Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Πρωτοβουλίες και δράση της Περιφέρειας Αττικής για το προσφυγικό ζήτημα



 Το προσφυγικό ζήτημα συζητείται σήμερα στην 33η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Ήδη από το καλοκαίρι, όταν λόγω της αύξησης των προσφυγικών ροών εκατοντάδες ανέστιοι άρχισαν να φθάνουν και στη μείζονα περιοχή της πρωτεύουσας, η Περιφέρεια Αττικής, σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών, τους δήμους και άλλους αρμόδιους φορείς, δεν έπαψε να αναζητά λύσεις για την προσωρινή στέγαση και ανακούφιση αυτών των πληθυσμών, υπερβαίνοντας συχνά τις τυπικές αρμοδιότητές της. Παραθέτουμε τις σημαντικότερες έως τώρα πρωτοβουλίες της Περιφέρειας σε σχέση με τους πρόσφυγες. 


*7/10: ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΙΑΡΧΗ ΕΡΜΙΝΑΣ ΚΥΠΡΙΑΝΙΔΟΥ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΟ "ΠΑΛΑΙ" ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ.

Επίσκεψη στο χώρο προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων στο “Παλαί” Γαλατσίου πραγματοποίησε η Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Ερμίνα Κυπριανίδου. Εκεί έγινε η προγραμματισμένη σύσκεψη με εκπροσώπους δημοτικών αρχών των όμορων Δήμων: τον Δήμαρχο Νέας Ιωνίας και Πρόεδρο της Π.Ε.Δ.Α. Ηρακλή Γκότση, τον Αντιδήμαρχο Κοινωνικών Υπηρεσιών Γαλατσίου Μάνο Ελευθερίου και τον Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής Νέας Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνος Βαγγέλη Κουμαριανό.
- Η Αντιπεριφερειάρχης και οι εκπρόσωποι της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης ξεναγήθηκαν στο χώρο φιλοξενίας και ενημερώθηκαν από την κ. Ανθή Καραγγελή, στέλεχος του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, για την κατάσταση, τη λειτουργία και τις ανάγκες του χώρου και των προσφύγων.
- «Η Περιφέρεια Αττικής και ιδιαίτερα ο Κεντρικός Τομέας Αθηνών, με σειρά δράσεων και πρωτοβουλιών του τελευταίου διαστήματος, δείχνει το έμπρακτο ενδιαφέρον της για την αποτελεσματική διαχείριση των πρωτοφανών προσφυγικών ροών που υποδέχεται η πόλη μας», δήλωσε η κυρία Κυπριανίδου. «Θα συνεχίσουμε, σε συνεργασία με τους συναρμόδιους κρατικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, με όρους ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αποτελεσματικότητας. Στην κατεύθυνση αυτή, έχουμε συμπαραστάτες χιλιάδες πολίτες και εκατοντάδες κοινωνικές δομές, που με αλληλεγγύη και ανθρωπισμό, προσφέρουν εθελοντικά αναγκαία είδη αλλά και εργασία για την ανακούφιση των προσφύγων που διέρχονται από την Αθήνα στο ταξίδι τους για την επιβίωση».

*2/10: ΣΥΝΤΟΜΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ.

Την Παρασκευή 02-10-2015, με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Νότιου Τομέα κ. Χρήστου Καπάταη, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη όλων των Δημάρχων του Νότιου Τομέα της Αθήνας.
- Στην συνάντηση παρεβρέθησαν οι κ.κ: Μαρία Ανδρούτσου Δήμαρχος Αγ.Δημητρίου, Ανδρέας Κονδύλης Δήμαρχος Αλίμου, Γιώργος Παπανικολάου Δήμαρχος Γλυφάδας, Γιάννης Κωνσταντάτος Δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης, και ο Αντιδήμαρχος κ. Μηνόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Καλλιθέας κ.Κωστάκης, Ανδρέας Ευθυμίου Δήμαρχος Μοσχάτου – Ταύρου και η Αντιδήμαρχος Καραβία Βασιλική, Σταύρος Τζουλάκης Δήμαρχος Ν.Σμύρνης και ο Διονύσιος Χατζηδάκης Δήμαρχος Π.Φαλήρου.
- Μοναδικό θέμα της συζήτησης ήταν η προσωρινή εγκατάσταση των προσφύγων στον χώρο του Ελληνικού και ο συντονισμός των δράσεων για την παροχή βοήθειας. Όλοι ανεξαιρέτως οι συμμετέχοντες δήλωσαν την προθυμία να παρέχουν την αμέριστη βοήθεια και συμπαράστασή τους προκειμένου να ξεπεραστούν τα οποιαδήποτε προβλήματα που υπάρχουν στον χώρο προσωρινής διαμονής στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού.
- Συγκεκριμένα ανέλαβαν όλοι μαζί από κοινού την σίτιση των προσφύγων για τον επόμενο μήνα εφόσον παραστεί ανάγκη. Επίσης δήλωσαν ότι με συντονισμένες ενέργειες θα βοηθήσουν όπου αλλού μπορούν και έχουν την δυνατότητα να ανταποκριθούν.

*30/09: ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΧΟΚΕΫ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ.

Tην Τετάρτη 30-09-2015, ο Αντιπεριφερειάρχης Νότιου Τομέα Αθηνών Χρήστος Καπάταης παραβρέθηκε στα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων Eλληνικού – Αργυρούπολης και Αλίμου. Και στα δυο Δημοτικά Συμβούλια το θέμα που συζητήθηκε ήταν η προσωρινή παραμονή των προσφύγων στο γήπεδο του χόκεϋ στο Ελληνικό.
- Ο Αντιπεριφερειάρχης ευχαρίστησε για την υπεράνθρωπη προσπάθεια που καταβάλουν από την πλευρά τους οι Δήμοι, οι εθελοντές αλλά και το ίδιο το αρμόδιο Υπουργείο, ώστε οι πρόσφυγες να διαμείνουν προσωρινά στον χώρο που τους παρέχεται στο γήπεδο του χόκεϋ και να πάρουν δυνάμεις για να συνεχίσουν το ταξίδι τους στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης που επιθυμούν να φτάσουν.
- Τόνισε επίσης, ότι οι αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού του Νότιου Τομέα της Αθήνας, αντιλαμβανόμενοι το μέγεθος της κρίσης και τη σοβαρότητα της κατάστασης, θα ανταποκριθούν και θα σηκώσουν το βάρος που τους αναλογεί. Τέλος, ο Αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι τον σχεδιασμό και την ευθύνη της όλης διαδικασίας την έχει το αρμόδιο Υπουργείο.

*21/09: ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΣΤΕΓΗ ΣΤΟ ΤΑΕ KWON DO ΓΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ.

Εξαιτίας της ραγδαίας επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών, η Περιφέρειας Αττικής σε συνεργασία με το Δήμο Παλαιού Φαλήρου ενεργοποιήθηκε άμεσα για τη διαμόρφωση συνθηκών προσωρινής διαμονής οικογενειών προσφύγων στο χώρο του ΤaeKwonDo στο Π. Φάληρο από 22 έως 25 Σεπτεμβρίου. Πέραν εκείνης της ημερομηνίας, το στάδιο δεν θα ήταν πλέον διαθέσιμο λόγω προγραμματισμένων διοργανώσεων.
- Ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, κ. Διονύσης Χατζηδάκης, σε επικοινωνία που είχε με τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Μουζάλα, εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση του Δήμου Π. Φαλήρου στις οικογένειες των προσφύγων, δεδομένων των ακραίων καιρικών φαινομένων. Οι υπηρεσίες του Δήμου Π. Φαλήρου τέθηκαν επί ποδός για την υποδοχή και τη σίτιση των οικογενειών των προσφύγων, ενώ η υπηρεσία Πρόνοιας του Δήμου φροντίζει να παρέχονται οι απαραίτητες ιατρικές υπηρεσίες. Ο Δήμαρχος κ. Χατζηδάκης, τόνισε ότι «υπάρχει αγαστή συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και με την πρέπουσα ευαισθησία, ένα οξύ κοινωνικό ζήτημα».
- Ο Αντιπεριφερειάρχης Νότιου Τομέα της Περιφέρειας Αττικής, κ. Χρήστος Καπάταης, δήλωσε ότι Περιφέρεια έχει εξασφαλίσει τις εγκαταστάσεις του Πρότυπου Εθνικού Νηπιοτροφείου Καλλιθέας, ώστε να προετοιμάζεται εκεί η σίτιση των προσφύγων, ενώ την καθαριότητα έχει αναλάβει ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου. Επιπλέον, εξασφάλισε, σε συνεννόηση και συνεργασία με τον Πρόεδρο των Λαϊκών Αγορών κ. Μόσχο, την παροχή τροφίμων. Ακόμη, κατόπιν σχετικών συνεννοήσεων, μεριμνήθηκε η παροχή ιατρικής φροντίδας από γιατρούς της Αστυνομίας.


*29/07: ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΔΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ.

Με πρωτοβουλία της Αντιπεριφερειάρχη Κεντρικού Τομέα Αθηνών Ερμίνας Κυπριανίδου, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη εργασίας με θέμα τη διαχείριση των αυξανόμενων προσφυγικών ροών που διέρχονται από την πόλη μας και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από την ανοργάνωτη διαμονή τους σε υποβαθμισμένες περιοχές και ελεύθερους δημόσιους χώρους όπως στο Πεδίο του Άρεως.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι των αρμόδιων υπουργείων, δήμων και μια πλειάδας εκπροσώπων κοινωνικών φορέων και μη-κυβερνητικών οργανώσεων.
- Έγινε πλήρης ενημέρωση για τα χαρακτηριστικά των νεοεισερχομένων προσφυγικών ομάδων στην Αθήνα και τις ιδιαίτερες ανάγκες τους.
- Οι συμμετέχοντες εκπρόσωποι δημόσιων φορέων έκαναν παρουσίαση των σχετικών αρμοδιοτήτων και συγκεκριμένων δυνατοτήτων τους.
- Κατατέθηκαν ιδέες σχετικά με έργα, υπηρεσίες και υποδομές που χρειάζεται άμεσα να δρομολογηθούν, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου επιχειρησιακού σχεδιασμού.
- Διατυπώθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις για άμεσες λύσεις σχετικά με την κατάσταση που διαμορφώθηκε από την ανοργάνωτη διαμονή προσφύγων στο Πεδίο του Άρεως.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Twitter: @renadourou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου