Κυριακή 7 Αυγούστου 2016

Δείξε μου τον τόπο σου να σου πω ποιος είσαι!



Το καυτό θέμα των απορριμμάτων επανήλθε στο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο της Πέμπτης 4 Αυγούστου, αυτή τη φορά όχι για να συζητηθεί πώς θα γίνει ανακύκλωση μέσω της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, αλλά για να ψηφιστεί η σκοπιμότητα της ενοικίασης δύο κάδων 30 κυβικών και ενός καδοφόρου οχήματος από τον ΕΣΔΝΑ, προκειμένου να «βγει» το καλοκαίρι.
Ένα νησί απ΄ άκρη σ΄ άκρη μες στο σκουπίδι. Το γνωρίζουν και το παραδέχονται όλοι αυτό: διοίκηση, δημοτικοί σύμβουλοι, υπάλληλοι. Ένας κανονισμός καθαριότητας που ψηφίστηκε αλλά δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Ποιος να επιβάλλει πρόστιμο; Και σε ποιον; Όλη η Σαλαμίνα κλαδεύει και εναποθέτει κλαδιά δεξιά κι αριστερά. Όλοι, εγχώριοι και οικιστές, βγάζουν έπιπλα και στρώματα στους δρόμους. Μέσα στο δάσος των Κανακίων, στα έγκατα του δάσους, ασυνείδητοι ξεφορτώνουν μπάζα! Είμαστε το μοναδικό νησί που διαθέτει ακόμη και στάση λεωφορείου με το όνομα «Στάση σκουπίδια»(!) (στην είσοδο στα Κανάκια)

Διαχρονικά, μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, ο ένας κατηγορεί τον άλλον. Ένα δημοτικό συμβούλιο που όταν δεν συζητά για σκουπίδια συζητά για αποχέτευση! Τι φταίει; Γιατί αυτός ο τόπος δεν μπορεί να βρει το βήμα του; Γιατί τόσα χρόνια αδυνατούμε να βελτιώσουμε το επίπεδο της ζωής μας; Ίσως γιατί εξακολουθούμε να κάνουμε αυτό που λέει και ξαναλέει  ο σημερινός πρωθυπουργός, να εναποθέτουμε δηλαδή πάντα τις ευθύνες στους άλλους, στους εκλεγμένους, νυν, πρώην κι επόμενους; Βγάζοντας έτσι την ουρίτσα μας απ΄ έξω, λες και φταίει ο κάθε δήμαρχος για το επίπεδο το δικό μας και την ξεφτιλισμένη φιλοσοφία που έχουμε να ξεφορτωνόμαστε τα παλιά κομοδίνα πετώντας τα στο διπλανό οικόπεδο και ν΄ αδειάζουμε τα μπάζα μέσα στα δέντρα.
Όχι ότι οι εκλεγμένοι είναι καλύτεροι. Τι εμπιστοσύνη να τους έχει ο συνεπής πολίτης, όταν από τη μια εγκαθιστούν σύγχρονους κάδους για ανακύκλωση κι από την άλλη εξακολουθούν να  τ΄ αδειάζουν όλα στο ίδιο απορριμματοφόρο; (βλ. Άγ. Μηνάς) Τι εμπιστοσύνη να΄ χεις, όταν τις πλάκες από το νεκροταφείο τις φέρνουν και τις πετούν πίσω απ΄ το κλειστό γήπεδο; Όταν δίπλα στους χώρους που κάνουν αθλητισμό τα παιδιά μας, ο ίδιος ο δήμος αδειάζει  βοθρολύμματα; Έτσι είναι, κ. δήμαρχε. Φταίει ο κόσμος, αλλά φταίτε πρωτίστως κι εσείς, που δίνετε πρώτοι το παράδειγμα! Φταίει και το γεγονός πως ουδεμία δημοτική αρχή απ΄ όσες μέχρι σήμερα πέρασαν από το νησί δεν είχε ένα σαφές πρόγραμμα και χρονοδιάγραμμα στην καθαριότητα. Χωματερές, η εύκολη λύση (φτάνουν να το παραδέχονται σήμερα στο Δ.Σ., έτσι φόρα παρτίδα!), άντε κάνας κανονισμός καθαριότητας, κάνας καθαρισμός ακτών και πρανών Ιούλιο – Αύγουστο  και …καθαρίσαμε.
Ωστόσο κι οι εκλεγμένοι, μας αρέσει δεν μας αρέσει, επιλογή μας είναι. Μα, λένε κάποιοι, δεν είχαμε πολλές εναλλακτικές. Κι οι εναλλακτικές επιλογή μας είναι, εμείς φταίμε που όσοι σοβαροί θέλουν ασχοληθούν, δεν το κάνουν. Εμείς φταίμε που ενώ γνωρίζουμε πως ο άλφα ή ο δείνα πετά σαν την πεταλούδα από λουλούδι σε λουλούδι κι από συνδυασμό σε συνδυασμό, πάμε και τον ξαναψηφίζουμε νομίζοντας – γιατί αυτή είναι η αλήθεια – πως θα κάνουμε τη δουλειά μας, ενώ στην πραγματικότητα κάνει εκείνος μια χαρά τη δουλειά του εις υγείαν των κορόιδων! Εμείς φταίμε, που αντί να ψαχνόμαστε για καλούς δημάρχους, ψαχνόμαστε για καλά παιδιά! Έτσι φτάσαμε στο σημείο αντί η δημοτική αρχή να δίνει λύσεις για τα σκουπίδια, αυτή να τρέχει πίσω από τους κάδους μαζί με τους εργάτες να τα μαζέψει!   
Φταίνε οι οικιστές; Που πληρώνουν δώδεκα μήνες το χρόνο δημοτικά τέλη κι έρχονται δύο; Που αφήνουν τα όποια χρήματά τους στο νησί; Φταίνε οι ντόπιοι; Που δεν παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους και δε βάζουν στη θέση τους όποιον βλέπουν να ρυπαίνει τον τόπο τους; Μα πώς να το κάνουν αλήθεια; Όταν οι ίδιοι εν έτει 2016 ξεφορτώνονται τα βοθρολύμματά τους στους κεντρικούς δρόμους και στη θάλασσα;
Η Σαλαμίνα όμως δεν αξίζει αυτήν την εικόνα, δεν αξίζει τον τρόπο που της φερόμαστε. Τούτος ο τόπος με τις πλούσιες φυσικές ομορφιές και τη μεγάλη Ιστορία, άξιζε άλλη τύχη, αξίζει να τραβήξει άλλο δρόμο. Φτάνει όλοι να συνειδητοποιήσουμε πως πρέπει να βάλουμε επιτέλους και το δικό μας το χέρι. Και τότε το όφελος θα είναι για όλους μας πολύ μεγαλύτερο.
Βίκυ Ψυλλάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου