Τρίτη 26 Μαΐου 2015

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ Κ.Ε.Δ.Ε. (7-9 ΜΑΙΟΥ)



Με την ολοκλήρωση των διαδικασιών του πρώτου τακτικού Συνεδρίου της Κ.Ε.Δ.Ε. στις 9 Μαΐου, “έκλεισε” ένας κύκλος προσυνεδριακών διαδικασιών, αλλά και η πρώτη περίοδος της νέας διοίκησης από τις εκλογές του Οκτωβρίου 2014 έως σήμερα.
Θεωρώ ότι είναι σκόπιμο να εκθέσω τα συμπεράσματα αυτής της περιόδου, έτσι όπως τα εξέλαβε η παράταξή μας και να ανοίξει ένας διάλογος που ίσως βοηθήσει την Αυτοδιοίκηση να πάει ένα βήμα μπροστά.

Ας δούμε επιγραμματικά κάποια σημεία:


ñ     Οι 7 προσυνεδριακές διαδικασίες δεν κέρδισαν το ενδιαφέρον των αυτοδιοικητικών στελεχών, αλλά και ο διάλογος που αναπτύχθηκε, δεν ήταν αντίστοιχος των απαιτήσεων της εποχής.  Οι Αυτοδιοικητικοί που συμμετείχαν στις συσκέψεις, μπορούσαν να τοποθετηθούν μετά τις 2 ή 3 το μεσημέρι, όταν πια οι περισσότεροι σύνεδροι είχαν ήδη αποχωρήσει, καθώς μέχρι τότε μονοπωλούσαν τη διαδικασία οι τοποθετήσεις/ εισηγήσεις εκ μέρους της Κ.Ε.Δ.Ε. Έτσι, ο χρόνος που είχαν στη διάθεσή τους να τοποθετηθούν αυτοί που θα έπρεπε να έχουν τον πρώτο λόγο, για να εκφράσουν τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους, δεν ξεπερνούσε τις 1-2 ώρες. 
ñ     Η προετοιμασία που έκαναν οι επιτροπές της Κ.Ε.Δ.Ε ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, όμως για κανέναν τρόπο δεν έπρεπε να γίνουν οι εισηγήσεις τους μαζί με τις περιφερειακές συσκέψεις. Με αυτόν τον τρόπο, ούτε οι θεματικές ενότητες, αλλά ούτε και τα τοπικά θέματα συζητήθηκαν επαρκώς.
ñ     Η συμμετοχή στο τελικό συνέδριο της Χαλκιδικής δεν κρίνεται ικανοποιητική, καθώς ξεκίνησε με λιγότερους από 290-300 συνέδρους και τελείωσε με λιγότερους από 100. Το γεγονός ότι το τριήμερο πέρασαν μόνο οι 4 στους 5 συνέδρους, δεν αποτελεί ενθαρρυντικό δείγμα για μια νέα διοίκηση. Η σύγκριση με το προηγούμενο συνέδριό μας στα Ιωάννινα, που ήταν το τελευταίο τελευταίο συνέδριο της προηγούμενης διοίκησης, στη χειρότερη 4ετία της Αυτοδιοίκησης, δεν αποτελεί στοιχείο αισιοδοξίας. Παρά την πλούσια (πιο πλούσια δε γίνεται) προβολή του συνεδρίου επί μήνες, δεν καταφέραμε να ξεπεράσουμε την απογοήτευση των νέων αυτοδιοικητικών αρχών και να γεννήσουμε την ελπίδα ότι οι τοπικές κοινωνίες μπορούν να ξαναγεννηθούν.
ñ     Οι ατέρμονες εισηγήσεις (έως και πάνω από 1 ώρα) και το γεγονός ότι κάθε ομιλητής μιλούσε όσο ήθελε, χωρίς κανέναν περιορισμό, κούρασαν αφόρητα τους συνέδρους και άφησαν ανικανοποίητους πολλούς, που έκαναν εκατοντάδες χιλιόμετρα, χωρίς να μιλήσουν. Δυστυχώς το Προεδρείο, σε κανένα σημείο της διαδικασίας δεν έπαιξε το ρόλο του.
ñ     Αδικήθηκαν όλες οι επιτροπές, αφού ουσιαστικά δεν παρουσιάστηκαν οι εισηγήσεις τους και δεν έγινε διάλογος. Ειδικότερα όσες είχαν προγραμματιστεί για το πρωί του Σαββάτου, σχεδόν δεν ξεκίνησαν, αφού αναγκάστηκαν άρον-άρον να ολοκληρώσουν στις 11 το πρωί, για να πάνε οι σύνεδροι στις ψηφοφορίες.
ñ     Τη θέση μας για την εκδήλωση με τον Επίτροπο κύριο Αβραμόπουλο, την εκφράσαμε ήδη από την επομένη στο συνέδριο, καθώς κανένα χαρακτηριστικό ενημέρωσης δεν είχε, παρά μόνο φιέστας.


Αντιλαμβανόμαστε ότι μια καινούρια διοίκηση μπορεί να κάνει και λάθη και κανένας δε θα την “κρεμάσει” γι' αυτό. Η κριτική μας δεν μπορεί να είναι ισοπεδωτική, γιατί αναγνωρίζουμε ότι η διοίκηση αυτή καταβάλει μεγάλες προσπάθειες να “βγάλει στον αφρό” τα χρόνια προβλήματα της Αυτοδιοίκησης. Εξάλλου, όσοι συμμετέχουμε στο Διοικητικό Συμβούλιο (ακόμα και ως Αντιπολίτευση), δεν παύουμε να κουβαλάμε τις ευθύνες μας. Η επισήμανση των προβλημάτων έχει για ΄μας ένα και μοναδικό σκοπό: να μην επαναληφθούν επόμενη φορά, να μάθουμε μέσα από τις παραλείψεις και ενωμένοι να   προχωρήσουμε, διορθώνοντας όσα περισσότερα μπορούμε. Αυτό όμως προϋποθέτει πρώτ' απ΄' όλα να τα αναγνωρίσουμε.
Εκτιμούμε ότι το Συνέδριο της Χαλκιδικής “έκλεισε” μια πρώτη φάση αυτής της νέας διοίκησης και οφείλουμε όλοι εξ' αρχής να “ξαναδιαβάσουμε” το χάρτη που διαμορφώνεται.
Είναι όμως φανερό, ότι η διοίκηση Πατούλη πρέπει πια να κάνει κρίσιμες επιλογές. Διακηρύξεις τύπου “το κόμμα της Αυτοδιοίκησης”, ή “όλοι μαζί ενωμένοι” κλπ. δεν επαρκούν.
Έγιναν και γίνονται κρίσιμες πολιτικές επιλογές, όπως για τα διαθέσιμα των Δήμων και ήδη όλοι έχουμε τοποθετηθεί, όπως και η Διοίκηση της ΚΕΔΕ.
Καθένας επιλέγει με ποιους θα πάει και ποιους θ' αφήσει. Η Αυτοδιοίκηση μας ενώνει όλους, αλλά αυτό δε φτάνει. Οι πολιτικές στιγμές της χώρας είναι κρίσιμες και είναι δύσκολο για όλους μας να σχοινοβατούμε.



Για τη Νέα Αυτοδιοίκηση
Γιώργος Ιωακειμίδης
Δήμαρχος Νίκαιας - Ρέντη
      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου