Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

ΣΠΥΡΟΣ ΣΟΦΡΑΣ: ΜΕ ΓΝΩΜΟΝΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ



Άμεση και ουσιαστική ήταν η αντίδραση του Σπύρου Σοφρά και της δημοτικής του παράταξης «Νέα Πορεία Σαλαμίνας», στην έγκριση από τον υπουργό Πάνο Παναγιωτόπουλο της επέκτασης, σε ξηρά και θάλασσα, των ναυπηγείων «Νέα Ελληνικά Ναυπηγεία» Α.Ε (Σπανόπουλου), στην Κάτω Πούντα Αμπελακίων, χώρο που εδώ και πολλά χρόνια έχει κηρυχθεί από την Πολιτεία Αρχαιολογικός και Ιστορικός!
 Προχωρώντας ένα βήμα μπροστά, και ξεπερνώντας τα συνηθισμένα, που θέλουν τις πολιτικές παρατάξεις να «σκοτώνονται» μεταξύ τους, τουλάχιστον σε προεκλογικές περιόδους, ο Σπύρος Σοφράς ανέλαβε την πρωτοβουλία και, με μια θαρραλέα κίνηση, κάλεσε σε κοινή δράση, ΕΞΩ από τα πλαίσια του προεκλογικού αγώνα, τους άλλους δημοτικούς συνδυασμούς, καθώς και ιστορικούς και περιβαλλοντολογικούς συλλόγους του τόπου. Στόχος πρώτος: Η αποτροπή επέκτασης των εγκαταστάσεων του ναυπηγείου των Α/φών Σπανόπουλου, στην Κάτω Πούντα, του όρμου Αμπελακίων.


Στο «κάλεσμα» του κ. Σοφρά, ανταποκρίθηκαν άμεσα οι συνδυασμοί «Κοντά στο Δημότη» και «Ν.ΑΥ.ΜΑΧΗ.Α», οι σύλλογοι «ΠΕΡΙΒ.ΟΣ» (που πρώτος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου), «Εξωραϊστικός Σύλλογος Καματερού», «Σύλλογος Μηχανικών Σαλαμίνας», καθώς και ενεργοί πολίτες.

Το γραφείο της «Νέα Πορεία Σαλαμίνας» ανέλαβε, με την καθοδήγηση του κ. Σοφρά, τον συντονισμό των ενεργειών της ομάδας, και ήδη έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικές επαφές:

α.- Με τον διευθυντή του γραφείου του υπουργού Πολιτισμού Πάνου Παναγιωτόπουλου, κ.Καρακατσάνη, ο οποίος ανέλαβε να ενημερώσει τον  υπουργό.
β.- Την προϊσταμένη της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων που προέβη σε αλλεπάλληλες επαφές με ιθύνοντες και διαβεβαίωσε ότι θα παρακολουθεί στενά το θέμα, θεωρώντας σημαντική τη διαφύλαξη και ανάδειξη της Ιστορίας του τόπου μας.
γ.- Τον Αντιπεριφερειάρχη Πειραιώς και Νήσων Δ. Κατσικάρη, που με ενδιαφέρον ενέσκυψε στις λεπτομέρειες, και υποσχέθηκε τη συμπαράστασή του.
δ.- Τη Γ. Γραμματέα του ΥΠΕΚΑ, Νάντια Γιαννακοπούλου και τον ειδικό συνεργάτη της κ. Αλέξανδρο Κουλίδη, που υπογράμμισαν τις θετικές επιπτώσεις, όταν η κοινωνία ενός τόπου δρα ενωμένη προς επίτευξη ενός στόχου που αφορά το καλό του συνόλου.

Στις συναντήσεις μετείχαν ο κ. Σοφράς, η κα Νάννου (ηγέτες των δημοτικών συνδυασμών τους), στελέχη των συνδυασμών αυτών, εκπρόσωπος του συνδυασμού Ν.ΑΥ.ΜΑΧΗ.Α, εκπρόσωποι των συλλόγων του τόπου και διακεκριμμένοι ενεργοί πολίτες.

Ο κ. Σοφράς, ενημέρωσε τους αρμοδίους για τις αρνητικές συνέπειες που θα επιφέρει η πρόσφατη απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Πολιτισμού Παν. Παναγιωτόπουλος, με την οποία επιτρέπεται η επέκταση των ναυπηγείων Σπανόπουλου στην περιοχή Κάτω Πούντα Αμπελακίων και πιθανώς (όπως είχε ζητήσει παλαιότερα το ναυπηγείο), η λειτουργία Διαλυτηρίου πλοίων (!) στην ίδια περιοχή, τη χαρακτηρισμένη εδώ και πολλά χρόνια από την Πολιτεία ως “Ιστορικός και Αρχαιολογικός” χώρος. Συγκεκριμένα ο κ. Σοφράς ανέφερε:

·        Την περαιτέρω καταστροφή του Αρχαιολογικού χώρου, και τον αποκλεισμό της ανάδειξης της ιστορικής σημασίας του, κάτι που είναι όχι μόνο χρέος όλων, αλλά θα αποβεί προς όφελος όχι μόνο της Σαλαμίνας, αλλά και όλης της Ελλάδας.
·        Την περαιτέρω επιβάρυνση του περιβάλλοντος (γη, θάλασσα και ατμόσφαιρα), από τις ρυπογόνες δραστηριότητες του ναυπηγείου, και πολύ περισσότερο, αν λειτουργήσει και ως διαλυτήριο πλοίων, όπως το συγκεκριμένο ναυπηγείο είχε ζητήσει.
·        Τη σοβαρή, περαιτέρω επιβάρυνση της υγείας των κατοίκων από τις δραστηριότητες αυτές.

Παράλληλα, ο κ. Σοφράς, αντέκρουσε τους ισχυρισμούς που «κάποιοι» επιχειρούν να προβάλλουν. Όπως είπε: «Το επιχείρημα που διατυπώνεται, είναι πως το ναυπηγείο δίνει δουλειά στους ντόπιους. Αυτό ΔΕΝ ισχύει. Ο αριθμός των Σαλαμινίων που εργάζεται εκεί, είναι πολύ μικρός».

Τις ανωτέρω θέσεις, στήριξαν και όλοι οι συμμετέχοντες στην ομάδα δράσης.

Όμως, ο κ. Σοφράς, δεν σταματά εδώ. Ήδη, από τη «Νέα Πορεία Σαλαμίνας», με τη συμφωνία των συμμετεχόντων στην ομάδα δράσης, προγραμματίζονται περαιτέρω άμεσες επαφές και δραστηριότητες, αλλά και σοβαρές νομικές ενέργειες. «Και όχι μόνο για το συγκεκριμένο θέμα», λέει ο κ. Σοφράς, «αλλά και γενικότερα, για την προστασία και ανάδειξη του όλου αρχαιολογικού χώρου των κόλπων Αμπελακίων και  Σεληνίων, αλλά και της Σαλαμίνας όλης, που βρίθει αρχαιολογικών και νεότερων ιστορικών μνημείων».

«Δεν μας επιτρέπεται ως Σαλαμίνιοι, να αφήσουμε να υποβαθμιστεί ο τόπος όπου έλαβε χώρα το γεγονός που χαρακτήρισε την μετέπειτα εξέλιξη του δυτικού πολιτισμού. Η ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ! Οφείλουμε να το αναδείξουμε. Θα φθάσουμε όσο ψηλά χρειαστεί», υπόσχεται ο κ. Σοφράς. «Για το καλό του τόπου μας».
                                                         





                                    Από το Γραφείο Τύπου
                                  του υπ. Δημάρχου Σπύρου Σοφρά,                                                                     με τον Δημ. Συνδυασμό «Νέα Πορεία Σαλαμίνας»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου