Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

Μαρία Χορς: Η τελευταία Ελληνίδα θεά…



Η είδηση του θανάτου της μεγάλης χορογράφου Μαρίας Χορς δεν μας συγκλόνισε μονάχα σαν Έλληνες. Συγκλονίζει ένα παραπάνω εμάς στη Σαλαμίνα, όσους από εμάς είχαμε τη θεία τύχη να γνωρίσουμε αυτόν τον κολοσσό του χορού, τη γυναίκα σύμβολο που είχε συνδέσει το όνομά της με την αφή της Ολυμπιακής φλόγας.
Η Μαρία Παναγιωτοπούλου - Χορς, κόρη του Τάκη Παναγιωτόπουλου, πρ. δημάρχου Πειραιά (η γνωστή Βίλα Παναγιωτόπουλου στη Σαλαμίνα) γεννήθηκε στον Πειραιά.
Φοίτησε στη Σχολή της Κούλας Πράτσικα και παρακολούθησε μαθήματα χορού στο εξωτερικό με κορυφαίους του είδους, όπως οι Κρόϊτσμπεργκ, Κλάντεκ, Βίγκμαν, Σόκολο κ.α. Οργάνωσε το τμήμα ρυθμικής και γυμναστικής στο Λύκειο Ελληνίδων, όπου και δίδαξε επί σειρά ετών. Διδάσκει εκφραστική κίνηση, χορό και αυτοσχεδιασμό επί 40 χρόνια στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου και επί 10 χρόνια το ίδιο μάθημα στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών. Δίδαξε επίσης στο Θεατρικό Εργαστήρι του Σπύρου Ευαγγελάτου και στο Στούντιο της Λυρικής Σκηνής.
Ως χορογράφος παρουσίασε καθαρά χορευτικές εργασίες σε παραστάσεις όπου χόρευε και η ίδια. Στο Εθνικό Θέατρο εργάστηκε ως μόνιμη χορογράφος πάνω από 30 χρόνια. Χορογράφησε πάρα πολλές παραστάσεις σε κάθε είδος θεάτρου και πάνω από 120 διαφορετικές χορογραφίες σε 30 αρχαίες τραγωδίες (Αισχύλου, Σοφοκλή, Ευριπίδη) που παρουσιάστηκαν σε πολλά αρχαία θέατρα (Επίδαυρο, Δωδώνη Φιλίππους), σε πολλές πόλεις της Ευρώπης, καθώς και σε Ιαπωνία, Κίνα, Καναδά, Αμερική, Ρωσία. Χορογράφησε στο Φεστιβάλ της Βιτσέντζα της Ιταλίας, στο περίφημο θέατρο Ολύμπικο, τον «Οιδίποδα Τύραννο» του Σοφοκλή και τη «Μήδεια» του Ευριπίδη, με σκηνοθέτη τον Α. Μινωτή και σκηνογράφο τον Γ. Τσαρούχη. Στην Επίδαυρο, με τους ίδιους συντελεστές, χορογράφησε τη «Μήδεια» του Κερουμπίνι. Η ίδια όπερα ανέβηκε στη Σκάλα του Μιλάνου, όπου έκανε τη χορογραφία, με πρωταγωνίστρια τη Μαρία Κάλλας.
Μετείχε  με την ομάδα της Κούλας Πράτσικα το 1936 για πρώτη φορά, ως μία από της ιέρειες της Τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας. Είχε επί σειρά Ολυμπιάδων, από το 1964 ανελλιπώς,  χορογραφήσει την Τελετή της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με χορεύτριες και ηθοποιούς,  κάποιες φορές, μάλιστα, και με χορό εφήβων. Κάθε φορά η Τελετή ανανεωνόταν με νέα στοιχεία μουσικά και χορευτικά.
Πλήρης ημερών, έφυγε από τη ζωή την Τετάρτη σε ηλικία 94 ετών. Η κηδεία της έγινε σήμερα από το Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.
Ακριβή μας φίλη, θα σε θυμόμαστε πάντα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου