Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΗ ΣΑΛΑΜΙΝΑ

Με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Σαλαμίς και του Κυριάκου Μαριδάκη
    Κοινή συνέντευξη Τύπου στο Δημαρχείο Σαλαμίνας
Ιριτ Μπεν Αμπά: Στηρίζουμε τη Σαλαμίνα σε κάθε προσπάθεια ανάπτυξης
Για πρώτη φορά, πρέσβης ξένης χώρας επισκέφθηκε επισήμως τον Δήμο τη Σαλαμίνας.
Το σημαντικό αυτό βήμα, που αποτελεί και την κορυφαία, μέχρι σήμερα,  επαφή του ιστορικού νησιού με την διεθνή διπλωματία, πραγματοποιήθηκε με την επίσκεψη στον Δήμο της πρέσβης του Ισραήλ κυρίας Ιρίτ Μπεν Αμπά, η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μαριδάκη, Αντιπροέδρου του Διεθνούς Ιδρύματος Σαλαμίς.
Στην Ισραηλινή διπλωμάτη, επιφυλάχθηκε θερμή υποδοχή από την Δήμαρχο Ισιδώρα Ναννου Παπαθανασίου τους αντιδημάρχους  Νίκο Αγαπίου και Γιώργο Μπίλια,  τον  πρόεδρο του  Λιμενικού Ταμείου Σαλαμίνας Γιάννη Λένη,  τον  πρόεδρο  Πολιτισμού και Β' Αντιπρόεδρο  του Διεθνούς Ιδρύματος Σαλαμίς Κωνσταντίνο Μαριδάκη   και απο τους  προσκεκλημένους  του  Ιδρύματος, που ήταν  ο  Γενικός Διευθυντής του υπουργού Επικρατείας Νικ. Παππά  Παναγιώτης Σκούτας,  εκπροσωπώντας το πρωθυπουργό,  ο τ. υφυπουργός  Εθνικής Άμυνας / επίτιμος  Αρχηγός  ΓΕΝ Ναύαρχος Δημήτριος  Ελευσινιώτης  - Πρέσβης καλής θελήσεως του Διεθνούς Ιδρύματος Σαλαμίς, ο  Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Κων/νος Καραγεώργης Π.Ν. και ο  Πρόεδρος  του  Διεθνούς Ιδρύματος Σαλαμίς  Χρήστος  Μαριδάκης .
Η πρέσβης, την οποία συνόδευε ο Κυριάκος Μαριδάκης,  φανερά συγκινημένη δέχθηκε ένα κλαδί ελιάς από παιδιά  της Σαλαμίνας , με στολές της αρχαίας Ελλάδας, της Σαλαμίνας και του Ισραήλ, με τη φροντίδα της  την Σαλαμίνιας Ηθοποιού – Σκηνοθέτιδος Βίκυς Βιρβίλη.
Στην κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού  συμβουλίου ,η Πρέσβης του Ισραήλ , η  Δήμαρχος Σαλαμίνος  ,ο  Εκπρόσωπος  του πρωθυπουργού της Ελλάδος, ο τ.υφυπουργός Εθνικής Άμυνας / Επίτιμός αρχηγός ΓΕΝ και ο Πρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος Σαλαμίς  έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου με συντονιστή -μεταφραστή τον   Κυριάκο Μαριδάκη . Τη δημοσιογραφική επιμέλεια του όλου εγχειρήματος είχε ο γνωστός δημοσιογράφος/συγγραφέας Δημήτρης Καπράνος, που από το 1980, συνεργάζεται με τον Χρήστο Μαριδάκη και με το Ίδρυμα στην προσπάθεια ανάδειξης τη Σαλαμίνας και της αναβάθμισης της ιστορικής της σημασίας και το φωτορεπορταζ ο Χάρης Εργατίδης.
Στη συνάντηση παρέστησαν εκπρόσωποι ελληνικών και διεθνών  ΜΜΕ, που ανέδειξαν το θέμα , με δεδομένη τη σημασία που αποδίδει  το Διεθνές Ίδρυμα Σαλαμίς στην τουριστική και πολιτιστική ανάπτυξη και τη συνεργασία της Σαλαμίνας με την ελληνική κυβέρνηση και με  το κράτος του Ισραήλ .
 « Σήμερα είναι πραγματικά μια ιστορική  ημέρα για τον Ιστορικό μας Δήμο μιας και είναι η πρώτη φορά  που ένα Κράτος τιμά το νησί μας ,  την Ιστορία και τον Πολιτισμό  μας  με σκοπό την σύσφιξη των ιστορικών αδελφικών σχέσεων Ελλάδος και Ισραήλ την προώθηση σχέσεων φιλίας καθώς και της πολιτιστικής και τουριστικής συνεργασίας του ιστορικού μας νησιού.  Από το 2011, σαράντα τρεις  πρέσβεις τιμούν την επέτειο της Ναυμαχίας της Σαλαμίνος  ως Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας και Δημοκρατίας αλλά η σημερινή  παρουσία της Πρέσβης του Ισραήλ αποτελεί την πρώτη επίσημη επίσκεψη ξένης χώρας  στον Ιστορικό Δήμο του νησιού μας. Καλώς ήρθατε, κυρία πρέσβη,  στο Ιστορικό Νησί της Σαλαμίνος με τα 7.000 χρόνια Ιστορίας και Πολιτισμού. Στην  Παγκόσμια κοιτίδα Ελευθερίας και Δημοκρατίας. Η Ιστορική σας επίσκεψη σηματοδοτεί την αρχή μιας σημαντικής τουριστικής και Πολιτιστικής συνεργασίας ενός ιστορικού μοναδικού νησιού και ενός  Ιστορικού  Κράτους που πρεσβεύει  αρχές  και ιδανικά όπως  τις  πανανθρώπινες αξίες της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας.Ως Αντιπρόεδρος του  Διεθνούς  Ιδρύματος  Σαλαμίς είμαι σε ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι  θα συμβάλλουμε και θα στηρίξουμε αυτήν την συνεργασία διότι πιστεύουμε ότι είμαστε δυο λαοί με κοινό παρελθόν και κοινό  μέλλον» τόνισε  o Αντιπρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος Κυριάκος Μαριδάκης καλωσορίζοντας την κ. Ιριτ Μπέν Αμπά στα Εβραϊκά .
Η δήμαρχος, αφού  ευχαρίστησε ιδιαίτερα τόσο την πρέσβη, όσο και τους επισήμους καλεσμένους του Ιδρύματος Σαλαμίς , επισήμανε ότι η Σαλαμίνα πρέπει να γίνει εξωστρεφής και να προχωρήσει άμεσα  σε τουριστικές και πολιτιστικές συνεργασίες με το Ισραήλ  ευχαριστώντας  το Διεθνές Ίδρυμα Σαλαμίς και τα Ιδρυτικά μέλη Χρήστο και Κυριάκο Μαριδάκη για την τεράστια συμβολή τους στην προσπάθεια αυτή ενώ τόνισε την  επιθυμία να αδελφοποίηθεί  ο Δήμος της Σαλαμίνας με την επίσης αρχαία Ισραηλινή πόλη Άκκρα (πρόταση του Κυριάκου Μαριδάκη που υιοθετήθηκε από την Δημοτική αρχή επί Δημαρχείας Γιάννη Τσαβαρή).
 Η Ισιδώρα  Νάννου  δεσμεύτηκε να συνεργαστεί ο Δήμος τόσο με την κυβέρνηση ,την πρεσβεία του Ισραήλ οσο και με το Ίδρυμα Σαλαμίς.
Η Πρέσβης του Ισραήλ ,ευχαρίστησε  ιδιαιτέρως τον Κυριάκο Μαριδακη  για την πρωτοβουλία του να επισκεφτεί   το ιστορικό νησί , την Δήμαρχο , τις διακεκριμένες προσωπικότητες  του  ιδρύματος  και τους τοπικούς φορείς και συλλόγους που την υποδέχθηκαν.
Τόνισε τις εξαιρετικές  σχέσεις των δύο λαών στα  25 χρόνια διπλωματικών επαφών αλλά και τις άρρηκτες σχέσεις τους μέσα από την ιστορία και τον πολιτισμό τονίζοντας τη μεγάλη συμβολή της  ναυμαχία της Σαλαμίνας στον κόσμο ενώ αναφέρθηκε και  στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό που συνεχίζει την μεγάλη του παράδοση όπως τότε και σήμερα και παραμένει ισχυρό !
Εξήρε το ρόλο της δημάρχου λέγοντας ότι ο ρόλος της είναι πολύ σημαντικός και υπεύθυνος για το νησί ,  υποσχέθηκε ότι θα στηρίξει την πρόταση αδελφοποίησης του Δήμος της Σαλαμίνος με την αρχαία πόλη Ακρα περιμένοντας την αίτηση από την πλευρά της δημάρχου ώστε  να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες ενώ παράλληλα θα  στηρίξει κάθε προσπάθεια  τουριστικής   ανάδειξης της Σαλαμίνας ως τουριστικό κέντρο πολιτισμού.
Αναφέρθηκε επίσης στις μοναδικές ομορφιές του νησιού , που έχει άμεση  προσέγγιση από το Λιμάνι του Πειραιά και την Αθήνα, παράγοντες που ασφαλώς θα προσελκύσουν πολλούς Ισραηλινούς Τουρίστες  ενώ το για το Λιμάνι του νησιού ανέφερε ότι  είναι σε θέση  να το προσεγγίσουν κρουαζιερόπλοια που θα ενισχύσουν την τοπική και εθνική οικονομία και ανάπτυξη.
Η Πρέσβης προσκάλεσε τον Δήμο και  το Διεθνές Ίδρυμα να συμμετάσχουν  στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση "Τελ Αβίβ 2017".  
 
Ο τ. υφυπουργός της εθνικής άμυνας  Επίτιμος αρχηγός ΓΕΝ Ναύαρχος  Δημήτριος Ελευσινιώτης πρέσβης καλής θελήσεως του Ιδρύματος σε ένα σύντομο χαιρετισμό έκανε μια αναφορά γεωπολιτικού χαρακτήρα  στηρίζοντας παράλληλα τις προσπάθειες του Ιδρύματος Σαλαμίς  για τη τουριστική και πολιτιστική συνεργασία  και ανάπτυξη με την με το κράτος του Ισραήλ .
 
Ο Διευθυντής του Γραφείου Επικρατείας εκπροσωπώντας  Παναγιώτης Σκούτας, εκπροσωπώντας  τον  Πρωθυπουργό, αναφέρθηκε επανειλημμένως  στην επιτυχημένη δραστηριότητα του ιδρύματος Σαλαμίς  υπογραμμίζοντας ότι τα σχέδια Ιδρύματος και Κυβέρνησης βρίσκονται σε προκαταρκτική φάση και ότι θα υπάρχει  συνέχεια και  συνεργασία με το Δήμο το Ίδρυμα και την κυβέρνηση προκειμένου να υπάρχουν θετικά αποτελέσματα.
Ο Πρόεδρος του Διεθνούς ιδρύματος Σαλαμίς Χρήστος Μαριδάκης  καλωσόρισε  με τη σειρά του τόσο την  Πρέσβη τη  Δήμαρχο τον εκπρόσωπο του Πρωθυπουργού Παναγιώτη Σκούτα για το πνεύμα συνεργασίας σχετικά φιλικών σχέσεων μέσω της Αδελφοποιήσεως μεταξύ της ιστορικής Σαλαμίνος  και της αρχαίας πόλης Άκκρα 
 
Ακολούθως υπογράμμισε   τη μεγάλη  σημασία που έχει η στενή συνεργασία Ελλάδος και της  και του Ισραήλ και τα οφέλη που απορρέουν από την ανάπτυξη των φιλικών σχέσεων των δύο χωρών .
 Αναφέρθηκε στην προσπάθεια δημιουργίας ενός Θεματικού εκπαιδευτικού Πάρκου της Ναυμαχίας το οποίο θα λειτουργεί όχι μόνο για τη τουριστική ανάπτυξη αλλά και για τη προσφορά του στη μαθητιώσα  νεολαία ενώ τόνισε ότι η  δημιουργία προβλήτας κρουαζιερόπλοιων , Ναυτικού πάρκου , οι ανασκαφές στους αρχαιολογικούς / ιστορικούς χώρους της Ναυμαχίας  και η   μαρίνα πολυτελών γιότ είναι αναγκαία και απαραίτητη.
 
Η πρέσβης επισκέφθηκε τόσο το Λαογραφικό όσο και το Ναυτικό μουσείο ενώ η χορευτική ομάδα Έρευνα παρουσίασε την παραδοσιακή κολουριώτικη τράτα.
Αναμνηστικά αντάλλαξαν με τη Πρέσβη του Ισραήλ η Δήμαρχος Ισιδώρα Ναννου  ο τ.υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ναύαρχος Δημήτριος Ελευσινιωτης , εκ μέρους του Διεθνούς Ιδρύματος Σαλαμίς η κ. Αργυρώ Καραμουτσογιάννη ,  ο Πρόεδρος της Δύναμης  Αντιμετώπισης Κρίσεων Αντώνης  Παπαλεξάνδρου η κ. Χρύσα Ηλίαδη Ιδιόκτήτης  εκπαιδευτηρίων «ΗΛΙΑΔΗ»  και  η Πρόεδρος του  Συλλόγου Επιμόρφωσης & πολιτισμού κ. Κρουστάλη .
 

1 σχόλιο:

Administrator είπε...

Παιδιά με πολλή αγάπη και σεβασμό, η γενική πτώση είναι "της Πρέσβειρας" και όχι της "Πρέσβης"
Παρακαλώ διορθώστε το...
Φιλικά
Γιάννης Αρμενάκης

Αρχειοθήκη ιστολογίου