδυση ελλειμμάτων στο μέλλον – Μελέτη κόστους περίθαλψης ανασφάλιστων ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη).

Σήμερα επανερχόμαστε για να επισημάνουμε την αναγκαιότητα προμήθειας των απόλυτα αναγκαίων αναλώσιμων υλικών, αφού με αυτό μπορούν και ελέγχουν και ρυθμίζουν την δόση των φαρμάκων τους, (όπως ταινίες μέτρησης σακχάρου, σκαρφιστήρες, βελόνες) των ανασφάλιστων ασθενών – δικαιούχων όπως αναφέρονται του άρθρου 33 του Ν. 4368/2016- από τα φαρμακεία κοντά στους τόπους κατοικίας τους.
Με τον νέο Νόμο 4368/2016 πρόσβασης των ανασφάλιστων στο Σύστημα Υγείας, ενώ οι ασθενείς μπορούν να προμηθεύονται τα φάρμακά τους από τα φαρμακεία της γειτονιάς, δεν μπορούν όμως να προμηθεύονται και αυτά τα αναλώσιμα είδη, όπως ισχύει για τους ασφαλισμένους και πρέπει να τα αναζητούν στα φαρμακεία των Δημόσιων Νοσοκομείων (Εγκύκλιος Α3γ/Γ.Π.οικ. 39364/31/05/2016 ).
Η υποχρέωση της αναζήτησης σε Δημόσιο Νοσοκομείο, που συχνά απέχει από τον τόπο κατοικίας τους και ενώ αρκετοί από αυτούς τους ασθενείς έχουν επιπρόσθετα συσσωρευμένα πολλαπλά προβλήματα υγείας, κοινωνικά και οικονομικά, λειτουργεί ως ανασταλτικός παράγοντας με αποτέλεσμα την απορρύθμιση της νόσου.  Λαμβανομένης υπόψη και της παραμέτρου της σίτισης τους, είτε από συσσίτια, είτε με διατροφή που απέχει από ανάλογα διατροφικά πρωτόκολλα της νόσου, λόγω της οικονομικής τους δυσπραγίας, η κατάστασή τους επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους αλλά και ως μελλοντικό κόστος στο Σύστημα Υγείας από νοσηλείες κλπ.   Αυτό αλλά και άλλα πολλά που θα επισημάνουμε με νέα δελτία τύπου αποδεικνύουν πως δεν μπορούμε να μιλάμε για καθολική ισότιμη και δωρεάν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας.
Ζητάμε λοιπόν από το Υπουργείο Υγείας να επανεξετάσει άμεσα το συγκεκριμμένο ζήτημα και να ισχύει η προμήθεια και αυτών των αναλωσίμων όπως και για τους ασφαλισμένους διαβητικούς ασθενείς.
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
(ΔΕΥΤΕΡΑ-ΠΕΜΠΤΗ 10:00-20:00, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10:00-19:00) και (ΣΑΒΒΑΤΟ 10:00-14:00)
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 210 9631950
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΙΑΤΡΕΙΟΥ: εντός της πρώην Αμερικανικής βάσης
(δίπλα στο Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικού, 200 μέτρα από την Τροχαία Ελληνικού)
Ιστοσελίδα http://www.mkiellinikou.org Email mkiellinikou@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου