Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Έφηβοι: Τι να πίνουν όταν βγαίνουν έξω με τους φίλους τους

Σίγουρα θα έχεις αναρωτηθεί όταν βγαίνεις έξω με τους φίλους σου τι μπορείς να πιεις. Είναι λογικό να θέλεις να δοκιμάσεις νέες γεύσεις, αλλά σε κάποια θέματα χρειάζεται να δώσεις προσοχή, όπως στην περιεκτικότητα του ποτού σε καφεΐνη ή αλκοόλ, καθώς και στο ενεργειακό του περιεχόμενο. Για αυτό σου προτείνονται παρακάτω κάποιες πιο ισορροπημένες ή πιο ελκυστικές προτάσεις, σε σχέση με κάποιες άλλες, αναφορικά με το τι μπορείς να επιλέξεις, οπότε, με βάση αυτά που ήδη καταναλώνεις, δες ποιες εναλλακτικές λύσεις μπορείς να υιοθετήσεις όταν βγαίνεις έξω είτε την ημέρα ή το βράδυ.

Αρωματισμένο ανθρακούχο νερό


Όπως ήδη θα γνωρίζεις, το νερό αποτελεί το καλύτερο μέσο ενυδάτωσης. Το ανθρακούχο νερό, ειδικότερα, αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή όταν βγαίνεις έξω, δεδομένου ότι αφενός συνεισφέρει στην ενυδάτωσή σου, αφετέρου δεν σε επιβαρύνει με επιπλέον θερμίδες. Σε περίπτωση που θεωρείς μονότονο το απλό ανθρακούχο νερό, μια ενδιαφέρουσα εναλλακτική αποτελεί το αρωματισμένο ανθρακούχο νερό. Υπάρχει, για παράδειγμα, ανθρακούχο νερό αρωματισμένο με λεμόνι ή μαστίχα, το οποίο διαθέτει επιπρόσθετα γεύση και μπορείς να το επιλέξεις όλες τις ώρες της ημέρας.

Τσάι

Το τσάι αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή ροφήματος, όταν βγαίνεις την ημέρα, ειδικά ως εναλλακτική του καφέ, καθώς εκτός του ότι περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες, περιέχει και πολύ λιγότερη ποσότητα καφεΐνης. Το ζεστό τσάι από μόνο του δεν παρέχει θερμίδες και μάλιστα μπορείς να το επιλέξεις με κάποια γεύση, όπως φρούτα του δάσους, με σκοπό να αποφύγεις την προσθήκη ζάχαρης. Εναλλακτικά, αντί για ζάχαρη, μπορείς να προτιμήσεις να προσθέσεις ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι. Όσον αφορά το κρύο τσάι, και αυτό μπορείς να το επιλέξεις με κάποια γεύση, όπως λεμόνι ή ροδάκινο, αλλά επειδή συνήθως περιέχει ζάχαρη, σου προτείνεται να επιλέγεις τα τύπου «light», που έχουν λιγότερη ζάχαρη από τα κανονικά, ή ακόμα καλύτερα, αυτά χωρίς καθόλου προσθήκη ζάχαρης.

Αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη

Σε περίπτωση που επιλέξεις να καταναλώσεις κάποιο αναψυκτικό, να φροντίσεις να είναι αναψυκτικό τύπου «light ή zero», που δεν παρέχουν καθόλου θερμίδες και για αυτό είναι προτιμότερα σε σχέση με τα κανονικά.       

Χυμοί φρούτων

Οι χυμοί φρούτων είναι πλούσιοι σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες, οπότε είναι καλό να τους επιλέγεις στις εξόδους σου. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να τονιστεί ότι πολύ προτιμότερη εναλλακτική αποτελούν οι φυσικοί χυμοί φρούτων, αν και αυτοί είναι πλούσιοι θερμιδικά και φτωχοί σε διαιτητικές ίνες. Συνεπώς, χρειάζεται προσοχή στην κατανάλωσή τους, για να μην οδηγηθείς σε υπερβολική ενεργειακή πρόσληψη. Πάντως, είναι προτιμότεροι από τους έτοιμους, τυποποιημένους χυμούς του εμπορίου, οι οποίοι περιέχουν υψηλότερη ποσότητα ζάχαρης και ενδεχομένως συντηρητικά, χρωστικές και βελτιωτικά γεύσης.

Ρόφημα σοκολάτας

Τα ροφήματα σοκολάτας αποτελούν μια από τις διαθέσιμες επιλογές, εντούτοις, χρειάζεται προσοχή, καθώς πολλά από αυτά είναι επιβαρυμένα με πρόσθετη σαντιγί ή σιρόπι με γεύσεις ή ζαχαρούχο γάλα. Συνεπώς, σου προτείνεται να καταναλώνεις ένα απλό ρόφημα σοκολάτας, κατά προτίμηση χωρίς επιπρόσθετη ζάχαρη.

Smoothies

Τα smoothies αποτελούν μια καλή εναλλακτική, διότι αποτελούνται συνήθως από γιαούρτι και φρούτα, οπότε μπορείς να τα επιλέξεις ειδικά έναντι των milkshakes, τα οποία έχουν τις περισσότερες φορές επιπλέον ζάχαρη και σαντιγί.  

Μη αλκοολούχα ποτά

Η κατανάλωση αλκοόλ στη συγκεκριμένη φάση της ζωής σου επιφέρει πολλαπλές αρνητικές συνέπειες στην υγεία σου, κάποιες από τις οποίες μπορεί να αποδειχθούν ιδιαιτέρως σοβαρές, οπότε μέχρι και τα 18 έτη το αλκοόλ συστήνεται να αποφεύγεται τελείως. Εντούτοις, αυτό δεν σημαίνει ότι περιορίζονται οι επιλογές σου όταν βγαίνεις το βράδυ, καθώς υπάρχει μια αρκετά μεγάλη ποικιλία μη αλκοολούχων ποτών που μπορείς να καταναλώσεις. Για παράδειγμα, μπορείς να επιλέξεις kiwi ή γρεναδίνη με κάποιο αναψυκτικό, με το οποίο πιστεύεις ότι ταιριάζει γευστικά. Το kiwi είναι σιρόπι από ακτινίδιο, ενώ η γρεναδίνη είναι σιρόπι από ρόδι. Παρόλο που η περιεκτικότητα των ποτών αυτών σε αλκοόλ είναι μηδενική, χρειάζεται μέτρο στην κατανάλωσή τους, λόγω των θερμίδων που παρέχουν το σιρόπι και το αναψυκτικό, για αυτό και σου προτείνεται, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το αναψυκτικό που θα επιλέξεις να είναι «light ή zero».

Επίσης, ελκυστικά είναι και τα μη αλκοολούχα cocktails, τα οποία περιέχουν κυρίως χυμούς ή σιρόπια φρούτων. Μπορείς, για παράδειγμα, να επιλέξεις ένα cocktail με χυμό lime, μαύρη ζάχαρη, φύλλα δυόσμου και σόδα, το οποίο αν και δεν περιέχει αλκοόλ, παραπέμπει στο γνωστό mojito. Ωστόσο, και εδώ χρειάζεται προσοχή στην κατανάλωση των ποτών αυτών, λόγω των θερμίδων που σου παρέχουν. Τέλος, να αναφερθεί ότι υπάρχουν και μπύρες χωρίς αλκοόλ, τις οποίες και μπορείς να καταναλώσεις, αλλά πάντα με μέτρο.

Πηγή: EYZHN

------------------------------------------------------------------------------------------

Προς δημοσιογράφους, ΜΜΕ:

Το EYZHN είναι ένα πρόγραμμα του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου σε συνεργασία με τα Υπουργεία Παιδείας & Θρησκευμάτων και Πολιτισμού & Αθλητισμού. Κύριος στόχος του προγράμματος είναι η διασφάλιση της υγιούς ανάπτυξης των παιδιών, μέσα από την υιοθέτηση ισορροπημένων συνηθειών διατροφής και σωματικής δραστηριότητας.
Το πρόγραμμα Αξιολόγησης, που αποτελεί μια από τις σημαντικότερες δράσεις του ΕΥΖΗΝ, διενεργείται στα σχολεία με την ευγενική χορηγία της ΟΠΑΠ Α.Ε. Οι υπόλοιπες δράσεις του προγράμματος χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας- Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και τη Nestlé Ελλάς.

Πρόγραμμα ΕΥΖΗΝ
Ιστότοπος: http://eyzin.minedu.gov.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου