Κυριακή 5 Ιουνίου 2016

Τιμή στον Ευάγγελο Λουκά (Κουταλιανό)



Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Σαλαμίνιου ήρωα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955 – 1959 Ευάγγελου Λουκά (Κουταλιανού) έγιναν σήμερα το πρωί στην Πλατεία του Αγίου Μηνά, κοντά στην κατοικία του, από κοινού από τον Αναπληρωτή Υπουργό  Άμυνας Δημήτρη Βίτσα και τον Υπουργό Άμυνας της Κύπρου Χριστόφορο Φωκαίδη.
Η προτομή κατασκευάσθηκε στην Αθήνα και η σχετική δαπάνη καλύφθηκε από την Αρχιεπισκοπή Κύπρου, την Μητρόπολη Πάφου και άλλους Κύπριους ιδιώτες και επιχειρηματίες.
Να υπενθυμίσουμε εδώ πως η απόφαση να τιμηθεί ο καπετάνιος των ιστορικών πλοιαρίων του Κυπριακού Αγώνα, λήφθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο επί δημαρχίας Γ. Τσαβαρή το 2014 και υλοποιήθηκε από το σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο.


Για το ιστορικό, ο αείμνηστος Ευάγγελος Λουκάς Κουταλιανός στις 5 Μαρτίου 1954 μετέφερε – χωρίς να δεχτεί οποιαδήποτε πληρωμή - με το πλοιάριο «ΣΕΙΡΗΝ» από το Σούνιο στην ακτή «Βρέξη» στη Χλώρακα όπλα και πυρομαχικά για την ΕΟΚΑ. Ένα έτος αργότερα, στις 25 Ιανουαρίου 1955, ως καπετάνιος στο πλοιάριο «Άγιος Γεώργιος» αυτή τη φορά, συνελήφθη μαζί με το πλήρωμα και την ομάδα παραλαβής στην ακτή «Ροδαφίνια» στη Χλώρακα κατά την εκφόρτωση όπλων, πυρομαχικών και δυναμίτιδας. Καταδικάστηκε στις 5 Μαΐου 1955 από το Κακουργιοδικείο Πάφου σε τετραετή φυλάκιση.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, εκπροσωπώντας τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος, αγωνιστές και άλλοι εκπρόσωποι φορέων της Πάφου, ενώ την Κοινότητα Χλώρακα, που έχει αδελφοποιηθεί με τον Δήμο Σαλαμίνας από το 2015, εκπροσώπησε ο Κοινοτάρχης Κλεόβουλος Παπακώστας.

Στην τελετή παρέστησαν επίσης η βουλευτές Β΄ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Κασιμάτη – εκπροσωπώντας τη Βουλή των Ελλήνων – και Ε. Καρακώστα, ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων Π. Χατζηπέρος, οι πρ. δήμαρχοι Γ. Τσαβαρής και Σπ. Σοφράς, η περιφερ. σύμβουλος Β. Τουτουντζή, ο πρ. αν.υπουργός Άμυνας Δ. Ελευσινιώτης, ο πρ. αρχηγός του Λ/Τ Χρ. Δελημιχάλης, ο πρόεδρος της ΟΚΟΕ κ. Ξυλούρης, ο πρ. δημ. σύμβουλος Σαλαμίνας, μέλος του Δ.Σ. της ΟΚΟΕ  Όμ. Παπασάββας, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι συλλόγων και φορέων του νησιού κ.ά.
Στη συνέχεια ο δήμαρχος Σαλαμίνας παρέθεσε γεύμα σε γνωστό εστιατόριο, όπου έγινε και η καθιερωμένη ανταλλαγή δώρων. Από πλευράς του Δήμου Σαλαμίνας δόθηκε στην κόρη του αείμνηστου Κουταλιανού, στους Κύπριους φιλοξενούμενους και στον Δ. Βίτσα προτομή ενός άλλου Σαλαμίνιου ήρωα, του μυθικού Αίαντα.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου