Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

Μαζική αντίδραση για τα Ναυπηγεία Σπανόπουλου

Σάλο προκάλεσε η  απόφαση του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνου Παναγιωτόπουλου να εγκρίνει την προμελέτη επέκτασης της εταιρείας «Νέα Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε.» (Σπανόπουλος) στο χερσαίο και ενάλιο χώρο στην Κάτω Πούντα Αμπελακίων που έχει χαρακτηριστεί ιστορικός και αρχαιολογικός, εδώ και πολλά χρόνια από την Πολιτεία.

         Προκειμένου να διαφυλαχτεί η ιστορικότητα της περιοχής και η υγεία των κατοίκων από τις ρυπογόνες δραστηριότητες, κατόπιν πρωτοβουλίας της παράταξης «Νέα Πορεία Σαλαμίνας», τρεις δημοτικοί συνδυασμοί και τρεις σύλλογοι του νησιού συσπειρώθηκαν και αποφάσισαν να προβούν σε παρεμβάσεις στους αρμόδιους κρατικούς φορείς.
         Συγκεκριμένα στην πρωτοβουλία αυτή συμμετέχουν :
·      Ο πρώην και υποψήφιος δήμαρχος Σαλαμίνας Σπύρος Σοφράς, επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού «Νέα Πορεία Σαλαμίνας» με την υποψήφια δημοτική σύμβουλό του Αθηνά Μεαγκώφ,
·      Η υποψήφια δήμαρχος Σαλαμίνας Ισιδώρα ( Ρούλα) Νάννου, επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού «Κοντά στο Δημότη » με την υποψήφια δημοτική σύμβουλό της Λεμονιά Καπετάνιου
·      Ο δημοτικός συνδυασμός «Ν.ΑΥ.ΜΑΧΗ.Α» με τον εκπρόσωπό του Μιχάλη Κανάκη
·      Ο Εξωραϊστικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος Καματερού
·      Ο Περιβαλλοντικός Όμιλος Σαλαμίνας « ΠΕΡΙΒΟΣ»
·      Ο Σύλλογος Μηχανικών Σαλαμίνας
·      Καθώς και ενεργοί πολίτες
        
Συνάντηση με τον γενικό διευθυντή του υπουργού Πολιτισμού,
Π. Καρακατσάνη
 Οι ανωτέρω επισκέφθηκαν την Τρίτη 11 και την Πέμπτη 13 Μαρτίου τον γενικό διευθυντή του υπουργού Πολιτισμού Παν. Καρακατσάνη, στελέχη της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων καθώς και τον Αντιπεριφερειάρχη Νήσων  Δημ. Κατσικάρη και τους παρέδωσαν πλήρη φάκελο με όλα τα στοιχεία της υπόθεσης.
Κατά τη διάρκεια των επαφών οι εκπρόσωποι εξέθεσαν το θέμα της βεβήλωσης του αρχαιολογικού χώρου και της μόνιμης μόλυνσης - ρύπανσης, σε ξηρά και θάλασσα από τη λειτουργία των ναυπηγείων και υπογράμμισαν ότι η περαιτέρω επέκτασή τους θα επιφέρει μη αναστρέψιμες βλάβες στην περιοχή.
Ήδη οι δραστηριότητες αυτές έχουν πλήξει σοβαρά τον αρχαιολογικό χώρο και επιβαρύνουν σημαντικά την υγεία των κατοίκων, ενώ επίσης απειλούν τον προστατευόμενο υδροβιότοπο του αρχαίου λιμένα. 
         Οι αρμόδιοι με έκδηλο ενδιαφέρον, συμμερίστηκαν τις ανησυχίες που διατυπώθηκαν και δεσμεύτηκαν να πράξουν τα δέοντα. Ο κ. Κατσικάρης, μάλιστα, δεσμεύτηκε να κινήσει όλες τις διαδικασίες προκειμένου να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
         Οι επαφές θα συνεχιστούν και με παρεμβάσεις σε άλλους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να μπει οριστικό τέλος στα σενάρια επεκτάσεων και την ύπαρξη ρυπογόνων δραστηριοτήτων στην περιοχή.


                                  «Νέα Πορεία Σαλαμίνας»
                                   «Κοντά στο Δημότη»
                                  «Ν.ΑΥ.ΜΑΧΗ.Α»
                                  ΠΕΡΙΒ.Ο.Σ
                                  Εξωραϊστικός-Εκπολιτιστικός Σύλλογος Καματερού
                                  Σύλλογος Μηχανικών Σαλαμίνας
                                  Ενεργοί πολίτες 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου