Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

Άρθρο του Μάνου Δερτούζου

Το πρόβλημα δεν είναι φθάσεις στην κορυφή, το μεγάλο πρόβλημα είναι να διατηρηθείς σε αυτήν.
Βλέπω ανθρώπους που επιδιώκουν με κάθε προσπάθεια να θέλουν να κατακτήσουν την κορυφή , δηλαδή ένα πολιτικό ή κοινωνικό αξίωμα, ή τη θέση του Δημάρχου μιας πόλης και ενώ τα καταφέρνουν, δυστυχώς δεν μπορούν να σταθούν σε αυτήν. Νομίζει κανείς ότι ζαλίζονται από το πόσο ψηλά έχουν φτάσει και ταυτοχρόνως ξεχνούν πόσο λίγο απέχει στην πολιτική η κορυφή από τον... γκρεμό. Το δυστύχημα σε αυτούς που βρίσκονται ξαφνικά από τα ψηλά στα χαμηλά είναι ότι δεν έχουν καταλάβει γιατί έγινε αυτό και προσπαθούν να επιρρίψουν ευθύνες σε όλους τους άλλους , χωρίς να κάνουν την αυτοκριτική τους.
Το δύσκολο δεν είναι να φθάσεις στην κορυφή , το δύσκολο είναι διατηρηθείς σε αυτήν και για να το πετύχεις δεν χρειάζεται να έχεις μόνο ένα χάρισμα, πρέπει να έχεις ένα σύνολο από χαρίσματα.
Η γνώση, η ικανότητα, η τόλμη , η αποφασιστικότητα των ενεργειών σου, η τιμιότητα και η διαφάνεια των πράξεων σου, αλλά και η απλότητα , η ταπεινότητα ,η έλλειψη αλαζονείας , ο σεβασμός στα δημοκρατικά ιδεώδη, αλλά και ο σεβασμός στους πολίτες, είναι απαραίτητα στοιχεία που θα σε καθιερώσουν στην κορυφή.
Για να διατηρηθείς σε αυτή πρέπει να αγαπάς αυτό που κάνεις. Για να σε αγκαλιάσουν οι πολίτες , πρέπει πρώτα να τους έχεις αγκαλιάσει εσύ και σε αυτή την αγκαλιά πρέπει να τους βάζεις όλους ακόμη και αυτούς που νομίζεις ότι σε πίκραναν. Εάν μαζί με αυτά διαθέτεις ψυχραιμία και ηρεμία στις αποφάσεις σου , στο λόγο σου και στις ενέργειές σου, είναι σίγουρο ότι θα διατηρηθείς στην κορυφή.
Εάν δεν έχεις αυτό το σύνολο των προτερημάτων, κινδυνεύεις να βρεθείς στον γκρεμό και εκεί μόνος στη μοναξιά σου θα ρωτάς τι έφταιξε. Οι μεγάλες όμως ευθύνες θα είναι δικές σου………

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου