Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

“ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΟΝΑΝΟΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝ ΕΠΟΙΕΙ”



Παρουσιάζεται την ερχόμενη Δευτέρα 12 Μαΐου, στο Μουσείο Μπενάκη, το βιβλίο “ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΟΝΑΝΟΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝ ΕΠΟΙΕΙ”, που συνέγραψαν οι εγγονοί του γλύπτη Γεωργίου Μπονάνου (1863-1940).
Η συγγραφή του βιβλίου έχει στόχο να αναδείξει τον εν πολλοίς “άγνωστο” Γεώργιο Μπονάνο, τον παραγωγικότερο νεοέλληνα γλύπτη, τα γλυπτά του οποίου, κοσμούν την Αθήνα, την Κεφαλονιά αλλά και πολλά άλλα μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Στο βιβλίο που συνέγραψαν οι εγγονοί του γλύπτη Μαρία Α. Γαβρίλη, Σοφία Σ. Μπονάνου και Σωτήριος Γ. Μπονάνος, παρουσιάζονται περισσότερα από 110 έργα -ολόγλυφα, ανάγλυφα και προπλάσματα- και 35 σχέδια του καλλιτέχνη, πλήθος φωτογραφιών του ίδιου, της οικογένειας και του εργαστηρίου του, διακρίσεις που του απονεμήθηκαν και κείμενά του ιδίου για την τέχνη, την εκπαίδευση και την επαγγελματική του δραστηριότητα.

Παρατίθενται ακόμη, επιλεγμένα κείμενα που έγραψαν άλλοι γι’ αυτόν, ένα απάνθισμα κρίσεων για το έργο του και πληροφορίες για την οικογένειά του. Το βιβλίο, περιλαμβάνει εισαγωγικό σημείωμα από τον καθηγητή Στέλιο Λυδάκη, βιβλιογραφία και ευρετήριο των έργων του γλύπτη.
Οι συγγραφείς, άντλησαν στοιχεία από το αρχείο του γλύπτη, τις αφηγήσεις της μικρότερης κόρης του Ειρήνης, τις γραπτές μαρτυρίες όσων τον γνώρισαν, τις περιγραφές και την αξιολόγηση των έργων του από τον Τύπο και τους ιστορικούς της τέχνης -σύγχρονους και μεταγενέστερους- και την δική τους εκτεταμένη βιβλιογραφική έρευνα.
Mε αυτό το πολύπλευρο βιβλίο, επιτυγχάνεται μια ολοκληρωμένη γνωριμία του αναγνώστη με τον γλύπτη Γεώργιο Μπονάνο, ως άνθρωπο και καλλιτέχνη,
Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει τη Δευτέρα 12 Μαΐου 1914, ώρα 20.00 στο Μουσείο Μπενάκη, (Κουμπάρη 1 και Βασιλίσσης Σοφίας). Θα μιλήσουν οι καθηγητές Άγγελος Δεληβοριάς και Στέλιος Λυδάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου