Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

Δημοτικό Σχολείο Αμπελακίων: Επανέρχεται το αίτημα του αύλιου χώρου



Ένα από τα δεκάδες προβλήματα που απασχολεί, ως φαίνεται, επί δεκαετίες το Δημοτικό Σχολείο των Αμπελακίων είναι εκείνο του περιορισμένου αύλιου χώρου. Η ραγδαία αύξηση του αριθμού των παιδιών τα τελευταία χρόνια (230 παιδιά φοιτούν εκεί σήμερα) απαιτεί την άμεση επέκταση του αύλιου χώρου, εφόσον υπάρχει ελεύθερο οικόπεδο και αυτό είναι εφικτό.
Το θέμα συζητείται – άκουσον άκουσον! - από το 1991, τότε που τα Αμπελάκια ήταν ακόμη Κοινότητα. Με την 213/1991 λοιπόν απόφαση Κοινοτικού Συμβουλίου Αμπελακίων αποφασίστηκε η τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου στο Ο.Τ. 67 από κοινόχρηστο σε αύλιο χώρο, τροποποίηση που εγκρίθηκε και με τη απόφαση της Νομαρχίας το 1992 με α) κατάργηση του δρόμου που βρίσκεται μεταξύ του Ο.Τ. 67 και της πλατείας και το χαρακτηρισμό του σε «αύλιο» χώρο του σχολείου και β) την κατάργηση τμήματος της πλατείας που βρίσκεται στη συνέχεια του αύλιου χώρου και το χαρακτηρισμό της  σε «πεζόδρομο» πλάτους 2,00μ.

Περνούν από τότε 19 ολόκληρα χρόνια(!),  ώσπου ξαφνικά στη συνεδρίαση της 25. Ιουνίου 2010 το Δημοτικό Συμβούλιο πλέον του τότε Δήμου Αμπελακίων αποφασίζει ομόφωνα να εγκρίνει το αίτημα επέκτασης του αύλιου χώρου του Δημοτικού Σχολείου και την παράλληλη τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου.
Και μετά …σιωπή. Καμία ενέργεια από πλευράς Δήμου υλοποίησης της απόφασης. Νοέμβριο του 2014 το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου,  με γραπτό αίτημά της (Αρ. πρωτ. 30206), ζητά να συζητηθεί το θέμα στη συνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητας. Πράγματι το θέμα επανέρχεται και συζητείται στην Κοινότητα. Εκεί ξαφνικά ακούγεται ότι ο κοινόχρηστος χώρος δεν είναι κοινόχρηστος αλλά ιδιοκτησία 60 – 70 ατόμων(!), από τους οποίους κάποιοι αρνούνται να το κάνουν δωρεά. Αντιληφθήκαμε επίσης ότι άνθρωποι γνώστες που έπαιρναν αποφάσεις στο Δήμο τόσα χρόνια, δεν γνώριζαν το θέμα και δεν γνώριζαν, ενώ ψήφιζαν ή το έφερναν προς ψήφιση, αν το συγκεκριμένο οικόπεδο έχει κατοχυρωθεί στο Σχέδιο Πόλης ως κοινόχρηστος χώρος ή όχι. Τελικά η Δημοτική Κοινότητα επικαιροποίησε την παλιά απόφαση.
16/01/2015 ο Σύλλογος Γονέων επανέρχεται με νέο έγγραφο ζητώντας να ενημερωθεί για τις περαιτέρω ενέργειες που έγιναν.  Ένα μήνα μετά συγκαλείται σχολικό συμβούλιο που ζητά επίσης εγγράφως από το Δήμο να αγοραστεί ή να απαλλοτριωθεί το διπλανό οικόπεδο.  
Αλήθεια, ποιοι είναι οι λόγοι που δεν υλοποιείται μια απόφαση 24 χρόνια τώρα; Γιατί η Κοινότητα και ο Δήμος διαχρονικά παίρνουν αποφάσεις και τις παραπέμπουν στις καλένδες; Ποιος ή ποιοι εμποδίζουν την απαλλοτρίωση του χώρου, προκειμένου να αναπνεύσει μια ολόκληρη μαθητική κοινότητα; Ποιες είναι οι ευθύνες όσων έχουν διοικήσει; Είναι ή δεν είναι κοινόχρηστος χώρος; Ποιοι φέρονται ως ιδιοκτήτες του οικοπέδου και ποιοι αρνούνται να το παραχωρήσουν; Πώς ιεραρχείται σ΄ αυτόν τον τόπο το δημόσιο συμφέρον;
Θα επανέλθουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου