Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

Το μέλλον του Περιφερειακού Τύπου στο προσκήνιο...

Συνάντηση με Βούτση και Παππά είχαν οι εκπρόσωποι των πέντε Ενώσεων Περιφερειακού, Τοπικού και Κλαδικού Τύπου, με θέμα το μέλλον του Τύπου της Περιφέρειας.

Σημαντικές συναντήσεις είχαν την περασμένη εβδομάδα οι πρόεδροι και εκπρόσωποι ολόκληρου του Περιφερειακού, Τοπικού και Περιοδικού Τύπου της χώρας (ΣΗΠΕ, ΕΙΗΕΕ, ΕΙΕΤ, ΕΙΤΗΕΕΑ, ΕΔΙΠΤ), με τον Πρόεδρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου κ. Νίκο Βούτση, τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης κ. Νίκο Παππά, αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης (Νέα Δημοκρατία, Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΚΚΕ, και Ποτάμι), συζητώντας για θέματα που απασχολούν τον κλάδο των εντύπων. Κοινή διαπίστωση ήταν η θέληση όλων των πλευρών, να βρεθούν άμεσα λύσεις που θα συμβάλλουν στη βιωσιμότητα του Τύπου της περιφέρειας (ημερήσιου, εβδομαδιαίου), των τοπικών εφημερίδων της Αττικής, αλλά και των περιοδικών - κλαδικών εκδόσεων.
Στις συναντήσεις με τα κόμματα της αντιπολίτευσης παρουσιάστηκαν τα συσσωρευμένα προβλήματα των εντύπων που λειτουργούν σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια και διαπιστώθηκε η κοινή πεποίθηση από όλες τις πλευρές να παρθούν άμεσα μέτρα που θα εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του κλάδου (διακίνηση Τύπου, συμμετοχή σε προγράμματα ΣΕΣ κ.α.), σε συνδυασμό με την διαφάνεια που διασφαλίζουν μόνο οι έντυπες δημοσιεύσεις (διακηρύξεις, ισολογισμοί) και να εφαρμοστούν οι νόμοι που μέχρι σήμερα καταστρατηγούνταν επί δεκαετίες (κατανομή κρατικής διαφήμισης κ.α.), ευνοώντας ξεκάθαρα συγκεκριμένα εκδοτικά συγκροτήματα της πρωτεύουσας και αδικώντας κατάφωρα τον Περιφερειακό - Τοπικό - Κλαδικό Τύπο.

Στη  συνάντηση στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης, παρόντος του υπουργού κ. Νίκου Παππά, του Γενικού Γραμματέα κ. Λευτέρη Κρέτσου και υπηρεσιακών παραγόντων, έγινε εκτενής, δίωρης διάρκειας συζήτηση, σε κλίμα ειλικρίνειας και συνεργασίας, για όλα τα ζητήματα που αφορούν τον Περιφερειακό - Τοπικό - Κλαδικό Τύπο.

Μετά από εποικοδομητική συζήτηση αποφασίστηκε:

1. Να προωθηθεί άμεσα η τροπολογία (έχει κατατεθεί ήδη στο Υπουργείο Ανάπτυξης) που θα επαναφέρει την υποχρεωτικότητα των δημοσιεύσεων για έργα και αγορές που γίνονται με πρόχειρους διαγωνισμούς.
2. Να εφαρμοστεί η κατανομή του 30% της κρατικής διαφήμισης και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, με διαφανή τρόπο και δίκαιη κατανομή προς τον κλάδο μας, σε συνεργασία του Υπουργείου και των Ενώσεων.
3. Να δοθούν κίνητρα που να ευνοούν τις συνεργασίες ακόμη και τις συγχωνεύσεις εφημερίδων.
4. Να δημιουργηθεί πρόγραμμα ενισχύσεων για τις επιχειρήσεις του κλάδου μας μέσω ΣΕΣ.
5. Να οριστεί συνάντηση με τα ΕΛΤΑ για να εξεταστούν λύσεις στα μεγάλα προβλήματα διακίνησης των εντύπων.

Επίσης, συμφωνήθηκε να ξεκινήσει σύντομα η διαβούλευση του Υπουργείου με τις Ενώσεις για να διαμορφωθεί το νέο πλαίσιο - νόμου που ετοιμάζεται.

Μετά από πρόταση - πλαίσιο των Ενώσεων, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου κ. Νίκος Βούτσης συμφώνησε να συσταθεί άμεσα διακομματική επιτροπή, με αποκλειστικό αντικείμενο την βιωσιμότητα του Περιφερειακού – Τοπικού – Κλαδικού Τύπου, πρόταση στην οποία συμφωνούν το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, όπως και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Οι Πρόεδροι και οι εκπρόσωποι των Ενώσεων συμφώνησαν ότι όλες οι περαιτέρω ενέργειες για την υλοποίηση των παραπάνω θα προγραμματιστούν από κοινού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου