Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

*Ο κυκλώνας του 1952



Γράφει
ο Παναγιώτης Βελτανισιάν
Φιλόλογος - Λαογράφος
Κάθε χρόνο, στις 24 Ιανουαρίου, τελείται λειτουργία στο γραφικό εκκλησάκι της Υπαπαντής, στο Αμπελάκι, σε ανάμνηση του κυκλώνα που έπληξε το 1952 τα Παλούκια και το χωριό του Αμπελακίου.
Το καταστροφικό αυτό φυσικό φαινόμενο έχει μείνει βαθιά χαραγμένο στη μνήμη των ηλικιωμένων Αμπελακιωτών. Προκλήθηκαν τότε σοβαρές υλικές ζημιές σε καλλιέργειες και σπίτια, πολλά από τα οποία κατέρρευσαν.
Ήταν Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου του 1952, γύρω στις 9 το πρωί, όταν δύο μικροκυκλώνες - με διαφορά ενός δευτερολέπτου ο ένας απ΄ τον άλλον – σάρωσαν την παραλιακή περιοχή των Παλουκίων και την ενδοχώρα του Αμπελακίου. Δέντρα ξεριζώθηκαν και στέγες, τουλάχιστον είκοσι σπιτιών, στο Αμπελάκι καταστράφηκαν. Ζημιές υπέστη και το Δημοτικό Σχολείο του Αμπελακίου.

Θύματα, ευτυχώς, δεν υπήρξαν. Τραυματίες όμως αρκετοί, όπως ο Μίχας Νικ. Τσοβός, η Παρασκευή και η Ευγενία Δικαιοπούλου, η Μαρία Παπαδημητρίου, η Εριέττα Κωνσταντινίδου και άλλοι. Στα Παλούκια, τέσσερα ελλιμενισμένα πλοία και είκοσι πέντε ψαρόβαρκες βυθίστηκαν.  Ένα μικρό πλοίο, μάλιστα, παρασύρθηκε από το σφοδρό άνεμο και πετάχτηκε σε αρκετή απόσταση από την ακτή.
Η επέλαση του κυκλώνα είχε και μια άλλη επίπτωση στο νησί της Σαλαμίνας κι αυτή η συνέπεια αφορούσε τον πολιτισμό και την ιστορία της. Καθώς ο στρατός και η χωροφυλακή ασχολούνταν με την καταγραφή των ζημιών και την αποκατάστασή τους, Κορωπιώτες αρχαιοκάπηλοι αποβιβάστηκαν στο Χαλιώτι (σημερινός οικισμός ΔΕΗ) και ανέσκαψαν δεκαοχτώ μυκηναϊκούς τάφους στο κτήμα Φραγκούλη, αφήνοντας μόνο έναν ασύλητο. Η λαθροανασκαφή διήρκεσε από τα τέλη Ιανουαρίου μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου. Τα ευρήματα διοχετεύτηκαν παράνομα στη Γερμανία και βρίσκονται σήμερα σε ιδιωτικές συλλογές.
Στην εποχή μας μια σφοδρή κακοκαιρία αντιμετωπίζεται ικανοποιητικά, θα λέγαμε, από τον κρατικό μηχανισμό.  Οι κατασκευές των σπιτιών είναι πλέον στέρεες και ανθεκτικές σε τέτοια ακραία φαινόμενα. Ίσως, στις μέρες μας, ένας τέτοιος κυκλώνας να μην άφηνε καν αναμνήσεις. Έχουμε άλλες έγνοιες! Τότε, όμως, τα πράγματα δεν ήταν έτσι.  


*ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ
Όσα γράφονται σ΄ αυτήν τη δημοσίευση δεν πρέπει να συγχέονται με τον κυκλώνα του 1955, μικρότερης ισχύος και με ένα θύμα, τον Ν. Αβζάγγελη, κάτοικο Παλουκίων. Για τα όσα αναφέρονται εδώ, βλ. εφημ. Ακρόπολις της 26/01/΄52. Το συγκεκριμένο άρθρο παραχωρήθηκε από τον Τάσο Κεχαγιά, μαθηματικό.

(Εφημερίδα Ανατροπές, φύλλο 158, Μάρτιος 2007)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου