Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

Δήμος Σαλαμίνας: Ο μόνος Δήμος της Ελλάδας που μπαίνει στο Παρατηρητήριο;



Μπράβο μας! Τελικά φαίνεται ότι τα καταφέραμε! Γίναμε ο μόνος ελληνικός δήμος που κατάφερε να ενταχθεί στο Παρατηρητήριο, δεδομένου ότι ένα ολόκληρο χρόνο δεν καταφέραμε να εγκριθεί ο προϋπολογισμός μας.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της εφημερίδας μας, που έρχεται να επιβεβαιώσει η αυριανή έκτακτη κι εσπευσμένη σύγκληση της Οικονομικής Επιτροπής, στο Δήμο κρατούν ήδη στα συρτάρια έγγραφο – φωτιά από 22 Οκτωβρίου που υπογράφεται από την πρόεδρο της επιτροπής του Παρατηρητηρίου του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Μαραγκού, με το οποίο και τυπικά πληροφορούμαστε ότι αφού δεν είμαστε ικανοί να κάνουμε κουμάντο μόνοι μας, αποφάσισαν να κάνουν άλλοι για μας.
Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Το εξηγεί ακριβώς στο δελτίο Τύπου της με τον προφητικό τίτλο «Και με τη βούλα του κράτους η κατάρρευση του Δήμου» η ίδια η δήμαρχος ένα ακριβώς χρόνο πριν(31/10/2014), προκειμένου να δικαιολογήσει τότε την υπέρογκη για τα δεδομένα της εποχής που ζούμε αύξηση των δημοτικών τελών, τελών ύδρευσης, κ.ά.:

Η ένταξη στο ανωτέρω Πρόγραμμα (ενν. το Πρόγραμμα Εξυγίανσης - άρθρ.174 ν.4270/2014, στο οποίο τώρα υποχρεωτικά εντάσσεται), συνεπάγεται μεταξύ άλλων και τα εξής:
α.   Καμία πρόσληψη
β.   Επιβολή υποχρεωτικών μετατάξεων προσωπικού (σε άλλους Δήμους)
γ.   Αύξηση των ιδίων εσόδων του Δήμου με την επιβολή επιπρόσθετων φόρων, τελών, δικαιωμάτων και εισφορών
δ.   Αύξηση του συντελεστή επιβολής του τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων από  0.5 που είναι σήμερα στο 2% (4 φορές επάνω).
ε.   Αύξηση του ανώτατου συντελεστή Τ.Α.Π. από 0.35 που είναι σήμερα στο 3 τοις χιλίοις (9 φορές επάνω) και επιβολή του τέλους υποχρεωτικά από το Δήμο σε όλα τα ακίνητα του νησιού μέχρι την οικονομική εξυγίανσή του.
στ. Περιορισμός των δαπανών μόνο για την μισθοδοσία αυτών που θα παραμείνουν στο Δήμο και μόνο για τις απολύτως αναγκαίες ανελαστικές δαπάνες.
Στο ίδιο δελτίο Τύπου λέει η δήμαρχος:
«… Είμαστε όμως υποχρεωμένοι πρώτα από όλα να διασφαλίσουμε την οικονομική βιωσιμότητα του Δήμου και να μη το παραδώσουμε αμαχητί στο Παρατηρητήριο, για να το εντάξει στο Πρόγραμμα Εξυγίανσης και να επιβάλει τα επώδυνα για τους δημότες μέτρα που προανέφερα στην αρχή…»
Να σημειώσουμε εδώ ότι ακόμη κι η Γόρτυνα, που μας έκανε μέχρι πρότινος παρέα στις επισκέψεις μας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατάφερε τελικά να κλείσει προϋπολογισμό. Έτσι, για ακόμη μια φορά  κερδίσαμε πανελλήνια το… «χρυσό βατόμουρο», αφού γίναμε ο μοναδικός «κόκκινος» δήμος που μπήκε υπό τη σκέπη του Παρατηρητηρίου, κάτι βέβαια που όπως είδαμε η δήμαρχος εξόρκιζε ένα χρόνο πριν. Τι έκανε όμως δύο και τρία έτη πίσω; Έλεγε άραγε τα ίδια; Τι ζητούσε τότε από το Γ. Τσαβαρή; Διαβάστε (Δημοσίευμα της κ. Νάννου στις «Ανατροπές» - Νοέμβριος 2012, σελ. 4, τίτλος «Ένα ακόμη φέσι 7 εκ. ευρώ στο Δήμο»):
«…Το φωνάζω τώρα και 10 μήνες. Η λύση για να βγει από το αδιέξοδο ο Δήμος είναι μία και μοναδική: Ένταξη του Δήμου στις ευεργετικές διατάξεις του Ειδικού Προγράμματος Εξυγίανσης. Είναι σίγουρο ότι αργά ή γρήγορα εκεί θα προστρέξουνε…»
Τελικά, το θέλατε ή όχι το Παρατηρητήριο κυρία δήμαρχε; Είναι καλό ή όχι; Όταν ζητούσατε από τον Τσαβαρή να μπει στο Πρόγραμμα Εξυγίανσης, δεν γνωρίζατε τι αυτό θα συνεπάγετο; Ότι θα χάνονταν θέσεις εργασίας, ότι θα γίνονταν υποχρεωτικές μετατάξεις, ότι θα επιβαρύνονταν οι δημότες τα σπασμένα; Γιατί το ζητούσατε τότε; Και γιατί, όταν εκλεγήκατε το απευχόσασταν και δίνατε, όπως εσείς ομολογείτε, «μάχες» για να μην «παραδώσετε» το δήμο; Μήπως όλ΄ αυτά ήταν προφάσεις εν αμαρτίαις για να επιβάλετε τα δυσβάσταχτα δημοτικά τέλη πέρσι τέτοια εποχή; Και τώρα, που το 2015 φτάνει στο τέλος του μ΄ ένα δήμο χωρίς προϋπολογισμό, χωρίς όραμα, σα βάρκα ακυβέρνητη που ο καπετάνιος της δεν έχει καν αντιληφθεί την κατάσταση και μέσα στο δημοτικό συμβούλιο επαίρεται κι από πάνω «και τι έγινε που δεν έχουμε προϋπολογισμό; Δεν μαζεύουμε τα σκουπίδια;(!!!!!!!)», τώρα άραγε θα μειώσει όπως υποσχέθηκε τα τέλη; Ή τελικά μας παραδίδει στο Παρατηρητήριο, μαζί με όλα τα επιπλέον βάρη που αυτό συνεπάγεται για τους ατυχείς αλλά και συνυπεύθυνους πολίτες αυτού του Δήμου; Αποδεικνύοντας βέβαια πως το ράσο δεν κάνει τον παπά και τα πτυχία δεν φτιάχνουν προϋπολογισμούς!
Βίκυ Ψυλλάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου