Κυριακή 10 Αυγούστου 2014

ΠΡΟΚΕΣ




·       Πάνε, τελειώσανε κι αυτές οι εκλογές. Τώρα που καταλάγιασε ο κουρνιαχτός, τώρα που όλα πια είναι πίσω, τώρα σιγά σιγά αρχίζουν οι αποκαλύψεις. Έτσι έγινε το ένα, έτσι το άλλο, έτσι πήραμε τον τάδε έτσι χάσαμε το δείνα. Η χειρότερη μορφή της πολιτικής σ΄ όλο το μεγαλείο.
·        Γεγονός φαίνεται ότι είναι πως το διάστημα μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου ήταν εκείνο που επισφράγισε την ήττα του απερχόμενου, αφού ακόμη και στενοί συνεργάτες του τού καταλογίζουν αδράνεια και υπερεκτίμηση των δυνάμεών του.
·        Ήταν όμως έτσι ακριβώς τα πράγματα; Μήπως ο τ. σε λίγο δήμαρχος με την εμπειρία του είχε αντιληφθεί  από την πρώτη Κυριακή ότι είχε χάσει το παιγνίδι;
·        Ή μήπως τα λάθη ξεκινούν χρονικά πολύ πιο πριν, από τότε που έστησε το συνδυασμό του ζητωκραυγάζοντας για κάθε νέο πρόσωπο που εισχωρούσε; Τα βαριά ονόματα θέλουν και να βγουν. Αυτό το γνώριζαν οι αντίπαλοι και περίμεναν. Κι όπως ήταν αναμενόμενο,  η δεύτερη Κυριακή τους δικαίωσε.

·        Σαν τα ποντίκια άρχισαν να την κάνουν ένας ένας μόλις είδαν ότι δεν πήραν σταυρούς. Οι φήμες περί στήριξης συγκεκριμένων προσώπων, στενών συνεργατών του Γ. Τσαβαρή,  που εκτινάχθηκαν σε ψήφους, αφήνοντας τους άλλους πολύ πίσω, εξακολουθούν να οργιάζουν, προέρχονται δε από όλες τις κατευθύνσεις.  Μύλος!
·        Το πιο τραγικό όμως ήλθε μετά. Όταν η δημοτική αρχή αδράνησε, το δημαρχείο άδειασε από αιρετούς κι υπαλλήλους, όλα νέκρωσαν. Ήθελες μια υπογραφή, σου λέγανε λείπουν. Δημοτικά Συμβούλια προσπαθούν να στηθούν υποτυπωδώς, συνέχεια ως έκτακτα, με τον Τύπο να μην ενημερώνεται, με τους δημοτικούς συμβούλους να λαμβάνουν πρόσκληση καλοκαιριάτικα τελευταία στιγμή. Η απόλυση των εθελοντών υπαλλήλων την επομένη των εκλογών απογύμνωσε την καθαριότητα. Το σκουπίδι απείλησε κάποια στιγμή να μας πνίξει.  Μ΄ ένα δήμαρχο που αποφάσισε να κλείσει έτσι άδοξα τη θητεία του, απογοητεύοντας ακόμη και κείνους που τον ψήφισαν. Μ΄ έναν δήμαρχο που δεν κατάλαβε ή δεν θέλησε να καταλάβει ποτέ γιατί έχασε. Κι ακόμη ψάχνει να βρει την αιτία στη στήριξη των υπολοίπων παρατάξεων προς τη Ρ. Νάννου.
·        Ξεπέρασε έναν άλλο δικό του που σ΄ ένα κείμενο που διάβασα ούτε λίγο ούτε πολύ δαιμονοποιεί τα μέσα και το διαδίκτυο που έκαναν, λέει, έναν βρώμικο πόλεμο στους ανυποψίαστους της απελθούσας δημοτικής αρχής, κι αυτοί, λέει, οι αθώοι καλοί άνθρωποι δεν αντιδρούσαν, δεν καταλάβαιναν τίποτα, δεν απαντούσαν, κι έτσι πείστηκε από τους άλλους ο κόσμος κι έχασαν. Μα είμαστε σοβαροί;  Τόσα δικαστήρια αγαπητέ, ποιοι δεν αντιδρούσαν;  Και ποιοι ήσαν εκείνοι που είχαν λίγα χρόνια πριν αγκαλιά τους διάφορους μπλόγκερς, για να χτυπήσουν τότε μέσα από την ασφάλεια της ανωνυμίας τον προηγούμενο δήμαρχο; Σ΄ αυτή τη ζωή, έτσι είναι, ό,τι δίνεις παίρνεις.
·        Όλα πάντως δείχνουν πως  νέος γενικός γραμματέας του δήμου θα είναι ο Σπύρος Σοφράς.  Το σίγουρο είναι πως οι δύο εκ των τεσσάρων της εξέδρας θα παίξουν ενεργό ρόλο.
·        Από την άλλη, νωρίς ξεκίνησαν οι γκρίνιες στο στρατόπεδο των νικητών. Οι θέσεις μοιράστηκαν μεταξύ των εκλεγμένων αλλά υπάρχουν κι όσοι δε βγήκαν. Υπάρχουν κι οι συνεργάτες, που φαίνεται μετά τη νίκη να τους κάνουν πέρα για να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους απέναντι σε άλλους.
·        Αλήθεια, αν καταλάβαινε ο εκάστοτε δήμαρχος πόσα φίδια κάθε φορά τρέφει στον κόρφο του, τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα και για τον ίδιο και για τον τόπο που διοικεί.
·        Τα τελευταία 10 χρόνια έπηξε ο τόπος από αγράμματους και άσχετους που θέλουν να αποφασίζουν για τις τύχες μας. Όχι μόνο στα  δημοτικά συμβούλια, αλλά κι έξω από αυτά. Όσο πιο άσχετος είναι ο άλλος, τόσο πιο ήσυχος κοιμάται ο εκάστοτε δήμαρχος. Διάφοροι άφραγκοι ουρανοκατέβατοι από το πουθενά,  κοινώς «ψωνάρες»,  χωρίς τυπικά και ουσιαστικά προσόντα και χωρίς προϋπηρεσία σε αντίστοιχη θέση, συνωστίζονται έξω από το γραφείο του νεοεκλεγέντα δημάρχου. Ας ελπίσουμε ότι η νέα δήμαρχος, που σαν γυναίκα μεν επιβάλλεται να είναι πιο «υποψιασμένη» σαν δημοτική σύμβουλος δε τα έχει στηλιτεύσει κάτι τέτοια πολλές φορές, δεν θα συνεχίσει τον ίδιο κατήφορο, και θα επιλέξει να κάνει την αλλαγή.  

Βίκυ Ψυλλάκη

2 σχόλια:

Λάμπρος ΜΑΣΤΡΟΚΟΛΙΑΣ είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

Αρχειοθήκη ιστολογίου