Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Επέκταση Ναυπηγείου Σπανόπουλου. Απλή γλύστρα …..αποκαλεί την επιχωμάτωση 11 στρεμμ. Θάλασσας, ο κ.Τσαβαρής.



Αμέσως, μετά την ενημέρωση από τον PERIVOS στις 26/2, ότι ο Υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού με την από 3/2/2014 Απόφασή του έκανε δεκτή την αίτηση θεραπείας της εταιρείας “Νέα Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε” (Σπανόπουλου) για την επέκταση του ναυπηγείου, σήμανε συναγερμός.
   Η δημοτική αρχή όλο αυτό το διάστημα ποιούσε την νήσσαν, προφανώς διότι δεν ήθελε να το αναδείξει. Τούτο τεκμαίρεται και από το γεγονός ότι 3 συνεδριάσεις του ΔΣ έλαβαν χώρα από τις 3/2 που βγήκε η απόφαση του ΥΠΠΟΑ και σε καμία δεν συζητήθηκε. Μου είναι δύσκολο να πιστέψω ότι δεν ήταν ενήμερη.
Στις 28/2 συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο χωρίς πάλι το σοβαρό αυτό θέμα να περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη.

Εκεί, υπό την πίεση των γεγονότων, αναγκάζεται η δημ. Αρχή να φέρει το θέμα προς συζήτηση με τη μορφή του κατεπείγοντος, κομπάζοντας μάλιστα ότι « είχαν καταλάβει ότι θα το έφερνα εγώ προς συζήτηση, και μου την έφεραν ».  
Αυτό τους ενδιέφερε και όχι αυτό καθ΄αυτό το πρόβλημα.
Πολύ φοβάμαι ότι εάν δεν είχα πάει στο Συμβούλιο, δεν θα το συζητούσαν καν.
Εκεί έχει φτάσει το πολιτικό τους επίπεδο αφενός και το ενδιαφέρον τους για τον τόπο αφετέρου.
Η θέση του Δημάρχου ότι δέχεται να προβεί σε ένδικα μέσα, μολονότι δεν θεωρεί σοβαρό θέμα την επέκταση αφού στην ουσία πρόκειται για μια απλή γλύστρα, νομίζω ότι τα λέει όλα. Έτσι εξηγείται και η απραξία του όλο αυτό το διάστημα.
Την κατασκευή κρηπιδότοιχων αριστερά και δεξιά και την επιχωμάτωση της θάλασσας κατά 11.260 τ.μ., ο κ.Τσαβαρής την αποκαλεί απλή γλύστρα.
Έτσι του είπανε, αυτά λέει. Πιθανώς και να του αποκρύψανε ότι τέτοιες τεραστίων διαστάσεων ‘γλύστρες’ δεν έχουν άλλο σκοπό παρά την ανέλκυση των προς διάλυση μεγάλου τονάζ σαπιοκάραβων.
    Είναι λοιπόν ηλίου φαεινότερο ότι η επέκταση αυτή, δεν έχει να κάνει με το ναυπηγείο, αλλά με το διαλυτήριο σαπιοκάραβων.   Ούτε χρόνος δεν πέρασε από τότε που η εταιρεία υπέβαλε προς έγκριση τη Μελέτη Περιβ/κών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε) για την προσθήκη δραστηριότητας διάλυσης πλοίων.
    Στην συνεδρίαση της 9/4/2013 του Περιφερειακού Συμβουλίου όπου συζητήθηκε η Γνωμοδότηση της ως άνω Μ.Π.Ε., παρέστην κι έκανα προσωπική παρέμβαση
ζητώντας από το Σώμα την απόρριψή της για λόγους ουσιαστικούς και όχι απλά τυπικούς (φάκελος ελλιπής – μη αποτύπωση κύριων εγκαταστάσεων) όπως είχε εισηγηθεί ο Περ. Σύμβουλος κ.Προμπονάς. Τελικά το Π.Σ. γνωμοδότησε ΑΡΝΗΤΙΚΑ σύμφωνα όμως με την εισήγηση. Αυτό είναι ένα σημείο που πρέπει να προσεχθεί.
     Διαλυτήρια πλοίων δεν υπάρχουν πουθενά στο κόσμο παρά μόνο σε χώρες που στερούνται περιβαλλοντικής ευαισθησίας όπως Ινδία, Πακιστάν και Μπαγκλαντές.
Και τούτο διότι τα γερασμένα σκαριά, κουβαλούν μέσα τους άκρως τοξικές κι επικίνδυνες για την υγεία των ανθρώπων ουσίες, όπως ο αμίαντος, ο μόλυβδος, το κάδμιο, τα κλοφέν και οι οργανικές ενώσεις του κασσίτερου, του γνωστού ΤΒΤ που μέσω της τροφικής αλυσίδας καθίσταται και θανατηφόρο.
Αν λοιπόν αφήσουμε να λειτουργήσει η εταιρεία ως διαλυτήριο πλοίων, τότε όχι μόνο οι κάτοικοι του Καματερού αλλά και όλης της Σαλαμίνας θα πρέπει να μετοικήσουμε σε άλλο τόπο μακρινό, γιατί ο καρκίνος θα μας θερίζει πολύ πριν γεράσουμε.
Η επέκταση της εταιρείας δεν περιορίζεται μόνο προς τη μεριά της θάλασσας αλλά στρέφεται και προς την ξηρά. Είναι προφανές ότι οι επιχωματώσεις και οι νέες κατασκευές τόσο στη θαλάσσια όσο και στη χερσαία περιοχή θα προκαλέσουν περαιτέρω αλλοίωση της φυσιογνωμίας του φυσικού και αρχαιολογικού χώρου και κατά τούτο είναι ανεπίτρεπτο και απορριπτέο.
Συμμεριζόμενη την εκπεφρασμένη άποψη του νομικού συμβούλου κ.Παπανικολάου για ενημέρωση του κόσμου ο οποίος θα χρειαστεί την ημέρα της εκδίκασης στο ΣτΕ, και προκειμένου να ληφθεί ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση πρότεινα να συμπληρωθεί η πρόταση της δημοτικής αρχής ( αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ μαζί με αίτηση αναστολής εκτέλεσής της) με την έκδοση ψηφίσματος διαμαρτυρίας κατά της συγκεκριμένης εταιρείας για τις επαναλαμβανόμενες επιζήμιες για τον τόπο μας επεκτατικές βλέψεις της όσον αφορά τα όρια και τη δραστηριότητά της, ψήφισμα το οποίο να υπογραφεί από κατοίκους και φορείς αφού ενημερωθούν από το Δήμο.
Δυστυχώς, ο Δήμαρχος δεν την έκανε δεκτή και δεν καταλαβαίνω το γιατί.
Ίσως να μην έχει συνειδητοποιήσει το μέγεθος του προβλήματος.
Σε ότι με αφορά, καταγγέλλω απερίφραστα την όποια επέκταση δραστηριότητας και ορίων της  “Νέα Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε” (Σπανόπουλου)  η οποία οφείλει και πρέπει να απομακρυνθεί από τη συγκεκριμένη περιοχή και να μετεγκατασταθεί σε άλλη περιοχή εκτός νησιού σε εφαρμογή της αρ.161/2012 απόφασης ΔΣ.
Προσβλέποντας στην συνεργασία όλων των υγιών δυνάμεων του τόπου, ευελπιστώ ότι η συγκεκριμένη περίπτωση θα έχει αίσιο τέλος για το καλό όλων μας.
                                                                                                   Σαλαμίνα 6/3/2014 Ρούλα Νάννου
Υποψ. Δήμαρχος Σαλαμίνας

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου