Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 2014

Με το σύνθημα «Ύψωσε την φωνή σου και όχι την στάθμη της θάλασσας», ο ΟΗΕ σηματοδοτεί την φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, αναδεικνύοντας την ανάγκη συστράτευσης μπροστά στον κοινό στόχο για την  διαφύλαξη της περιβαλλοντικής μας κληρονομιάς και την αειφορική διαχείριση του παγκόσμιου φυσικού μας πλούτου.
 Το μήνυμα απηχεί την ανησυχία για τις επιπτώσεις του φαινομένου του θερμοκηπίου στην πρόκληση ακραίων καιρικών φαινομένων με ανυπολόγιστες συνέπειες στο περιβάλλον και την κοινωνία.

 Τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν αφορούν κατ’ ουσίαν στην αντικατάσταση του κυρίαρχου οικονομικού μοντέλου, που χαρακτηρίζεται από την κατασπατάληση των φυσικών πόρων και την ανεξέλεγκτη παραγωγή αποβλήτων με μία «κυκλική» οικονομία παραγωγής και κατανάλωσης.



Για την χώρα μας, που έχει βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα τα τελευταία χρόνια, η προστασία του περιβάλλοντος παραμένει επιτακτική ανάγκη και όχι περιττή πολυτέλεια, αφού αποδεδειγμένα η υποβάθμιση του περιβάλλοντος έχει τεράστιο κοινωνικό κόστος, που πληρώνουν συνήθως οι πλέον αδύναμοι.

Οι παράκτιες περιοχές της χώρας, που είναι περισσότερο ευάλωτες στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας, λόγω της κλιματικής αλλαγής, πρέπει να θωρακισθούν.
Ειδικότερα, τα νησιά μας πρέπει, εκτός των άλλων, να αποκτήσουν τις βασικές υποδομές ύδρευσης, ηλεκτροδότησης, διαχείρισης απορριμμάτων, προστασίας των ακτών από διάβρωση κ.λ.π.

Επιλογές, όπως το πρόσφατο σχέδιο νόμου για τον αιγιαλό, που προβάλλονται ως δήθεν αναγκαίες, λόγω της κρίσης, απορρίπτονται από το συνδικαλιστικό κίνημα, καθώς οδηγούν με μαθηματική βεβαιότητα στην ιδιωτικοποίηση του αιγιαλού και  των παραλιών με στόχο το βραχυπρόθεσμο κέρδος.

Πρέπει να καταλάβουν οι κυβερνώντες ότι οι αιγιαλοί, οι παραλίες, τα παράκτια οικοσυστήματα, τα δάση δεν είναι «προϊόν προς πώληση».

Η ευθύνη για την προστασία του φυσικού μας χώρου αποτελεί το ελάχιστο χρέος μας απέναντι στις μελλοντικές γενιές.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου