Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

Θλιβερός απολογισμός, πριν ακόμα κλείσει ένα χρόνο η νέα δημοτική αρχή, αυταρχική και με συσκότιση, πορεύεται εν κρυπτώ



Η καλή μέρα από το πρωΐ φαίνεται, όπως λέει ο σοφός λαός μας και στην περίπτωση μας στον Δήμο Σαλαμίνας, φάνηκε σχεδόν από την πρώτη μέρα η επικίνδυνη άγνοια της Δημάρχου, με παράλληλη εξωθεσμική παρέμβαση στην ουσιαστική διοίκηση του Δήμου, πράγμα που επεσήμαναν άμεσα ακόμα και μη ειδήμονες. Η έλλειψη οργανωμένου και στελεχωμένου γραφείου Δημάρχου, που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες διοίκησης σε συνδυασμό με τις αλόγιστες παρεμβάσεις εξωθεσμικών οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε αδιέξοδα. Το ερώτημα που πλανάται από την πρώτη μέρα από τους συντοπίτες μας είναι, “σώζεται ή όχι η παρτίδα”; Έχει τελικά την δύναμη αλλά και την βούληση να δώσει λύσεις στα καυτά προβλήματα που συνάντησε και μεγιστοποίησε με την άγνοια και την ατολμία της;
Η απάντηση στο ερώτημα προκύπτει αβίαστα, αν αναλογιστεί κανείς δύο πράγματα.
·         Το πρώτο είναι ότι τα προβλήματα αντί να λιγοστεύουν, συσσωρεύονται επικίνδυνα και  περιπλέκονται

o        Έλλειψη εγκεκριμένου προϋπολογισμού και Τεχνικού Προγράμματος για το οικ. έτος 2015
o        Γιγάντωση του προβλήματος της καθαριότητας
o        Παντελής έλλειψη και κατάργηση των κοινωνικών δομών του Δήμου
o        Η αβελτηρία της στην κατάθεση φακέλου για την διεκδίκηση της  Πολιτιστικής Πρωτεύουσας
o        Ανείσπρακτα λατομικά τέλη, παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις της
o        Αύξηση χρέους στην Ε.ΥΔ.Α.Π κατά 1.800.000 ευρώ
o        Σταμάτημα διαπραγματεύσεων με Δ.Ε.Σ.Φ.Α.
o        Η διαφαινόμενη αβεβαιότητα για την διασφάλιση,  με τις μέχρι τώρα ενέργειες της Δημοτικής Αρχής, της απρόσκοπτης συνέχισης και χρηματοδότησης των μεγάλων έργων (Αποχέτευση Αμπελακίων – Σεληνίων, Αποχέτευση Αιαντείου).
o        Υπενθυμίζουμε ότι η παρούσα Δημοτική Αρχή είναι η πρώτη στην ιστορία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Σαλαμίνας που επέβαλε με το ξεκίνημα εξοντωτικές αυξήσεις (50% στα δημοτικά τέλη και 57% στο Δημοτικό Τιμολόγιο Ύδρευσης).
·         Το δεύτερο είναι η «κατεύθυνση» προς την οποία κινείται η Δήμαρχος.
o        Η «κατεύθυνση» δεν είναι το ανοικτό μοντέλο Διοίκησης, που υπήρχε στις προεκλογικές διακηρύξεις του συνδυασμού της Δημάρχου «ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΤΗ» και με κεντρικό σύνθημα «ΚΑΘΑΡΑ ΧΕΡΙΑ»
o        Είναι ένας ρυθμός απ’ τα παλιά, ένα παρωχημένο συγκεντρωτικό δημαρχοκεντρικό μοντέλο, που υιοθετεί την λογική και τις πρακτικές μιας δημοτικής παράταξης παλιάς και περιχαρακωμένης.
Και μετά από 11 μήνες διοίκησης, κατακαλόκαιρο,  φτάσαμε στην «κορυφή του παγόβουνου».
Στην κατάλυση της έννομης, εύνομης και δημοκρατικής λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου.
·         Σύμφωνα με τον Καλλικράτη και τον Κανονισμό λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου Σαλαμίνας, συγκαλούνται κατεπείγουσες συνεδριάσεις Δημοτικών Συμβουλίων όταν υπάρχουν κατεπείγουσες υποθέσεις και  διακυβεύονται τα συμφέροντα του Δήμου, στην δε  πρόσκληση, η οποία επιδίδεται ή γνωστοποιείται ακόμα και την ημέρα της συνεδρίασης, αναφέρεται ο λόγος για τον οποίο η συνεδρίαση έχει κατεπείγοντα χαρακτήρα.
Η κυρία Δήμαρχος, το τελευταίο διάστημα, συχνά, πυκνά  «ΣΥΓΚΑΛΕΙ» έκτακτες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, μέσω του ιδιαίτερου γραφείου της, που ειδοποιεί τους Δημοτικούς Συμβούλους ακόμη και μια ώρα πριν την συνεδρίαση.
·         Τα θέματα δε ενίοτε αυξάνονται  με γεωμετρική πρόοδο !!! όπως στην τελευταία έκτακτη συνεδρίαση, όπου από  ένα … έφτασαν τα … επτά !!!
Με τον ίδιο τρόπο η κυρία Δήμαρχος συγκαλεί έκτακτες συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής, ειδοποιώντας τους Δημοτικούς Συμβούλους της μειοψηφίας μια ώρα πριν την συνεδρίαση, προκειμένου να αποφασίσουν για έργα και προμήθειες εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, όπου οι εισηγήσεις των θεμάτων παραδίδονται την ώρα της συνεδρίασης!!!
·         ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ τη μεθόδευση της διαδικασίας σύγκλησης των Δημοτικών Συμβουλίων και συνεδριάσεων της Οικονομικής Επιτροπής από την  Δήμαρχο, κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να απαξιώνονται και φιμώνονται (αφού δεν παρέχεται ο απαιτούμενος χρόνος ενημέρωσης και συγκέντρωσης στοιχείων) οι έχοντες ενδεχομένως διαφορετική  θέση και άποψη (είτε της συμπολίτευσης είτε της αντιπολίτευσης).
Αγαπητοί συνδημότες, σε ένα μήνα συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Δημοτικής Αρχής και είναι πλέον περισσότερο από εμφανές σε όλους μας, ότι μια συγκεκριμένη μειοψηφική ομάδα του συνδυασμού  «ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΤΗ» με κεντρικό σύνθημα «ΚΑΘΑΡΑ ΧΕΡΙΑ», συμπεριλαμβανομένων συγγενών και φίλων, διοικεί τον Δήμο με αυταρχισμό και αδιαφάνεια, καταστρατηγώντας και κουρελιάζοντας κάθε έννοια δημοκρατίας και συναίνεσης.
Όπως έχω επισημάνει δε, σε συνέντευξη  Τύπου, το μεγαλύτερο πρόβλημα του Δήμου είναι η ΠΑΡΑΘΕΣΜΙΚΗ λειτουργία του σε ανώτατο επίπεδο.
Μετά από 11 μήνες, συνεχίζεται ο ΠΑΡΑΘΕΣΜΙΚΟΣ ΤΡΑΓΕΛΑΦΟΣ στην κεντρική Διοίκηση του Δήμου
Περιμένουμε από το υγιές τμήμα της πλειοψηφίας να λάβει επιτέλους θέση.
Για εμάς τίθεται πλέον μείζον θέμα δημοκρατικής λειτουργίας των θεσμών και πολιτικής ηθικής.
Αυτή η «ελεύθερη πτώση» πρέπει επιτέλους να σταματήσει, πριν είναι πολύ αργά για την Σαλαμίνα και τους ανθρώπους της.
Γιάννης Τσαβαρής
τ. Δήμαρχος Σαλαμίνας
                                                              

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου