Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Στην εκδήλωση της ΧΑΝ Νικαίας με θέμα «Τοπική Αυτοδιοίκηση και Ανάπτυξη», κεντρικός ομιλητής ήταν ο Στέφανος Χρήστου δικηγόρος, πρώην Δήμαρχος Κορυδαλλού και πρώην Αντιπεριφερειάρχης  Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά.
          Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του ήταν :
 «Η ανάπτυξη της χώρας απαιτεί  μία αυτοδιοίκηση ανεξάρτητη, αυτόνομη και ισχυρή και όχι θεραπαινίδα του κεντρικού χρεωκοπημένου κράτους.
            Η αυτοδιοίκηση είναι κοινωνικό δικαίωμα που ανήκει στους πολίτες και οφείλει αυτήν την πραγματικότητα, να τη σέβεται και να την υπηρετεί όλο το πολιτικό σύστημα.
            Η αυτοδιοίκηση θα αποκτήσει την αυτοτέλεια της αν υπάρξει φορολογική αποκέντρωση και παγιοποιηθούν οριστικά οι πόροι της.

          Η ουσιαστική συνεργασία μεταξύ των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης είναι άκρως επιβεβλημένη, με τη θεσμοθέτηση κοινού διαβουλευτικού οργάνου που θα είναι ο επίσημος συνομιλητής του κράτους. Δυστυχώς όμως ο κάθε αιρετός περιορίζεται στο περιχαρακωμένο χώρο του, στην αντιμετώπιση της σκληρής καθημερινότητας και έτσι χάνει έδαφος η συλλογική προάσπιση του θεσμού της αυτοδιοίκησης, αλλά και  η συλλογική αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων της κάθε περιοχής.
            Το όλο πολιτικό σύστημα διαχρονικά προτιμά μία αυτοδιοίκηση περιορισμένη και επαίτη  γιατί το κεντρικό πολιτικό προσωπικό θεωρεί τους αιρετούς ως εν δυνάμει  αντιπάλους.
          Τα ξύλινα τείχη της Ελλάδος θα είναι το αποκεντρωμένο αυτοδιοικητικό πολυκεντρικό σύστημα.
          Οι προϋπολογισμοί που  συντάσσονται από τους Ο.Τ.Α πρέπει να έχουν το βάρος της ουσιαστικής διαβούλευσης  με φορείς και ενεργούς πολίτες. Οι δε Περιφέρειες οφείλουν να συνεργάζονται ουσιαστικά με τους Δήμους για να συντάσσουν προϋπολογισμούς που υπακούουν σε πραγματικές αναπτυξιακές ανάγκες των περιοχών.
          Δεν είναι δυνατό η Τοπική Αυτοδιοίκηση να γίνεται υπομοχλός  για την άσκηση της μνημονιακής πολιτικής και δυστυχώς οι μέχρι τώρα εξελίξεις με την Task Force του Ράϊχεμπαχ και με τις εξορμήσεις του Φούχτελ, αυτό καταδείχνει.
          Ο ομιλών είχε αντιταχθεί στην Ένωση των Περιφερειών,  στην υπογραφή σύμφωνου "συνεργασίας" με τους παραπάνω εντολοδόχους και εντολείς.
Στους αιρετούς των ΟΤΑ ασκείται μία έλξη της εκτελεστότητας , που σημαίνει ότι διαθέτουν εξουσία για να υπογράφουν μόνο εκτελεστές πράξεις, να μοιράζουν χρήματα, να διατηρούν πελατειακά δίκτυα, χωρίς να καταλαβαίνουν ότι αυτή είναι η μεγάλη τους παγίδα.

Αυτό  δημιούργησε το μοντέλο του Δημάρχου Περιφερειάρχη εργολάβου, ο οποίος ενδιαφέρεται να ανακοινώσει στους πολίτες, ότι κατασκεύασε μία πλατεία, έφτιαξε αποχέτευση.
          Το ζητούμενο όμως σήμερα είναι η παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών στα όρια του Δήμου ή της Περιφερειακής Ενότητας, η χρηστή διοίκηση και οι υψηλοί δείκτες απόδοσης,  διαφάνειας και  συμμετοχής». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου