Σάββατο 16 Μαΐου 2015

ΦΑΚΕΛΛΟΣ ΚΛΟΠΕΣ



Σ΄ ένα νησί 100τχλ., όπου οι κατοικίες απλώνονται από τη μια στην άλλη, δεν είναι καθόλου περίεργο που όλοι μας κατά καιρούς έχουμε πέσει θύματα κλοπής μία, δύο ή και περισσότερες φορές.
Μόνο όποιος έχει βιώσει μια κλοπή μπορεί να μπει στην ψυχολογία εκείνου που βρίσκει το σπίτι του παραβιασμένο, πολλές φορές δε με τον κλέφτη μέσα. «Η αίσθηση ότι παραβιάζεται ο ιδιωτικός σου χώρος, η ιδιωτική σου ζωή, ότι κάποιος τρίτος σου αφαιρεί προσωπικά σου πράγματα, κινητή περιουσία για την οποία έχεις παλέψει να την αποκτήσεις, κυρίως όμως ότι ακουμπά ή προκαλεί φθορές σε δικά σου πράγματα λες κι ήταν κοινόχρηστα, συνδυασμένη με το  φόβο για επανάληψη του περιστατικού – αφού πια αισθάνεσαι ευάλωτος, εντάσσεται στις συνέπειες μιας κλοπής και δεν πρέπει να είναι καθόλου ευκαταφρόνητη. Υπάρχουν άνθρωποι που εγκατέλειψαν ή πούλησαν τα σπίτια τους μετά από τέτοια περιστατικά», θα μας πει η ψυχολόγος κ. Μ. Αναστασίου, που έχει ασχοληθεί εκτενώς με το θέμα.

Τα στοιχεία της Αστυνομίας πάντως είναι καθησυχαστικά. Το 1ο τρίμηνο του 2015 εν συγκρίσει με την αντίστοιχη περίοδο του 2014 στη Σαλαμίνα είχαμε 19% μείωση των κλοπών και διαρρήξεων και 40% μείωση στις κλοπές οχημάτων – μιλάμε φυσικά για τις περιπτώσεις που έχουν καταγγελθεί . Τα στοιχεία αυτά βέβαια αφορούν το διάστημα Ιανουάριο – Μάρτιο. Γνωρίζουμε όμως ότι στο νησί μας έξαρση σε τέτοια περιστατικά έχουμε το καλοκαίρι, γεγονός που σχετίζεται με τη ραγδαία  αύξηση του πληθυσμού τους θερινούς μήνες, την είσοδο στο νησί μεγάλου αριθμού ατόμων χωρίς σταθερή κατοικία (βλ. Ρομά), τη χαλάρωση λόγω των υψηλών θερμοκρασιών των μέτρων ασφαλείας από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρσι το καλοκαίρι παρατηρήθηκε πολλές φορές το φαινόμενο σε μονοκατοικίες οι ιδιοκτήτες να παρακολουθούν αμέριμνοι στο μπαλκόνι τηλεόραση κι οι κλέφτες να μπαίνουν στο σπίτι από το πίσω ανοιχτό παράθυρο και να το κάνουν …καλοκαιρινό!  
Ποια τώρα είναι τα χαρακτηριστικά των κλοπών στη Σαλαμίνα;  Να ξεκαθαρίσουμε κατ΄ αρχήν ότι άλλο κλοπή κι άλλο ληστεία, όπου με την παρουσία μας αφαιρούνται αντικείμενα με τη βία. Στις μόνιμες κατοικίες, όπως είναι φυσικό, κλέβουν περισσότερο κοσμήματα και χρηματικά ποσά, ενώ στις θερινές - παραθεριστικές κατοικίες οικιακό εξοπλισμό. Πολλές κλοπές παρουσιάζονται το τελευταίο διάστημα σε καταστήματα μαζικής εστίασης. Το περίεργο είναι ότι αφαιρούνται ταμειακές μηχανές, οι οποίες όπως γνωρίζουμε δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Δε λείπουν και τα ευτράπελα, όταν τη λεία αποτελούν μερικά κιλά ψάρια, μπύρες, αναψυκτικά και παγωτά.
Οι περισσότερες κλοπές φαίνεται να γίνονται νύχτα αλλά αυτό τα τελευταία χρόνια αλλάζει. Το φως της ημέρας δε φαίνεται να πτοεί τους παραβάτες, που δεν μπορεί να διαχωρίσει κανείς εύκολα σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες, με την έννοια ότι αν κάποιος παραβιάσει περισσότερο από μία φορά ξένη περιουσία δεν θεωρείται «ερασιτέχνης», τουλάχιστον από τη Αστυνομία. Παρόλα αυτά, μέσα στο 2014 η Ασφάλεια Σαλαμίνας εξάρθρωσε τέσσερις εγκληματικές οργανώσεις που επιδίδονταν σε διαρρήξεις και ληστείες!
Όπως συμβαίνει πανελλήνια, οι περισσότερες κλοπές λαμβάνουν χώρα όταν οι ιδιοκτήτες απουσιάζουν για να παραβρεθούν σε κάποια κοινωνική εκδήλωση, που μπορεί να διαρκέσει ώρες (βάπτιση, γάμος, κλπ). Αν έχει βάση πληροφορία που μας έρχεται από υπάλληλο εταιρίας security, τη Μ. Παρασκευή, την ώρα της περιφοράς του Επιταφίου, στα Βασιλικά  άγνωστοι διέρρηξαν μεγάλο αριθμό σπιτιών της περιοχής (μιλούν για 90 οικίες!).
Ακόμη ένας παράγοντας που υποβοηθά το έργο των επίδοξων κλεπτών αποτελούν τα αφύλαχτα σπίτια. Τα ξεκλείδωτα σπίτια, τα σπίτια με τα ανοιχτά παράθυρα και τις ορθάνοιχτες πόρτες είναι σα να προσκαλούν το κλέφτη. «Οι εποχές έχουν αλλάξει»  τονίζει ο ιδιοκτήτης της ιδιωτικής security KDS κ. Κωνσταντίνος Δρυμούσης. Και μάλλον πρέπει να παραδεχτούμε ότι έχει δίκιο. Οι παιδικές μας αναμνήσεις, όταν κοιμόμασταν στις αυλές και στις ταράτσες  ή με ανοιχτά τα παράθυρα έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Αν θέλουμε να διαφυλάξουμε την περιουσία μας πρέπει να είμαστε προσεχτικοί.
Όσοι δεν έχουμε ασφαλίσει το σπίτι μας καιρός είναι να αρχίσουμε να το σκεπτόμαστε. Βέβαια πρέπει να γνωρίζουμε κι εδώ ότι καμία ασφαλιστική εταιρία δεν θα μας καλύψει αν δεν υπάρχουν εμφανή ίχνη παραβίασης, αν δηλ. οι κλέφτες έχουν μπει σαν «κύριοι» από την ανοιχτή πόρτα. Παρόλα αυτά, μια ασφάλεια είναι απαραίτητη γιατί συνήθως δεν καλύπτει μόνο την κλοπή. «Σε πολλές περιπτώσεις οι κλέφτες δεν περιορίζονται στην αφαίρεση πραγμάτων» θα μας πει ο ασφαλιστικός σύμβουλος κ. Γιάννης Ραπαντζίκος. «Προκαλούν συχνά κι άλλες φθορές είτε λόγω απειρίας είτε από δόλο (στην περίπτωση αυτή μιλάμε για δολιοφθορά). Υπάρχουν περιπτώσεις όπου σπάνε μέχρι και χαλκοσωλήνες, με αποτέλεσμα να πλημμυρίζει το σπίτι, περιπτώσεις όπου, επειδή δεν βρήκαν κάτι, προκαλούν φθορές στα έπιπλα, πολλές φορές σπάνε τζάμια και προκαλούν μεγάλες φθορές στα αλουμίνια για να εισέλθουν στην κατοικία ή στην επιχείρηση. Μου έχει τύχει περίπτωση όπου ο πελάτης μου αποζημιώθηκε για κλοπή, πλημμύρα, φθορές και θραύση κρυστάλλων. Στην περίπτωση αυτή η μία κάλυψη λειτούργησε συμπληρωματικά ως προς την άλλη.»
Οι ασφαλιστικές αποζημιώσεις από κλοπή βρίσκονται ψηλά στη λίστα κάθε εταιρίας.  Μας μιλά ο επίσης έμπειρος ασφαλιστικό σύμβουλος Αργύρης Δαμαλίτης «Στα 28 χρόνια που είμαι ασφαλιστικός σύμβουλος, οι κίνδυνοι που έχουν δοθεί οι περισσότερες αποζημιώσεις αφορούν α. Κλοπή και ζημιές κλέπτου, β. Θραύση-διαρροή σωληνώσεων, γ. Φυσικά φαινόμενα με σχίσιμο τεντών και δ.  Ζημιές σε πέργκολες, κιόσκια, μαντρότοιχους. Ενώ αποζημιώσεις με μεγαλύτερα ποσά, δόθηκαν σε ζημιές από πυρκαγιά. Και η αγαπημένη μας Σαλαμίνα έχει πλήθος ακαθάριστων οικοπέδων, λιβαδιών, χωραφιών που μαζί με την αμέλεια αποτελούν τις βασικές αιτίες ζημιάς από πυρκαγιά». Και συμπληρώνει «Τα τελευταία χρόνια έχουμε ανοδικά ποσοστά παραβατικότητας (κλοπές, διαρρήξεις),προπάντων σε καταστήματα της Σαλαμίνας. Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, οι κίνδυνοι που έχουν δοθεί οι περισσότερες αποζημιώσεις είναι  πρώτα οι κλοπές και οι συνακόλουθες  ζημιές και στη συνέχεια η θραύση υαλοπινάκων από οποιαδήποτε αιτία (π.χ. στην έκρηξη της «Κουρουλίμπιζας» αποζημιώσαμε πολλά μαγαζιά από θραύση κρυστάλλων, πινακίδες, φωτεινές επιγραφές, τέντες, βραχυκύκλωμα). Τα μεγαλύτερα ποσά αποζημίωσης για τις επιχειρήσεις προήλθαν από κλοπή και πυρκαγιά.»
Τι δεν καλύπτουν οι ασφαλιστικές; Δεν καλύπτουν συνήθως χρυσαφικά και τιμαλφή, όπου συνήθως δεν υπάρχει αποδεικτική ισχύς, με αποτέλεσμα να ενέχεται μεγάλος ηθικός κίνδυνος.  Ασφαλίζουν μόνο κάποιες εταιρίες κι αυτές με ειδικές συμφωνίες και όρους , λεπτομερή καταγραφή των χρυσαφικών και με την προϋπόθεση ειδικά πακτωμένου χρηματοκιβωτίου – όπως γίνεται στα κοσμηματοπωλεία. Επίσης δεν καλύπτουν λογισμικό ή ζημιά από λογισμικό, δεν καλύπτουν ζώα και πουθενά δεν υπάρχει κάλυψη αν η παραβίαση έγινε με αντικλείδι.
 Τι καλύπτουν όμως; Απαντά ο κ. Ραπαντζίκος «Αρκετά πράγματα, που συχνά αφαιρούνται ή υφίστανται φθορές: Οικιακό εξοπλισμό, ρουχισμό, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, έπιπλα, φθορές από διάρρηξη, θραύση κρυστάλλων και πολλά άλλα.» Μας ενημερώνει επίσης ότι δεν είναι απαραίτητη η ύπαρξη συναγερμού για να ασφαλιστεί κάποιος από κλοπή.
Αυτό που τονίζουν όλοι οι ασφαλιστές είναι πως το κόστος της ασφάλισης του σπιτιού δεν πάει αναλογικά με άλλα περιουσιακά στοιχεία, π.χ. αυτοκίνητο. Μπορεί κανείς να ασφαλίσει την περιουσία του με πολύ λίγα χρήματα (50 – 100€) και να΄ χει το κεφάλι του ήσυχο.
Ένα άλλο απαραίτητο όπως φαίνεται σήμερα προληπτικό μέτρο αποτελεί η τοποθέτηση συναγερμού και η μόνιμη φύλαξη του σπιτιού με μετακινούμενους ή στατικούς (ένστολους) φύλακες από εταιρία security.  Αν εντοπιστεί κλέφτης και ειδοποιηθεί η Αστυνομία (είτε από τον ιδιοκτήτη είτε από εταιρία φύλαξης είτε από κάποιον άλλο), θα μεταβεί στο σημείο και αν πρόκειται για αυτόφωρο, αν δηλ. εμφανιστεί ο διαρρήκτης, θα επέμβει για τη σύλληψή του. Αν όμως εικάζεται μόνο κίνηση στο σπίτι, δεν μπορεί ο αστυνομικός να παραβιάσει ξένη περιουσία χωρίς την παρουσία του ιδιοκτήτη.
Ο κ. Δρυμούσης μας δίνει ακόμη μια σειρά πρακτικών οδηγιών για να προστατέψουμε την περιουσία μας να συνεισφέρουμε στην αντιμετώπιση εγκλημάτων στη γειτονιά μας (δες πίνακα 1). Αυτό πάντως που συνιστά  και η Αστυνομία είναι να μην κλείνουμε τα μάτια μας σε ό,τι συμβαίνει γύρω μας. Να συνεργαζόμαστε μαζί τους, να τους ενημερώνουμε έγκαιρα για κινήσεις τυχόν ύποπτων ατόμων, ακόμη και γύρω από το σπίτι του γείτονα, να δίνουμε όποια πληροφορία μας ζητηθεί.  

«Είναι χαρακτηριστικό» , μας λέει ο κ. Δρυμούσης, «πως οι ληστές έχουν δημιουργήσει ένα πρωτότυπο λεξιλόγιο που μόνο εκείνοι καταλαβαίνουν. Για την ακρίβεια, με μικρά σχήματα που ζωγραφίζουν στους τοίχους των κατοικιών, στις κολώνες της ΔΕΗ, κάτω από τα γραμματοκιβώτια, ακόμη και στο πεζοδρόμιο,  προετοιμάζουν την επόμενη είσοδό τους στο σπίτι ή προειδοποιούν τον επόμενο... συνάδελφό τους, για το τι πρόκειται να αντιμετωπίσει (δες πίνακα 2) Αν τύχει και δείτε κάποιο από αυτά έξω από το σπίτι σας, σβήστε το και καλέστε αμέσως την Αστυνομία.


Πίνακας 1
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ …ΝΑΥΤΙΛΟΜΕΝΟΥΣ
-Πριν φύγετε για διακοπές βεβαιωθείτε ότι οι πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού σας είναι καλά ασφαλισμένα.
-Ενημερώστε για την απουσία σας µόνο  στη εταιρεία security,  συγγενικά και φιλικά σας πρόσωπα ή τους γείτονές που εμπιστεύεστε, για να επιβλέπουν την οικία σας, και,  αν υπάρχουν ιδιαίτερα σοβαροί λόγοι, και το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής σας.
-Μην αφήνετε σηµειώµατα για το πότε πρόκειται να επιστρέψετε ή για το πόσο καιρό θα απουσιάζετε (*και μην το κάνετε βούκινο στα κοινωνικά δίκτυα στο διαδίκτυο!) .
-Μην αφήνετε μηνύματα έξω από την πόρτα ή γραμματοκιβώτια υπερπλήρη από έντυπα και περιοδικά στο κεφαλόσκαλο. Είναι "κράχτες" της απουσίας σας. Αποφύγετε επίσης να αφήνετε σκάλες, έπιπλα ή άλλα ογκώδη πράγματα στον κήπο σας, που θα βοηθήσουν τον επίδοξο δράστη στην αναρρίχησή του.
-Το σπίτι ή το διαµέρισµά σας να µη δείχνει "εντελώς κλειστό", υποδηλώνοντας έτσι την απουσία σας.
-Τοποθετήστε, εάν είναι δυνατόν, χρονοδιακόπτη αυτόµατου φωτισµού.
-Ενεργοποιείστε, αν υπάρχει, το σύστημα συναγερμού.
-Μην αφήνετε μεγάλα χρηματικά ποσά ή αντικείμενα αξίας στο σπίτι σας.
-Σε περίπτωση που ενημερωθείτε από γείτονες, φιλικά ή συγγενικά σας πρόσωπα ότι παρατηρούν κάτι ύποπτο στην οικία σας, µη διστάσετε να ειδοποιήστε την εταιρεία security.
-Σε περίπτωση κλοπής, ειδοποιήστε το "100" ή το Τµήµα Ασφαλείας της περιοχής σας.

Πίνακας 2

Τα σύμβολα των κλεφτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου