Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

ΑΣ ΑΝΑΛΟΓΙΣΘΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΜΑΣ…….



Βρισκόμαστε σε ένα οικονομικό τοπίο το οποίο είναι θολό και γίνεται ακόμη θολότερο , όσο η κατάσταση είναι ρευστή, όσο δεν επέρχεται η συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως είναι φυσικό η ρευστή οικονομική κατάσταση έχει αντίκτυπο και στην Τοπική αυτοδιοίκηση.
Ο Δήμος Σαλαμίνας δεν μπορεί να αποτελεί εξαίρεση από τον κανόνα χωρίς να λέμε φυσικά, ότι η δύσκολη οικονομική κατάσταση του Δήμου οφείλεται αποκλειστικά στο γεγονός αυτό.
Οι δύσκολες περιστάσεις τόσο σε επίπεδο Κεντρικής εξουσίας , όσο και σε επίπεδο τοπικής Αυτοδιοίκησης, απαιτούν ομοψυχία όλων των πλευρών πλειοψηφίας και μειοψηφίας για να μπορείς να ξεπεράσεις αδιέξοδα.

Θεωρώ ότι η παρούσα Δημοτική αρχή έκανε ένα επικοινωνιακό λάθος.
Από την αρχή είχε ως πρώτο μέλημα να κατηγορήσει την προηγούμενη Δημοτική Αρχή για κακή διαχείριση, ρίχνοντας όλα τα βάρη εκεί και δικαιολογώντας με αυτόν τον τρόπο την αδυναμία παρέμβασης σε περιπτώσεις που αυτό θα ήταν αναγκαίο. Δυστυχώς αυτό συμβαίνει επί το πλείστον , όταν αλλάζουν οι Δημοτικές αρχές. Ρίχνονται ευθύνες από τη νέα Διοίκηση στην παλαιά και όλοι παραλαμβάνουν καμένη γη, όπως συνηθίζουν να λένε. Συνήθως ομιλούν για πολιτικές ευθύνες και κακή οικονομική διαχείριση και είναι δύσκολο να ακούσεις καλά λόγια για την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, από τα χείλη νεοεκλεγείσης Δημοτικής Αρχής, ανεξάρτητα εάν η προηγούμενη Διοίκηση , πέρα από λάθη που μπορεί να έχει κάνει, έχει να επιδείξει και θετικό έργο.
Η παρούσα Δημοτική Αρχή δεν περιορίστηκε μόνο στην απόδοση πολιτικών ευθυνών όσον αφορά την προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Προχώρησε και σε μηνύσεις και σε διώξεις που τα αποτελέσματα θα έρθουν με τις αποφάσεις Δικαστηρίων.
Εδώ είναι το λεπτό σημείο. Εάν οι ενδείξεις που έχεις είναι σοβαρές και στοιχειοθετούν κατηγορία εις βάρος ενός τ. Δημάρχου , ότι έχει ζημιώσει τον Δήμο, να το κάνεις. Εάν όμως αυτό δεν συμβαίνει και οι αποφάσεις των δικαστηρίων είναι αθωωτικές, κινδυνεύεις ως Δημοτική αρχή να εκτεθείς , ότι βιάστηκες, ότι παρασύρθηκες και μάλιστα να κατηγορηθείς ότι έδειξες ρεβανσισμό, σε περίοδο μάλιστα που είχες ανάγκη από συναινετικό κλίμα για να ξεπεράσεις δυσκολίες.
Βρισκόμαστε στους πρώτους 7 μήνες μιας νέας πενταετούς Δημοτικής περιόδου. Δυστυχώς το πολιτικό κλίμα στη Σαλαμίνα είναι πολύ νεφελώδες. Σε μία εποχή δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που θα έπρεπε να έχουμε ηρεμία , οι μηνύσεις διαδέχονται η μία την άλλη, οι οποίες εκ των πραγμάτων θα δυσχεραίνουν κάθε μέρα περισσότερο το έργο της Διοίκησης. Η Διοίκηση για να είναι αποτελεσματική θα πρέπει να έχει το περιθώριο του ελιγμού, κάτι το οποίο δεν θα είναι εφικτό, αφού η αντιπαράθεση κάθε μέρα θα είναι πιο ακραία.
Είναι σίγουρο ότι τα επόμενα δύο χρόνια, το Δημοτικό Συμβούλιο θα μετατραπεί σε ένα διαρκές δικαστήριο που θα πρέπει να είμαστε όλοι μας ή μάρτυρες κατηγορίας, ή μάρτυρες υπεράσπισης ή να προσπαθούν στα δικαστήρια μερικοί να αποδείξουν ότι δεν είναι Ελέφαντες. Σήμερα διώκονται αυτοί που άσκησαν διοίκηση. Συγχρόνως όμως διώκονται ή πιθανόν να διώκονται άλλοι σύντομα από αυτούς που σήμερα ασκούν Διοίκηση.
Αυτό το πολεμικό κλίμα που έχει αντίκτυπο και στο Δημοτικό Συμβούλιο με τις εκατέρωθεν αντιπαραθέσεις και αντεγκλήσεις και δυστυχώς με ύβρεις μερικές φορές, δεν βοηθά την καλή λειτουργία του Δήμου, δεν βοηθά τη Σαλαμίνα.
Σε αυτό το πολιτικό σκηνικό έρχεται να προστεθεί η ανεξέλεγκτη κατάσταση η οποία η οποία επικρατεί στα blogs της Σαλαμίνας , όπου θίγονται καθημερινά από ανώνυμους σχολιαστές η τιμή και υπόληψη σχεδόν όλων των Δημοτικών Συμβούλων. Αυτή η διαπόμπευση των πολιτικών προσώπων των ιδίων και των οικογενειών τους , χωρίς να μπορούν διωχτούν οι συκοφάντες, πρέπει να σταματήσει. Πρέπει να βρεθεί τρόπος και να τεθούν ασφαλιστικές δικλίδες και σε αυτό πρέπει να βοηθήσουμε όλοι μας.
Είναι η ώρα να παραμερίσουμε αυτά που μας διχάζουν και να επιστρατεύσουμε αυτά που μας ενώνουν για το καλό της Σαλαμίνας. Οι στιγμές είναι δύσκολες και δεν έχουμε την πολυτέλεια του πολεμικού πολιτικού κλίματος που επικρατεί σήμερα.
Ας αναλογισθούμε όλοι τις ευθύνες μας…….

Μάνος Δερτούζος
Δημοτικός Σύμβουλος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου