Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Καζάνι που βράζει ο συνδυασμός της δημάρχου



·       
Αρνήθηκε να ψηφίσει την κατάτμηση η Λεμονιά Καπετάνιου
·        Άγριο ξέσπασμα Νάννου
Ακόμη πιο τραυματισμένη βγήκε από το χθεσινό δημοτικό συμβούλιο η δήμαρχος Σαλαμίνας, αφού είναι εμφανές πλέον ότι οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας ένας – ένας κρατούν αποστάσεις από τις εισηγήσεις της, αρνούμενοι να τις ψηφίσουν.
Κεντρικό πρόσωπο η πρόεδρος του Δ.Σ. δικηγόρος Λ. Καπετάνιου, η οποία, όταν ήρθε η ώρα της ψηφοφορίας του 3ου θέματος (που είχε ωστόσο προηγηθεί στη συζήτηση), το οποίο αφορούσε (τι άλλο;) προμήθεια καυσίμων, εξέφρασε δημόσια το δίλημμά της και τελικά ψήφισε «παρούσα».

Να πώς ακριβώς είχαν τα πράγματα. 28 Ιουλίου θα γίνει ο διαγωνισμός για την ανάδειξη νέου αναδόχου για τα καύσιμα. Ωστόσο 10/7 λήγει η σύμβαση του προηγούμενου αναδόχου (έχουν ήδη δοθεί οι παρατάσεις). Επειδή όμως τα καύσιμα δεν επαρκούν γι΄ αυτές τις 18 ημέρες, ζητήθηκε να ψηφιστεί προμήθεια καυσίμων με άλλο διαγωνισμό, ύψους 66.068,83€.
Ο τ. δήμαρχος Γ. Τσαβαρής προειδοποίησε ότι αν συμβεί αυτό, ενέχεται ο κίνδυνος να θεωρηθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο ότι γίνεται κατάτμηση και να ακυρωθεί ο δεύτερος μεγάλος διαγωνισμός (των 500.000 που ήδη τρέχει). Όταν μάλιστα δεν υπάρχει ακόμη εγκεκριμένος προϋπολογισμός, ο κ. Τσαβαρής ρώτησε την αρμόδια υπάλληλο πώς θα πληρωθεί ο ανάδοχος αν στη συνέχεια έχουμε ανάδοχο αλλά όχι προϋπολογισμό του ΄15;
Συζήτηση πολύ έγινε και για παρόμοια περίπτωση των Μεγάρων, όπου επίσης χωρίς εγκεκριμένο προϋπολογισμό πήραν έγκριση για ανάληψη υποχρέωσης και απ΄ ευθείας ανάθεση στα καύσιμα. Αυτό, σύμφωνα με τη δήμαρχο, δεν το επέτρεψε η δική μας επίτροπος. Ο τ. δήμαρχος πρότεινε τότε να επισκεφτεί η κ. Νάννου τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και να συζητήσει μαζί του το θέμα, ώστε να μην βρεθούμε προ τετελεσμένου και ακυρωθεί ο δεύτερος διαγωνισμός.
Λίγο πριν την τελική ψηφοφορία ο τ. αντιδήμαρχος Π. Βασιλικής διάβασε ακριβώς το νόμο τι σημαίνει κατάτμηση, ταυτιζόμενος ουσιαστικά με τις επιφυλάξεις του κ. Τσαβαρή, ο οποίος διευκρίνισε εκ νέου ότι για το νομοθέτη δύο διαγωνισμοί στον ίδιο κωδικό (καύσιμα) το ίδιο έτος (2015) θεωρείται κατάτμηση.
Αφού η δήμαρχος δήλωσε από μικροφώνου ότι αναλαμβάνει πλήρως τις ευθύνες της για ό,τι συμβεί, προχώρησε η ψηφοφορία. Όταν όμως ήρθε η σειρά της προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, η κ. Καπετάνιου τόνισε κατά λέξη:
«Έχω έρθει σε πάρα πολύ δύσκολη θέση. Έχω υποψία για κατάτμηση» ψηφίζοντας  «παρούσα» εν μέσω διαμαρτυριών από τους συναδέλφους της. Η εισήγηση τελικά ψηφίστηκε με τον οριακό αριθμό 17 (μαζί με την ψήφο του κ. Σοφρά - ο Β. Αστράκος απείχε όπως και ο κ. Φιλιάγκος) , έναντι 7 της πρότασης Τσαβαρή, 3 «παρών» (Καπετάνιου, Καρούση, Βλάχος) και δύο «όχι» (Βασιλικής – Τοπούζογλου).
Αμέσως μετά την ψήφιση η δήμαρχος ξέσπασε εναντίον όσων δεν ψήφισαν την πρότασή της και φωνάζοντας πως «πρώτη φορά γίνεται αυτό!» αποχώρησε της αιθούσης. Έγινε διακοπή, κατά την οποία η πρόεδρος του Δ.Σ. είχε συζήτηση στο γραφείο της με τους στενούς της συνεργάτες και τους ήδη αποχωρήσαντες κ. Βασιλική και Τοπούζογλου. Πάντως με την επιστροφή στην αίθουσα των Δ.Σ., όπως εξάλλου ήταν αναμενόμενο στην περίπτωση αυτή,  δεν είχαμε νέες …ανατροπές.
Β. Ψυλλάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου