Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

Η εισήγηση του τ. Δημάρχου Σαλαμίνας Γ. Τσαβαρή στην σημερινή συνέντευξη τύπου



Μετά την ετυμηγορία των δημοτών στις 25-5-2014 μια νέα δημοτική περίοδος ξεκίνησε για το νησί μας, μια δημοτική περίοδος που μπορεί η άσκηση της διοίκησης να έχει ξεκινήσει από την 1-9-2014, όμως η εντολή είχε ήδη δοθεί από την δεύτερη Κυριακή των εκλογών και όφειλε η νέα δημοτική αρχή να είχε προετοιμαστεί. Αυτός είναι εξάλλου ο λόγος που μεσολάβησε ένα τρίμηνο χρονικό διάστημα μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων των νέων δημοτικών αρχών.
Έχουν περάσει ήδη δύο μήνες από την 1-9-2014 και δυστυχώς οι ανησυχίες μας βήμα βήμα επαληθεύονται αφού σε σημαντικά θέματα (που η άμεση λύση τους δεν επιτρέπει καθυστέρηση) διαπιστώνεται μια ολιγωρία, στασιμότητα και ατολμία…

Είναι γνωστό ότι ο Καλλικρατικός Δήμος του νησιού μας ξεκίνησε την διαδρομή του με σοβαρά οικονομικά προβλήματα, αφού οι συνολικές οφειλές τον Γενάρη του 2011 ξεπερνούσαν τα 43 εκατομμύρια ευρώ (σύμφωνα με την απογραφή έναρξης και του ισολογισμού του 2010 και των δύο δήμων τα οποία έγιναν από ορκωτούς λογιστές).
Είναι γνωστό ότι αυτό το χρέος στην τετραετία μας μειώθηκε κατά πολύ (περίπου 50%) μετά από δικές μας προσπάθειες, αφενός με την ένταξη του δήμου στην επιχορήγηση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές (9.600.000€) και αφετέρου με την αποτελεσματική διεκδίκηση στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με 10.000.000 εκατομμύρια € στον δήμο μας για την αποπληρωμή του έργου της αποχέτευσης στο κέντρο του νησιού.
Άρα η νέα δημοτική αρχή παρέλαβε έναν δήμο φυσικά με χρέη (πως θα μπορούσε άλλωστε να γίνει διαφορετικά) αλλά σε πολύ καλύτερη οικονομική κατάσταση (μικρότερο ύψος οφειλών) απ’ ότι τον παραλάβαμε εμείς την 1-1-2011.
Σε αυτήν τη δύσκολη για εμάς εκκίνηση, αλλά και για όλη την  τετράχρονη πορεία μας όλοι γνωρίζουν, ότι παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες, που αντιμετωπίζαμε (κατασχέσεις εκατομμυρίων ευρώ, μείωση ΣΑΤΑ πάνω από 70% , επιβολή νέου τέλους ΕΣΔΝΑ 170.000 μηνιαίως, πάνω από 50% μείωση των Κ.Α.Π. κ.α.) δεν αυξήσαμε στους τέσσερεις προϋπολογισμούς που καταθέσαμε ούτε ένα ευρώ τα ανταποδοτικά τέλη, το δημοτικό τιμολόγιο ύδρευσης, τους κοινόχρηστους χώρους και φυσικά δεν αφήσαμε απλήρωτους μισθούς και υπερωρίες των εργαζομένων.
Ιεραρχήσαμε πολιτικά την προστασία της φτωχοποιημένης κοινωνίας μας στήνοντας κοινωνικές δομές που δυστυχώς ως πρώτη εντύπωση βλέπουμε να φυλλορροούν όπως π.χ. κοινωνικό παντοπωλείο.
Επίσης φιλοσοφία μας ήταν η προστασία κατά το δυνατόν των ανέργων, των χαμηλοσυνταξιούχων και άλλων ευπαθών ομάδων της κοινωνίας ,γι’ αυτό δεν αυξήσαμε τα τέλη ούτε ένα ευρώ προτιμώντας από την δική μας ως διοίκηση οικονομική άνεση, τον δύσκολο δρόμο που τέσσερα χρόνια διαβήκαμε (οικονομικά), κάτι που η σημερινή δημοτική αρχή απορρίπτει επιλέγοντας την δική οικονομική διαχειριστική άνεση εις βάρος των πολιτών.
Θέλω σε αυτό το σημείο να σας θυμίσω ότι ακριβώς ένα χρόνο πίσω στην αντίστοιχη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου (Νοέμβριο 2013) και ενώ εμείς προτείναμε μηδενική αύξηση στα δημοτικά τέλη , η κ. Νάννου –τότε δημοτική σύμβουλος και υποψήφια δήμαρχος- πρότεινε την μείωση των δημοτικών τελών αποκαλώντας με, μνημονιακό και ανάλγητο δήμαρχο που δεν αφουγκράζομαι την φτώχεια στην κοινωνία και δεν συμβαδίζω με άλλους δήμους που μειώνουν τα δημοτικά τέλη…  Φυσικά αυτό το έκανε για λόγους προεκλογικής εκμετάλλευσης ενόψει των εκλογών που έρχονταν σε λίγους μήνες….
Επιπλέον σας θυμίζω ότι όταν συζητούσαμε την ένταξη του δήμου στις διατάξεις του Ν. 3943/2011 που προέβλεπε την επιμήκυνση της εξυπηρέτησης των δανείων που είχε συνάψει ο δήμος με το Ταμείο Παρακαταθηκών (τελικά πετύχαμε 20ετή επιμήκυνση, 3χρονη περίοδο χάριτος για χρεολύσια και μείωση δόσης από 1,8 εκατομμύρια σε περίπου 700.000 €). Στην ίδια συνεδρίαση η κ. Νάννου είχε προτείνει την ένταξη του δήμου στο άρθρο 262 του Ν.3852/2010 (Καλλικράτης) που αφορά το Πρόγραμμα Εξυγίανσης –Παρατηρητήριο για τους δήμους,  και που τώρα ξορκίζει αυτήν την εξέλιξη ως «ο διάολος το λιβάνι» παρότι τότε για την δική μας διοικητική περίοδο το είχε προτείνει. Την είσοδο δηλαδή του δήμου στο παρατηρητήριο.
Με όλα τα ανωτέρω ως γεγονότα και με δεδομένη την 12χρονη διαδρομή της στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Σαλαμίνας, και ιδιαίτερα την ψήφιση κατά τη διάρκεια της δικής μας τετραετίας (2011-2014) , της απογραφής έναρξης, του προϋπολογισμού 2011, του οικονομικού απολογισμού 2011, του οικονομικού ισολογισμού 2011, του προϋπολογισμού 2012, του οικονομικού απολογισμού 2012, του οικονομικού ισολογισμού 2012, του οικονομικού προϋπολογισμού 2013 ,του οικονομικού απολογισμού 2013 και του οικονομικού προϋπολογισμού 2014 δεν επιτρέπεται μετά από όλα αυτά να δηλώνει ότι δεν γνώριζε την οικονομική κατάσταση του δήμου.
Επειδή η υποκρισία έχει κι αυτή τα όριά της, θέλουμε να καταγγείλουμε την κ. Νάννου ότι προβάλλει άγνοια για να καλύψει την αδυναμία της στην διεκδίκηση πόρων και εξεύρεσης αποτελεσματικών λύσεων και γι’ αυτό καταφεύγει στον εύκολο δρόμο να χαρατσώνει με τον πιο σκληρό τρόπο τους δημότες και παράλληλα να λασπολογεί και να συκοφαντεί την δική μας δημοτική περίοδο. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζει τόσο αυτή όσο και οι συμβουλάτορές της, ότι τέτοιες πρακτικές δεν μας πτοούν και δεν μας φοβίζουν. Αντίθετα μας δυναμώνουν!
Τέλος ελπίζουμε ότι έστω και τώρα, η σημερινή δημοτική αρχή θα αποφασίσει να διοικήσει και θα πάψει να κρύβεται πίσω από τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου