Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

ΔΗΛΩΣΗ ΖΑΧΑΡΙΑ ΖΟΥΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ - ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ

Κ.Ε.Κ Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας
ΤΡΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΕΝΝΕΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ! Ένα πρωτότυπο και αποκαλυπτικό οργανόγραμμα ….

Δήλωση δημοτικού συμβούλου Ζαχαρία Ζούπη, επικεφαλής της « ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ ΤΩΡΑ »

Mετά το Δ.Σ του Κ.Ε.Κ του Δήμου και το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε κατά πλειοψηφία ένα « πρωτότυπο « Εσωτερικό Κανονισμό λειτουργίας » για γέλια και για κλάματα. Σύμφωνα με αυτόν τον Οργανισμό προβλέπεται η ύπαρξη εννέα τμημάτων συν την Γραματεία με … 135 εργαζόμενους  ,ενώ το Κ.Ε.Κ διαθέτει σήμερα ουσιαστικά μόλις τρεις εργαζόμενους ! Πρόκειται για ένα σχέδιο επί χάρτου με επιχείρημα ότι πρόθεση της Δημοτικής Αρχής είναι να αναπτυχθεί η Επιχείρηση .Πραγματικά περίεργη πρόθεση για ένα Δήμαρχο και μια Δημοτική Αρχή που ως βασική προγραμματική θέση είχε την κατάργηση των Δημοτικών και διαδημοτικών Επιχειρήσεων. Μιλάμε για πραγματικό δείγμα συνέπειας λόγων και έργων ,αν και ο Δήμαρχος ανακάλυψε εσχάτως την χρησιμότητα αυτών των επιχειρήσεων και συνήθως προσπαθεί να μας πείσει ότι τα έλεγε κάπως διαφορετικά … Με άλλα λόγια να αγαπιόμαστε ..

Ποια ανάπτυξη όμως του Κ.Ε.Κ  μπορεί να επικαλείται η σημερινή Δημοτική Αρχή ,όταν ενώ μπαίνουμε στον Μάιο , το Κ.Ε.Κ μια δημοτική Α.Ε που ως μοναδικούς σίγουρους πόρους έχει τα νοίκια των μαγαζιών που μισθώνει ο Δήμος ( περίπου 19.000 ευρώ  τον μήνα ,δηλαδή περίπου 220.000 ευρώ τον χρόνο ,αν και ποτέ το ποσοστό είσπραξης δεν ξεπέρασε το 65% )
1.Δεν διαθέτει Προϋπολογισμό ,κάτι που επί καμίας  από τις προηγούμενες « άχρηστες » κατά τον Δήμαρχο Δημοτικές Αρχές , δεν είχε ξανασυμβεί   !
2. Δεν διαθέτει Προγραμματισμό δράσης και στόχων ,κάτι που και πάλι δεν είχε ποτέ ξανασυμβεί  !
3. Χρωστάει παντού και ουσιαστικά είναι μέσα
4.Δεν υπάρχει κανένα σαφές σχέδιο από την Δημοτική Αρχή για την περίφημη ανάπτυξή του ,για την προοπτική του .

Σ΄αυτό, το τελευταίο σημείο και βρίσκεται και το « μυστικό ».Γιατί αυτή ακριβώς η ασάφεια είναι η αιτία της μη ύπαρξης Προυπολογισμού, Προγράμματος Δράσης κ.λ.π .Η ευθύνη βρίσκεται αποκλειστικά στον Δήμαρχο αφού μη γνωρίζοντας η μη αποσαφηνίζοντας που το πάει , λειτουργεί ως εμπόδιο στην δουλιά των διοικούντων το Κ.Ε.Κ ,αλλά και του Δ.Σ συνολικά. Το μόνο που φαίνεται πια είναι ότι μάλλον ονειρεύεται ένα Κ.ΕΚ ,νέα ΔΗΚΕΠΑ ( το ίδιο είχε σκεφτεί και ο Λουκάς Τζανής ,όπως και ο Γιώργος Χάσκας επί προηγούμενης Δημοτικής Αρχής ) .Γι αυτό και αναθέτει στο Κ.Ε.Κ την λειτουργία των θερινών κινηματογράφων ,των καλοκαιρινών κέντρων δημιουργικής απασχόλησης ,των καλλιτεχνικών τμημάτων κ.λ.π .Είναι ένα « όνειρο » που δεν θα μπορέσει να υλοποιηθεί για πολλούς λόγους ,που δείχνει όμως την βούληση λειτουργίας ενός παράλληλου προς τον Δήμο μηχανισμού που όμως δεν έχει το know how για μια τέτοια δραστηριότητα

Γιατί όμως σκέφτεται μια τέτοια προοπτική ,όταν δεκάδες εκπαιδευμένοι στον Πολιτισμό και Αθλητισμό εργαζόμενοι βρέθηκαν στον Δήμο μετά την διάλυση της ΔΗΚΕΠΑ ( γνωστό έργο Τζανή μαζί με την διάλυση των καλλιτεχνικών και αθλητικών τμημάτων ) με σκοπό να εργαστούν ,ώστε όλη αυτή η δραστηριότητα να υλοποιείται από τον Δήμο ; Αυτοί οι εργαζόμενοι στο μεγαλύτερο τμήμα τους βρίσκεται σε διάφορες υπηρεσίες του Δήμου πλην αυτών για τις οποίες πήγαν στον Δήμο ,με αποτέλεσμα να μην αξιοποιείται η συγκεντρωμένη γνώση και εμπειρία τους Γιατί άραγε; Γιατί για παράδειγμα  τα θερινά cine λειτούργησαν από το ΚΕΚ και όχι από τον Δήμο ;Γιατί τα θερινά camps λειτούργησαν από το ΚΕΚ και όχι από τον Δήμο; Δεν υπάρχει καμία απάντηση επ΄αυτού .Όπως δεν έχει συζητηθεί και κανένας απολογισμός στο Δημοτικό Συμβούλιο ,ενώ επαναλαμβάνεται το ίδιο « έργο » και φέτος .

Αυτή η έλλειψη σχεδιασμού ταυτόχρονα με την προσπάθεια σταδιακής μετάλλαξης του Κ.Ε.Κ σε ΔΗΚΕΠΑ οδηγεί σε λάθη και παρατυπίες ,ανεξαρτήτως  προθέσεων . Οι δάσκαλοι π.χ των καλλιτεχνικών τμημάτων εργάζονται φέτος με διπλές συμβάσεις  ! Έχουν σύμβαση και με τον Δήμο και με το Κ.Ε.Κ ,πληρώνονται και από τις δύο πλευρές για να συμπληρωθεί το ποσόν που πρέπει να πάρουν .Οι ίδιοι βρίσκονται σε καθεστώς ασάφειας . Ο λόγος που επικαλείται ο Δήμαρχος είναι ότι έτσι – βάζοντας δηλαδή στο « παιχνίδι » και το Κ.Ε.Κ – καλούνται οι δημότες να πληρώσουν λιγότερα  για την συμμετοχή των παιδιών τους στα τμήματα ,αφού τμήμα της μισθοδοσίας καλύπτεται από το Κ.Ε.Κ. Προσωπικά αμφισβητώ αυτή την εκτίμηση ,αφού ποτέ δεν υπήρξε ένας σχεδιασμός και μια σοβαρή οικονομική προσέγγιση της επαναλειτουργίας των τμημάτων από την Δημοτική Αρχή .  Επιπλέον το καθεστώς άλλος προσλαμβάνει, άλλος ελέγχει και για διαφορετικές ώρες ,δύο συμβάσεις, δύο πηγές πληρωμής ,εργασιακή ασάφεια κ.λ.π οδηγεί σε τραγέλαφο και πιθανές παρατυπίες.

Αυτή την στιγμή , επαναλαμβάνω την θέση της « ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ ΤΩΡΑ » :
1. Όλη η πολιτιστική και αθλητική δραστηριότητα να ασκείται από τον Δήμο που διαθέτει και πολύτιμο και έμπειρο δυναμικό.
2. Αποσαφήνιση των στόχων του Κ.Ε.Κ  μέσω συγκεκριμένου businessplan για το αμέσως επόμενο διάστημα όπως είχε ληφθεί δέσμευση στο Δημοτικό Συμβούλιο πριν ένα ολόκληρο χρόνο και έλεγχος της βιωσιμότητάς του μέσω των προγραμμάτων που θα προωθήσει και αρμόζουν στον χαρακτήρα που πάντα είχε ( εκπαίδευση, κατάρτιση, κοινοτικά προγράμματα ).
3. Κλείσιμο του Κ.Ε.Κ αν δεν μπορέσει να δείξει ότι μπορεί να θεμελιώσει την βιωσιμότητά του .

Αυτά τα είχαμε επισημάνει και πριν ένα χρόνο ,δίνοντας ως οφείλαμε τον απαραίτητο χρόνο στην Δημοτική Αρχή να αναπτύξει τον σχεδιασμό της .Δεν βλέπουμε όμως σοβαρό σχεδιασμό από την μία και δεν συμφωνούμε με αυτά που βλέπουμε ως πρόθεση από την άλλη . Γι αυτό θα καθορίζουμε την θέση μας αυστηρά με βάση τις θέσεις που διατυπώσαμε. Σε στιγμή δε που θα δούμε και θα εκτιμήσουμε ότι δεν προχωράει άλλο το Κ.Ε.Κ ,θα καταθέσουμε στο Δημοτικό  Συμβούλιο την θέση μας για κλείσιμο του Κ.Ε.Κ .
Αν προλάβουμε εμείς και όχι όσα προκύψουν από τον έλεγχο των ορκωτών λογιστών για όλα τα χρόνια λειτουργίας του Κ.Ε.Κ και άλλους παράγοντες …

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου