Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

Πολιτιστική Πρωτεόυσα

Ανακοίνωση
 
Με αφορμή  Δελτίο τύπου το οποίο εξέδωσε το γραφείο της Δημάρχου Σαλαμίνας για την συνάντηση με τον Δήμαρχο Πειραιά κ. Μώραλη και φυσικά την παρουσία μου σε αυτή τη συνάντηση, έχω να επισημάνω και να συμπληρώσω  τα εξής.
Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 31/9  όπου συζητήθηκε το θέμα «Σαλαμίνα - Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» μετά από εισήγηση του θέματος από τον  κ Μαριδάκη Χρήστο , με δική μου παρέμβαση  διαβάζοντας αποσπάσματα από την εφημερίδα «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ» έγινε γνωστό, ότι ο Πειραιάς θα καταθέσει μόνος του φάκελο για την διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύοσας της Ευρώπης για το 2021 και τούτο διότι αυτό δεν επιτρέπεται από τον κανονισμό.
Μετά από αυτό πληροφορήθηκα την ημέρα του Συμβουλίου, ότι η κα Δήμαρχος θα επισκεφθεί την επομένη τον κ. Μώραλη Δήμαρχο Πειραιά. Με δική μου πρωτοβουλία ζήτησα να παρευρεθώ στην συνάντηση αυτή και να έχω την προσωπική μου άποψη, κάτι που έγινε δεκτό από την Δήμαρχο. Η ιστορία του τόπου μου και η τεράστια πολιτιστική  και ιστορική κληρονομιά του νησιού μας, είναι πέρα και έξω από Συνδυασμούς , από κόμματα και φυσικά από αντιπαραθέσεις. Η Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης που πρέπει γρήγορα να ενεργήσουμε, καθώς και το έγκλημα που έχει συντελεστεί στον Αρχαίο Λιμένα ,μας υποχρεώνει όλους να είμαστε ενωμένοι. Aς σταματήσουν λοιπόν οι διάφοροι λασπολόγοι να χυδαιολογούν και ας σεβαστούν τουλάχιστον την ιστορία του τόπου.
Θα πρέπει επί της ουσίας να ξεκαθαρίσουμε, ότι ο Πειραιάς ετοιμάζει φάκελο για να διεκδικήσει την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης με παράλληλες εκδηλώσεις σε όλη την Περιφέρεια, όπως του δίνει το δικαίωμα ο κανονισμός, συμπεριλαμβανομένης και της Σαλαμίνας εφ όσον η Σαλαμίνα δεν καταθέσει δικιά της πρόταση. Θα πρέπει να τονιστεί επίσης και να το γνωρίζουν όλοι, ότι ο διαχειριστής των κονδυλίων θα είναι ο Πειραιάς. Δεν υπάρχει δηλαδή συνδιαχείριση στις επιχορηγήσεις κάτι το οποίο είχαμε την εντύπωση στη Σαλαμίνα, ενώ και  η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου 2013,  ανέφερε ότι η Σαλαμίνα μπορεί να καταθέσει διπλό φάκελο με τον Πειραιά κάτι που δεν ισχύει. Μία είναι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα η οποία μπορεί να κάνει παράλληλες εκδηλώσεις σε όλη την Περιφέρεια.
Επομένως τούτη τη στιγμή οι λύσεις είναι δύο για το νησί μας.
Α. Ή βοηθούμε τον Πειραιά στην υποψηφιότητά του με το παγκοσμίου ιστορικό γεγονός της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας, προσπαθώντας να αποκομίσουμε όσο περισσότερα οφέλη μπορούμε για το νησί μας, ιστορικά , πολιτιστικά, οικονομικά , έργα σε υποδομές και αυτό θα είναι το αντικείμενο συζήτησης της επόμενης συνάντησης της Δημάρχου με τον Δήμαρχο Πειραιά,
Β. ή η Σαλαμίνα πρέπει να καταθέσει τον δικό της φάκελο για διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.
Θα πρέπει η συνάντηση με τον Δήμαρχο Πειραιά να γίνει το συντομότερο γιατί τα περιθώρια στενεύουν και να κλιθεί πολύ σύντομα, όπως αναφέρει και το δελτίο τύπου της Δημάρχου, το Δημοτικό Συμβούλιο ως κυρίαρχο όργανο να αποφασίσει τι είναι καλύτερο για το νησί μας.
 
Μάνος Δερτούζος
Δημοτικός Σύμβουλος
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου