Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

Η Σαλαμίνα λέει ΟΧΙ στα Ναυπηγεία Σπανόπουλου



Το κύριο θέμα που απασχόλησε το Δημοτικό συμβούλιο το μήνα που μας πέρασε ήταν εκείνο της επιχειρούμενης επέκτασης των Ναυπηγείων Σπανόπουλου στην περιοχή του Καματερού (Κάτω Πούντα).  Αιτία η υποβολή εκ νέου από την εταιρία Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και η γνωμοδότηση που ζήτησε η Περιφέρεια από το Δήμο Σαλαμίνας.
Τόσο οι τέσσερις Δημοτικές Κοινότητες όσο και η Επιτροπή Διαβούλευσης αλλά και το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα στη συνεδρίασή του την Τρίτη 24 Φεβρουαρίου τάχθηκαν αρνητικά στο ενδεχόμενο μιας τέτοια επέκτασης. Ένα ενδεχόμενο που φαίνεται να βρίσκει απέναντι σύσσωμη την τοπική κοινωνία που, έστω και καθυστερημένα, δείχνει να έχει αρχίσει να παίρνει πολύ σοβαρά τις επιπτώσεις που θα έχει αυτή η επέκταση και είναι επιφυλακτική απέναντι στην επιμονή του επιχειρηματία.

Πώς όμως ξεκίνησε και αναπτύχθηκε η συγκεκριμένη εταιρία μέχρι σήμερα; Πώς φτάσαμε από το απλό μηχανουργείο να υπάρχει σήμερα ολόκληρη εγκατάσταση και να μιλάμε για επεκτάσεις που αγγίζουν σχεδόν τα πρώτα σπίτια του Καματερού;
Να πούμε κατ΄ αρχήν ότι ο  συγκεκριμένος χώρος έχει κηρυχθεί από τη  δεκαετία του ΄60  αρχαιολογικός και από το 1982 αρχαιολογικό και ιστορικός. Το 2003 έχουμε την πρώτη έγκριση μηχανουργείου. Ένα χρόνο αργότερα εγκρίνεται η πρώτη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (με κοινή υπουργική απόφαση) που μετατρέπει το χώρο σε ναυπηγείο, υπό τον όρο  της μη επέκτασης. Το 2007 με νέα απόφαση της Νομαρχίας Πειραιά επιτρέπεται η επισκευή κάθε είδους πλοίου (εκτός διαλυτηρίου). Το 2009 εγκρίνεται η χερσαία επέκταση και η κατασκευή προβλήτα. Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) αποφάσισε τότε την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων υπό την προϋπόθεση να υπάρχει μέριμνα για τον ευπρεπισμό της περιοχής και περιοδικός έλεγχος… Κι ενώ το 2011 ο τότε Υπουργός Πολιτισμού Γερουλάνος  δεν εγκρίνει νέα ΜΠΕ για επέκταση, έρχεται το 2014 (3/2) ο αλήστου μνήμης Παναγιωτόπουλος και κάνει δεκτή την αίτηση θεραπείας κατά της προηγούμενης απόφασης, λαμβάνοντας υπόψη την κατά πλειοψηφία γνωμοδότηση του ΚΑΣ με τις ίδιες προϋποθέσεις με τις οποίες πάλι το ΚΑΣ είχε απορρίψει ομόφωνα  τη μελέτη 3 χρόνια πριν.
Εδώ τα ερωτήματα που αίρονται είναι πολλά. Το πρώτο και κυριότερο έχει να κάνει με τους υποτιθέμενους θεματοφύλακες του πολιτισμού μας. Τι κάνει το Υπουργείο Πολιτισμού τόσα χρόνια; Γιατί σφυρίζει αδιάφορα σε ένα τέτοιο μείζον ζήτημα που άπτεται της προστασίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς;  Του αρχαιολογικού μας πλούτου; Αν δεν προστατεύσουν πρώτα εκείνοι  ένα χώρο σαν τη Σαλαμίνα, ποιοι περιμένουμε να το κάνουν; Πώς κάθε φορά κάποιοι καταφέρνουν και παρακάμπτουν τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων που είναι η καθ΄ ύλην αρμόδια για τη θάλασσα; Πού είναι οι κ. υπηρεσιακοί παράγοντες που εμφανίζονται πάραυτα αν ένας απλός πολίτης τολμήσει σε αρχαιολογική ζώνη να βάλει ένα λιθάρι στην αυλή του;
Τι ρόλο παίζει ο ΟΛΠ; Ο Στ. Μπακαούκας χαρακτήρισε ευθέως μέσα στο Δ.Σ. το Γ. Ανωμερίτη ως «ψεύτη» αναφερόμενος σε συνάντηση επιτροπής του Δήμου μαζί του πριν 3 χρόνια, όπου ζητήθηκε από το διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΛΠ να επανέλθει η Κυνοσούρα στο νησί, πράγμα που ενώ το υποσχέθηκε δεν έγινε. Τα ίδια επανέλαβε ο κ. Ανωμερίτης σε πρόσφατη συνάντηση με αντιπροσωπεία του Δ.Σ. και εκπροσώπων φορέων. Κι αυτά, την ίδια στιγμή που, μέσω της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων  (ΕΣΑΛ), το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΛΠ καθορίζει χρήσεις γης και καθορίζει ότι η Κυνόσουρα ανήκει στις Ν/Ζ του.
Και τέλος, πόσο αποτελεσματικά κινήθηκαν οι δημοτικές αρχές μέχρι σήμερα; Από το ιστορικό που παραθέσαμε, παρατηρούμε ότι η εταιρία εξακολουθεί να επεκτείνεται από το 2003, παρακάμπτοντας ουσιαστικά τρεις δημοτικές αρχές. Κι αυτό κατ΄ αρχήν γιατί ο ρόλος του Δήμου είναι απλά γνωμοδοτικός. Η Νομαρχία ήταν εκείνη που αποφάσιζε παλιότερα ενώ το Υπουργείο Πολιτισμού  λαμβάνει υπόψη κάθε φορά την απόφαση του ΚΑΣ. Ωστόσο, αν πραγματικά ο δήμος θέλει να παίξει καταλυτικό ρόλο στο όλο θέμα, είναι βέβαιο ότι μπορεί να το κάνει με διάφορους τρόπους. Κατ΄ αρχήν δεν υπάρχει εδώ και χρόνια σοβαρό πλαίσιο δράσης που να αφορά το κομμάτι ναυπηγεία αλλά και τη συγκεκριμένη επιχείρηση. Επί δημαρχίας Τσαβαρή ο Δήμος προχώρησε με νομικές κινήσεις σε αίτηση ακύρωσης και αναστολής. Σήμερα ακούσαμε πολλές φορές από μέλη της πλειοψηφίας να ζητείται αλλαγή χρήσης γης. Το πόσο άμεσα αποτελεσματικό θα είναι αυτό, συζητείται, διότι αυτές οι ενέργειες  παίρνουν χρόνο, ακόμη κι αν μιλήσουμε για σημειακές τροποποιήσεις – που εδώ δεν μιλάμε για σημειακή. Ο Σπ. Ευσταθίου (ΠΕΡΙΒΟΣ) και η Δ. Καρούση ζήτησαν να επιληφθεί άμεσα η Πολεοδομία, η οποία έχει περιέλθει στο Δήμο, των πολεοδομικών παραβάσεων που πιθανώς έχουν γίνει (επέκταση σε περιοχή αστικού πρασίνου).
Όλα αυτά, ατάκτως ειρημένα, δεν μπορούν να αποτρέψουν τέτοιες καταστάσεις. «Ας κάνουμε και μια επιτροπή…» πρότεινε η δήμαρχος, χωρίς ωστόσο να λεχθεί τι ακριβώς θα κάνει αυτή η επιτροπή (σημείωση: η εμπειρία μας τόσα χρόνια στις ακροάσεις του δημοτικών συμβουλίων είναι πως όταν θες να κάψεις ένα θέμα, κάνεις μια επιτροπή). Τα ζητήματα της προστασίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και του περιβάλλοντος πρέπει να τα δούμε κάποτε σ΄ αυτό το νησί συνολικά, ως ενότητες, με συγκεκριμένες προτεινόμενες δράσεις, με ενημέρωση και με συμμετοχή των πολιτών. Αν αυτό δεν συμβεί, τότε θα μαζευόμαστε κάθε φορά οι ίδιοι και οι ίδιοι, και θα λέμε πράγματα για να περνά η ώρα. Και θα ξαναμαζευόμαστε την άλλη χρονιά με κάποιον άλλον επικεφαλής  να ξαναλέμε ό,τι έχει ο καθένας και μέχρι εκεί. Το θέμα λοιπόν τελικά για τους πολιτικούς αυτού του νησιού, τους πρώην και τους επόμενους,  είναι να δράσουν κάποτε συντονισμένα. Και τότε θα έχουν θεαματικά αποτελέσματα. Αλλά… θέλουν να το κάνουν;  


Στην ίδια σελ. επίσης παραθέτουμε : 1. το έγγραφο του Εξωραιστικού Συλλόγου Καματερού, 2. το κομμάτι που αφορά το ΚΑΣ, 3. το χάρτη με την επέκταση και 4. την παρακάτω άποψη του αντιπεριφερειάρχη Νήσων με φωτο του:
Π. Χατζηπέρος: Αυτονόητη η θέση μας    
Όπως είναι γνωστό, η δημόσια διαβούλευση για το θέμα λήγει την 1. Απριλίου. Μέχρι τότε θα συνεδριάσει το Περιφερειακό Συμβούλιο για να γνωμοδοτήσει με τη σειρά του πάνω στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, λαμβάνοντας υπόψη και την άποψη της τοπικής κοινωνίας, γι΄ αυτό εξάλλου έχει ζητήσει τη θέση του Δήμου. Μέχρι την ημέρα που επικοινωνήσαμε με την Περιφέρεια (3/3), η απόφαση του Δ.Σ. Σαλαμίνας (από 24/2) δεν είχε αποσταλεί και το θέμα δεν θα συζητείτο  στο επόμενο Περιφ. Συμβούλιο. Επικοινωνήσαμε με τον αντιπεριφερειάρχη Νήσων Παναγιώτη Χατζηπέρο και του ζητήσαμε τις απόψεις του για το θέμα.
« Αυτονόητα», τόνισε ο κ. Χατζηπέρος, «η Αντιπεριφέρεια Νήσων τάσσεται κατά οποιασδήποτε επέκτασης στην περιοχή αυτή. Εμείς έχουμε εκφραστεί πολλές φορές υπέρ της διατήρησης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και θεωρούμε ότι όλο το λιμάνι και η Κυνοσούρα θα πρέπει να αναδειχθούν και να αποδοθούν  στη διεθνή κοινότητα σαν παγκόσμια μνημεία»


Νεκροταφείο παλιών σκαριών η περιοχή για την κ. Μενδώνη
«…Η κα. Λ. Μενδώνη* επισημαίνει ότι πέραν της τεχνικής πλευράς του θέματος, η περιοχή είναι ένα νεκροταφείο παλιών σκαριών τα οποία έχουν βυθιστεί, ότι υπάρχουν πολύ μεγάλα στρώματα από λάσπη και υλικά από τους διάφορους καθαρισμούς και επισκευές των πλοίων, τα οποία έχουν συντελεστεί εκεί τα προηγούμενα χρόνια. Το στρώμα λέγεται ότι έχει πάχος 10 – 15 μέτρα, ενώ σε κάποια σημεία είναι 40 μέτρα. Είναι αδύνατον κανείς να μπορέσει να βουτήξει. Ενδεχομένως αυτό που προτείνουν οι ενδιαφερόμενοι, δηλαδή η έρευνα με τεχνικά μέσα, να μπορέσει να δώσει κάποια στοιχεία, αν μπορέσει βέβαια το όποιο μηχάνημα να εισχωρήσει σε βάθος. Τονίζει ότι το Υπουργείο προσπαθεί να περιορίσει τις δραστηριότητες στην περιοχή, στην οποία όμως υπάρχει ναυπηγική ζώνη και να είναι πάρα πολύ κρίσιμη για την οικονομία, όχι μόνο της περιοχής, αλλά και όλης της χώρας. Συνεπώς τα πράγματα πρέπει να σταθμίζονται. Ως εκ τούτου δεν μπορεί να εγκριθεί το διαλυτήριο πλοίων αλλά θα πρέπει να εξεταστούν οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις ύπαρξης της ναυπηγικής ζώνης, από τη στιγμή που η Πολιτεία δεν έχει βρει ακόμη τον τρόπο για την απομάκρυνσή της...»
Απόσπασμα από τα πρακτικά της Συνεδρίασης 37/03.12.2013 του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) – θέμα συζήτησης: «Αίτηση θεραπείας της εταιρείας «Νέα Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε.» κατά της αρ. πρωτ. ΥΠΠΟΤ/ΔΑΠΚ/ΔΙΠΚΑ/Α1/Φ26/91311/4469π.ε./6-4-2011 Υ.Α. (αναπομπή)»
*Λίνα Μενδώνη: Αρχαιολόγος- πρόεδρος της Επιτροπής, λίγο αργότερα Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου