Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

Ερωτηματικά στο κίνημα χωρίς μεσάζοντες

Μεγάλη συνεχίζεται να είναι η ανταπόκριση από τον κόσμο για την δράση που αναπτύσσουν σχεδόν όλοι πια οι δήμοι για την διάθεση Αγροτικών Προϊόντων απευθείας από τον παραγωγό «χωρίς μεσάζοντες όπως το λένε οι περισσότεροι.
Πολλοί δήμοι μάλιστα το ενέταξαν και στις Χριστουγιεννιάτικες εκδηλώσεις. Θα λέγαμε ότι η υπόθεση αυτή έχει πάρει τις διαστάσεις μόδας μιλώντας για ένα κίνημα που επιδιώκει να αναπτυχθεί η αλληλέγγυα κοινωνική οικονομία.
Κανείς όμως δεν μπορεί να πει με σιγουριά τί ακριβώς προσφέρουν οι δήμοι στους πολίτες τους. Καλές τιμές γι αυτούς που δεν έχουν;

Στα Super Market και στις λαϊκές μπορεί κανείς να βρει το λάδι με 2,90 ευρώ. Στον Κορυδαλλό με τη διανομή χωρίς μεσάζοντες το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, πωλείται 16 ευρώ η συσκευασία των 5 λίτρων, στο Μαρούσι 15 ευρώ και στο Βύρωνα 16,50. Οι παραγωγοί της Κρήτης πουλάνε επίσης στο 2,90 το κιλό.
Στον Κορυδαλλό και στο Μαρούσι το Αλεύρι σε σακί χάρτινο των 10 κιλών Τύπου Πολυτελείας,  για όλες τις χρήσεις πωλείται    5,00 € / 10κιλο και στο Βύρωνα 5,90 ευρώ. Στο Super Market πουλιέται 1,20 το κιλό.

Αρα συνήθως δεν μιλάμε για μικρές ποσότητες αλλά για μεγάλες συσκευασίες και με αρκετές διαφοροποιήσεις στην ονομασία προέλευσης έτσι ώστε να ην γίνονται έυκολα οι συγκρίσεις των τιμών.

Δύσκολα μπορεί να βγάλει ο καταναλωτής ένα συμπέρασμα ακόμη και αν ψάξει σε ηλεκτρονικές διευθύνσεις όπως το http://www.timimas.gr που είναι ένα από τα site που ασχολούνται με τιμές τροφίμων.

Στο Βύρωνα μιλάνε για προϊόντα καλής ποιότητας σε καλές τιμές όπως σημειώνουν και το γεγονός ότι οι δράσεις του κινήματος υποχρέωσαν τα Σούπερ Μάρκετ και την «αγορά», να ρίξουν τις τιμές σε διάφορα προϊόντα. Αυτό είναι αλήθεια.
Υποστηρίζουν ακόμη ότι είναι μια συνάντηση παραγωγών – πολιτών/καταναλωτών και αναπτύσσεται στη βάση μιας διαφορετικής λογικής, της  αλληλέγγυας κοινωνικής οικονομίας και του δίκαιου κέρδους. Για αυτό και επιδιώκουν τη συνειδητή συμμετοχή του πολίτη, μέσα από την προπαραγγελία των προϊόντων που θέλει.
Και αυτό είναι αλήθεια. Ο καταναλωτής φεύγει από τον κίνδυνο της θυματοποίησης του από την διαφήμιση που λόγω όμως κρίσης ούτως ή άλλως έχει επέλθει.

Στην Παλλήνη που είναι και ο πρωτοπόρος δήμος, το σύστημα παραγγελιών χωρίς μεσάζοντες λειτουργεί ηλεκτρονικά χωρίς κανένα κόπο και ταλαιπωρία, στη σελίδα: www.marketpallinis.gr, ή στα δημοτικά καταστήματα και των τριών Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου Παλλήνης
Με το σύτημα αυτό λειτουργεί και ένα είδος δημοπρασίας αφού και οι παραγωγοί αναρτούν τις προσφορές τους.
Στην Ηλιούπολη από το γραφείο του Αντιδημάρχου Κοινωνικής Αλληλεγκύης κ. Χρήστου Γιαννάκη μιλάνε
για τη διάθεση πιστοποιημένων και φθηνών προϊόντων.
Στο Δήμο Κορυδαλλού με το πρόγραμμα «Κυριακές χωρίς μεσάζοντες» ηδράση υλοποιείται για τέταρτη συνεχή χρονιά, και όπως λένε «όλοι ανεξαιρέτως οι παραγωγοί που συμμετέχουν στη δράση έχουν επιλεγεί βάσει ελέγχων που φέρουν τα προϊόντα τους, με κριτήριο την άριστη ποιότητα σε συσχετισμό με την καλύτερη δυνατή τιμή.»
Με ποιό μηχανισμό όμως οι δήμοι ελέγχουν την ποιότητα; Πως γνωρίζουν την ποιότητα των μη συσκευασμένων υλικών ή των υλικών που φτάνουν τελικά στον καταναλωτή την συγκεκριμένη ημέρα της διοργάνωσης;
Η εμπλοκή των δήμων στην υπόθεση δίνει την αίσθηση της πιστοποιημένης ποιότητας στους δημότες καταναλωτές πράγμα που δεν είναι και απολύτως πραγματικό αφού στην ουσία οι δήμοι δεν διαθέτουν κανένα μηχανισμό ή γνώσεις για τον έλεγχο της σχέσης τιμής ποιότητας.

Στην υπόθεση έχει μπει και ο Πανελλήνιος Συλλόγος Παραγωγών «Δράση χωρίς μεσάζοντες- Απ’ ευθείας» αγνώστου προέλευσης που διοργάνωσε την δράση για λογαριασμό των δήμων Κηφισιάς και Παπάγου Χολαργού.
Εντωμεταξύ ασκούνται συνεχώς πιέσεις για την ματαίωση του θεσμού. Στον δήμο Νεάπολης Συκεών ματαιώθηκε διοργάνωση που σύμφωνα με τις δηλώσεις παραγγελιών που συγκεντρώθηκαν, ήταν έτοιμα προς διάθεση 64.840 κιλά τροφίμων και χαρτικών και 15.967 λίτρα ελαιόλαδου και κρασιού που ανταποκρίνονταν στις αιτήσεις των περίπου 1.670 οικογενειών που δήλωσαν συμμετοχή.
Με αφορμή  τη μεγάλη αστυνομική επιχείρηση κατά της διοργάνωσης της δράσης του Δήμου Νεάπολης –Συκεών «Χωρίς Μεσσάζοντες» το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ  εξέφρασε την αντίθεσή του  σε αυτούς που προκαλέσανε  την επέμβαση προκειμένου να αποτραπεί η διαδικασία προσφοράς των προϊόντων.
Το Δ.Σ. απαιτεί από τα συναρμόδια υπουργεία να προχωρήσουν άμεσα στη συμπλήρωση του νομοθετικού πλαισίου, καθώς το ισχύον  είναι περιοριστικό και αποτρεπτικό  για την υλοποίηση τέτοιων δράσεων,  υπό την αιγίδα των δήμων, οι οποίοι είναι οι μόνοι που μπορούν να διασφαλίσουν τη νομιμότητα και κυρίως την ουσιαστική διάθεση  υψηλού επιπέδου και χαμηλών τιμών προϊόντων «Χωρίς Μεσάζοντες» από παραγωγούς και συνεταιρισμούς.

Πηγή: my.OTA.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου