Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

ΑΡΘΡΟ ΖΑΧΑΡΙΑ ΖΟΥΠΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

ΕΝΑ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΠΛΑΝΙΕΤΑΙ …

Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από την χώρα, το φάντασμα της κατάρρευσης, της πλήρους παρακμής, της περιθωριοποίησής της  ,της απομόνωσής της από την Ευρώπη. Μια σιγουριά εδραιώνεται στο μυαλό όλο και περισσότερων  πολιτών ,στην ψυχή της κοινωνίας : Δεν πάμε πουθενά, δεν υπάρχει φως στο τούνελ, πάμε για μεγάλη ,ιστορικών διαστάσεων καταστροφή . Αυτά τροφοδοτούν ένα κοινωνικό συντηρητισμό , την έλλειψη της λογικής ,την άρνηση του αυτονόητου, ένα νέο κύκλο βίας αντίστοιχο ίσως του 2011-2012 αλλά με άλλους πρωταγωνιστές . Ένας κίνδυνος ορθώνεται πια μπροστά στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ  : Να είναι η μοιραία Κυβέρνηση ,η Κυβέρνηση που σε χρόνο ρεκόρ επιδείνωσε όλους τους παράγοντες  που καθορίζουν τον στρατηγικό ρόλο της χώρας , την αποδοχή της στην Ευρώπη , την πορεία της Οικονομίας ,την ζωή των πολιτών .

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ,ότι μόλις πέντε μήνες μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου όλα προβάλουν δύσκολα , αδιέξοδα. Στο προσφυγικό ,αφού συνέβαλε και αυτή στην εκτόξευση του αριθμού των προσφύγων – μεταναστών ( 45.000 το 2014, 850.000 το 2015 ) με την αστεία « ανοικτών θυρών » πολιτική της και αφού φοβέρισε τους εταίρους δια του Στρατάρχη Καμένου ότι θα γεμίσει την Ευρώπη τζιχαντιστές  αν δεν εισακουστούμε (!),τώρα τρέχει και δεν φτάνει, δέχεται τα πάντα και βασικά στηρίζεται στην Μέρκελ και μόνο .Αφού κατηγορούσε πολιτικούς και ΜΜΕ που σχολίαζαν ότι στην Ευρώπη συζητούν για κλείσιμο συνόρων και ουσιαστική αποβολή από την Σένγκεν , τώρα ανακοινώνει η ίδια τους κινδύνους προετοιμάζοντας την κοινή γνώμη . Μόνο που οι πρώτες ζημιές έγιναν : Αναβάθμιση του ρόλου της Τουρκίας , αναβάθμιση των Σκοπίων σε χώρα που συνομιλεί ισότιμα με την Ε.Ε, παρουσία του ΝΑΤΟ στην περιοχή σε ρόλο εγγυητή των συνόρων και με αδιευκρίνιστα τα όρια ενεργειών και αρμοδιοτήτων –Τροφοδότηση ξενοφοβίας και ανησυχίας σε τοπικές κοινωνίες από την αφασία , αδυναμία, απραξία της . Μένει να κλείσουν και τα σύνορα για να επισφραγιστεί η μετατροπή της Ελλάδας όχι μόνο σε αποθήκη ψυχών ,αλλά και σε χώρα - γκέτο , σε χώρα που πολλοί θα θελήσουν να την βάλουν σε καραντίνα. Το αστείο είναι ότι πριν μήνες η Κυβέρνηση επιδίωκε να « χρησιμοποιήσει »το προσφυγικό ως διαπραγματευτικό όπλο στην διαπραγμάτευση της αξιολόγησης και της μείωσης του χρέους! Τελικά δεν είναι να διαπραγματεύεται αυτή η Κυβέρνηση. Όλα γίνονται χειρότερα. Όπως πέρυσι … Θυμάστε την εξάμηνηΤσιπρο-βαρουφακιάδα, το ηρωικό δημοψήφισμα που θα έκανε τον διεθνή καπιταλισμό να τρέχει .. Τώρα βλέπουμε καλύτερα τα αποτελέσματα ….


Τα βλέπουμε με όσα γίνονται στο ασφαλιστικό , στο φορολογικό , στην δυσκολία της αξιολόγησης . « Καήκαμε αν καθυστερήσουμε » δήλωσε ο κ.Τσακαλώτος . Κι όμως , η Κυβέρνηση καθυστερεί για άλλη μια φορά. Για άλλη μια φορά , όλα είναι στον αέρα . Ο Πρωθυπουργός δεν δείχνει να έχει αφομοιώσει αυτό που ο ίδιος έχει σημειώσει με αφορμή την περυσινή « διαπραγμάτευση ». Ότι δηλαδή έπρεπε να κινηθεί πολύ πιο γρήγορα .  Όχι ότι έχουμε να κάνουμε με αγγέλους. Έχουμε να κάνουμε όμως με τους δανειστές που ο κ Τσίπρας συμφώνησε και υπέγραψε το τρίτο Μνημόνιο  , με τους δανειστές που ο κ.Τσίπρας γνωρίζει πολύ καλά την φιλοσοφία τους ,την άποψή τους , την ουσία όσων υπογράφτηκαν , με τους δανειστές που δεν δείχνουν να βιάζονται . Θα θυμόσαστε ότι ο αρχικός προγραμματισμός ήταν να ψηφιστεί το ασφαλιστικό τον Δεκέμβριο. Άλλωστε γι αυτό το νέο,» αριστερό » Μνημόνιο ήταν εμπροσθοβαρές .Το ήθελαν και οι δανειστές ,το ήθελε όμως και ο Πρωθυπουργός για να περάσει στα γρήγορα τα επώδυνα μέτρα και στην συνέχεια να έχει καθαρό πολιτικό χρόνο για να δει τι θα κάνει με την έξοδο από την Κρίση ,το χρέος ,την ανάπτυξη, την ανεργία κ.λπ. Ωστόσο κόλλησε αν και « έπαιζε » μόνη , με την Αξιωματική Αντιπολίτευση να παιδεύεται τότε να βγάλει αρχηγό , τις δε δυνάμεις του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς να ψάχνονται γενικώς. « Έπαιζε » μόνη της και έχασε .Έχασε χρόνο, έχασε την πρωτοβουλία των κινήσεων ,έχασε την όποια δυναμική υπήρχε μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου και τώρα είναι περικυκλωμένη από τους πάντες .Από τους αγρότες ,από τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες ,τους άνεργους.

Ασφαλώς πάντα για τον Πρωθυπουργό φταίνε κάποιοι δράκοι ,κάποιοι άλλοι. Όμως ποιον πείθει πια; Όλοι γνωρίζουμε πια ,ότι όταν θέλει να καλύψει τις ευθύνες του , τις ευθύνες μιας Κυβέρνησης που δεν κυβερνά ,θυμάται την μάχη με την διαπλοκή ,τα συμφέροντα, κάποιους που την πολεμούν .Η ουσία είναι ότι η Κυβέρνηση άνοιξε τόσα μέτωπα ,που είναι κοινωνικά απομονωμένη .Ακόμα και να περάσει το όποιο ασφαλιστικό, αν το ψηφίσουν οι 153 είτε από εξουσιολατρεία είτε για να μην κατηγορηθούν για « προδοσία » ,θα είναι μια Κυβέρνηση που θα προχωράει ασθμαίνοντας ,που δεν θα μπορεί να υλοποιήσει και να εφαρμόσει καμιά ουσιαστική πολιτική εξόδου από την  κρίση. Άντε με αυτά τα  αλά Πολωνία κόλπα που κάνει με τις άδειες των Καναλιών και τις προκλητικούς διορισμούς με την ταυτόχρονη αύξηση των αποδοχών των εκλεκτών της να κατορθώσει να ανακινήσει και άλλα θέματα στην Ε.Ε….. Η ουσία είναι ότι είναι μια Κυβέρνηση που δεν κυβερνά .

Και τότε; Μήπως θα έπρεπε να στηριχτεί από τα άλλα κόμματα στο όνομα της πατρίδας ,όπως πρότεινε ο Ν. Μουζέλης στην παρέμβασή του στα « ΝΕΑ Σαββατοκύριακου » ( 13-2-2016) ; Προφανώς ο κ.Ν. Μουζέλης ξεχνάει τι έγινε λίγους μήνες πριν. Τότε που οι άλλες δυνάμεις ψήφισαν το Μνημόνιο για το καλό της χώρας και για να μείνει στην Ε.Ε και ο κ. Τσίπρας αφού τους κορόιδεψε κάνοντας εκλογές ,   στην συνέχεια τους κατηγόρησε ότι αυτοί του έλεγαν να υπογράψει μνημόνιο ,ενώ αυτός έχει παράλληλο πρόγραμμα υπόψη του. Ξεχνάει ότι οι άλλες δυνάμεις του πρότειναν συνεργασία και ο κ. Τσίπρας και αυτός κατάγγελλε και συνεχίζει να καταγγέλλει ως ύποπτη κάθε παρόμοια πρόταση .Ξεχνάει τα περί « καραβανιών και σκυλιών  » και όλες αυτές τις αστειότητες. Επομένως η λύση είναι μία: Να κυβερνήσει η παρούσα Κυβέρνηση, να κάνει αυτά που δεσμεύτηκε, αυτά που πρέπει και να κριθεί . Και αν δεν μπορεί να περάσει τα Νομοσχέδια; Αν δεν μπορεί να προχωρήσει ; Αν βλέπει , ότι οι συσχετισμοί – όπως θα δείξουν και σειρά δημοσκοπήσεων των επόμενων ημερών - δυσκολεύουν όλο και περισσότερο ;

Τότε , υπάρχει Σύνταγμα… Με βάση αυτό , μπορεί να προκύψει Κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή ,μπορεί και να μην προκύψει και  επομένως θα χρειαστούν εκλογές .
Στις Δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου