Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

Εγκαινιάστηκε το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στο Δήμο Νίκαιας- Αγ.Ι. Ρέντη



Με συγκίνηση και ιδιαίτερη χαρά πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης στη Νίκαια την Κυριακή 25 Οκτωβρίου. Συνιδρυτές ο Δήμος Νίκαιας Αγ Ι. Ρέντη  και η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά με την ουσιαστική συμβολή της Εταιρίας Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων (Ε.Δ.Ι.Α).
 Ο Δήμαρχος Νίκαιας- Αγ.Ι. Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης ανέφερε μεταξύ άλλων:

 «Υπηρετώντας την ιδέα που θέλει κάθε πόλη να σέβεται την ιστορία της και να την αναδεικνύει, προχωρήσαμε μαζί με την Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά στην ίδρυση του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης. Η επιλογή του χώρου  δεν ήταν τυχαία. Θελήσαμε το Μουσείο να εγκατασταθεί στην περιοχή του Αη Γιώργη, στην οδό Τσαλδάρη, προκειμένου να «αναστήσουμε» το ιστορικό κέντρο της Νίκαιας . Το Μουσείο θα συνδέεται με το Μπλόκο της Κοκκινιάς αλλά και με τη Δημοτική Πινακοθήκη που θα φιλοξενηθεί στον ίδιο δρόμο. Στόχος μας είναι και οι τρεις χώροι να λειτουργούν ως ένα ενιαίο ιστορικό και πολιτισμικό σύμπλεγμα.
Το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης  είναι ένα κέντρο μνήμης και δημιουργίας για τις επόμενες γενιές. Σ’αυτή τη δύσκολη εποχή η μνήμη και η ιστορία είναι τα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσουμε για να αντέξουμε. Η πόλη μας έχει δυο σφραγίδες: Προσφυγιά- Αντίσταση και Αριστεροσύνη και για εμάς έχει ιδιαίτερη σημασία να αναδεικνύουμε αυτά τα χαρακτηριστικά γιατί μια πόλη που δεν ποτίζει τις ρίζες της καταλήγει να γίνει μια πόλη που ξεραίνεται».






Ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης  στην ομιλία του αναφέρθηκε στη σημασία του Μουσείου ως χώρου διάσωσης της ιστορικής μνήμης και μελέτης της ιστορίας καθώς και ως χώρου ανάδειξης της σπουδαιότητας και επικαιρότητας των ιδεών και αξιών των αγώνων της περιόδου εκείνης στη σημερινή περίοδο. Τα αιτήματα της γενιάς της Αντίστασης για ελευθερία, εθνική ανεξαρτησία, δημοκρατία και προκοπή αποκτούν σήμερα ένα νέο περιεχόμενο στον βαθμό που η οικονομική κρίση δοκιμάζει την κοινωνική συνοχή, την αλληλεγγύη, την ποιότητα της δημοκρατίας και τροφοδοτεί  ξανά φασιστικές αντιλήψεις και πρακτικές, ειδικά στην περιοχή της Νίκαιας, της πόλης των προσφύγων, της εργατιάς και της ανιδιοτελούς συμμετοχής και θυσίας.
Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη το Μουσείο να ανοίξει τις πόρτες του στη νέα γενιά, μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα και επισκέψεις, ενώ δεσμεύτηκε για την υλοποίηση της ψηφιοποίησης του σπάνιου και πολύτιμου αρχειακού υλικού που οι αντιστασιακοί και οι οικογένειές τους εμπιστεύτηκαν στο Μουσείο.


Ο μορφολογικός και λειτουργικός σχεδιασμός του Μουσείου έγινε από τον Τάκη Μιχαλόπουλο, συγγραφέα αρχιτέκτονα και την ευθύνη της ιστορικής ταυτότητας και οργάνωσης του εκτιθέμενου υλικού έχει η Ε.Δ.Ι.Α.

Ο Τάκης Μιχαλόπουλος δώρισε μια σειρά ανέκδοτων ποιημάτων του σε συνδυασμό με αποσπάσματα χαρακτικών του Τάσσου στο Δήμο Νίκαιας- Αγ.Ι. Ρέντη και υπογράμμισε:

«Το Μουσείο δεν είναι μουσείο στην πραγματικότητα αλλά ένα εργαστήρι μνήμης στο οποίο τα παιδιά και οι επισκέπτες θα διδάσκονται από το γλωσσάρι της λευτεριάς και θα κουβαλάνε μαζί τους τυπωμένο μέσα στην ψυχή τους το διαβατήριο της ανθρωπιάς. Αυτό το Μουσείο αν και με ακρίβεια έχει καταγράψει την ιστορική μνήμη και την αναπαριστά έχει έναν καμβά πάνω στον οποίο στήθηκε, είναι ο καμβάς του αίματος και της θυσίας.
Η διατήρηση της ιστορικής μνήμης  και συνέχειας και η επικαιροποίηση των νοημάτων των θυσιών του λαού μας και της αντίστασης του στους εκάστοτε επίβουλους πορθητές, είναι η σκυτάλη την οποία οφείλουμε να παραδώσουμε στην νεότερη γενιά. Και μέρος αυτού του χρέους εκπληρώνεται με το νεοϊδρυθέν Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης στον Πειραιά, από τον Δήμο Νίκαιας-Ρέντη».

Η Δημοτική Αρχή βράβευσε με τιμητική πλακέτα τον Τάκη Μιχαλόπουλο για και τον  Βαρδή Βαρδινογιάννη επίτιμο Πρόεδρο της ΕΔΙΑ για την ουσιαστική συμβολή τους στην ίδρυση του Μουσείου.

 Αξίζει να σημειωθεί ότι σε λίγες μέρες η Δημοτική Αρχή θα προχωρήσει και στην ίδρυση Δημοτικής Πινακοθήκης ενώ στα σχέδιά της είναι και η λειτουργία Μουσείου Μικρασιατικής Ιστορίας σε χώρο των παλιών προσφυγικών στη Νίκαια.


ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ
Π.ΤΣΑΛΔΑΡΗ 185-187
ΤΗΛ. 210 4934838

Το Μουσείο θα λειτουργεί καθημερινά 10.00- 12.00


Λίγα λόγια για το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης
Στο Μουσείο, με φωτογραφικό και αρχειακό υλικό αλλά και με αντικείμενα της εποχής 1940-1944, γίνεται προσπάθεια να παρουσιαστεί η ιστορική ταυτότητα της περιόδου και να δοθεί η δυνατότητα στους επισκέπτες να προσεγγίσουν τα ιστορικά γεγονότα με την διαύγεια και την αμεροληψία που απαιτεί η ιστορική αναδρομή, αλλά και με την συναισθηματική φόρτιση που τροφοδοτεί η ανθρώπινη θυσία.
Αυτή η ανθρώπινη θυσία, η προσφορά της ζωής στην υπόθεση της Ελευθερίας του λαού μας, των ανώνυμων και επώνυμων Ελλήνων, είναι ο καμβάς πάνω στον οποίο απλώθηκαν τα ιστορικά δρώμενα ,της εποχής της Εθνικής Αντίστασης, με κύριο κορμό το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ, την περίοδο, 1940-1944.
Δέκα θεματικοί άξονες επελέγησαν από την Ε.Δ.Ι.Α για την "εξιστόριση": 
-Ο Φόρος του αίματος. Το Μπλόκο της Κοκκινιάς και οι ανθρώπινες θυσίες-εκτελέσεις στην Κοκκινιά, στην Καισαριανή, στο Χαϊδάρι, στο Πικέρμι, στον Πειραιά, στο Δίστομο κ.α.
-Τα Νιάτα στην Αντισταση με υλικό από την δράση της ΕΠΟΝ και των Αετόπουλων.
-Πειραιάς η πολύπαθη πόλη, πριν και μετά τους βομβαρδισμούς των Γερμανών τον Απρίλιο του 1941 αλλά και των συμμάχων μας τον Ιανουάριο του 1944.
-Ο Πειραιάς και τα Νησιά του Αργοσαρωνικού στην Αντίσταση
-Η δράση του ΕΛΑΝ - η Αντίσταση στη θάλασσα
-Ηγέτες και ήρωες. Μορφές του Αγώνα και η οργανωτική δομή του 34ου  και του 6ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ.
-Γοργοπόταμος, η κορυφαία στιγμή του Αγώνα
-Η απελευθέρωση περιοχών της Ελλαδας από τον ΕΛΑΣ - Η Κυβέρνηση του Βουνού
-Η Μάχη της καθημερινότητας. Η δράση του ΕΑΜ στις γειτονιές των εργαζομένων, οι απεργιακές κινητοποιήεις, η Μάχη της Ηλεκτρικής.
-Η Γυναίκα στην Αντίσταση.
Το φωτογραφικό υλικό και πολλά από τα εκτειθέμενα αντικείμενα, όπως η Σημαία του 34ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ, το κουκλοθέατρο του Βουνού, η στολή και η εξάρτηση του Ελασίτη αντάρτη  παραχωρήθηκαν από την ΕΔΙΑ. Στρατιωτικό υλικό παραχωρηθέν από το ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ αναδεικνύει τα πενιχρά μέσα με τα οποία πολέμησαν τον πάνοπλο κατακτητή οι Έλληνες. Την ιστορική διαδρομή στο Μουσείο αρωγούν και στηρίζουν ντοκουμέντα, έγγραφα πρωτότυπα, επιστολές, διαταγές, εύφηοι μνείαι, προσωπικα αντικείμενα αγωνιστών, προκηρύξεις.






       ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
                                                                                   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου