Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Μεταλλαγμένο καλαμπόκι 1507



ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΑΡΑΣ                                                                                               Β΄ΑΘΗΝΑΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ:   ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Θέμα:  «    Μεταλλαγμένο καλαμπόκι 1507   » 
Κύριε Υπουργέ,
Φαίνονται αδιευκρίνιστοι  οι  λόγοι ενώ σημαντικά είναι τα ερωτήματα για την ακεραιότητα της ελληνικής θέσης ενάντια στην έγκριση για τα μεταλλαγμένα.  Αν και είχατε καταψηφίσει την πρόταση στη σχετική ψηφοφορία της 11ης Φεβρουαρίου, που διεξήχθη στο πλαίσιο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε, δεν ζητήσατε την απόσυρση της πρότασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την ιδιότητά σας ως προεδρεύων του Συμβουλίου. Έτσι έχασε  η Ελλάδα μια ουσιαστική πρώτη ευκαιρία να ηγηθεί μιας ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας γύρω από την έγκριση του μεταλλαγμένου καλαμποκιού.

 Μέσα στην επιστολή τους δε, οι 12 υπουργοί τονίζουν τις νομικές, πολιτικές και επιστημονικές ανησυχίες γύρω από την έγκριση του μεταλλαγμένου καλαμποκιού, ενώ επαναλαμβάνουν και την έντονη αντίθεση σημαντικής πλειοψηφίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των κρατών-μελών σε αυτή. Από την επιστολή αυτή απουσιάζουν η υπογραφή σας και άλλων έξι κρατών που είχαν επίσης απορρίψει την πρόταση στην ψηφοφορία της 11ης Φεβρουαρίου.  Σας θυμίζω ότι η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που έθεσε μορατόριουμ για το θέμα των μεταλλαγμένων, ενώ το Ευρωβαρόμετρο δείχνει ότι το 89% των Ελλήνων τάσσονται κατά των μεταλλαγμένων τροφίμων. Παράλληλα, αν και οι περισσότεροι ευρωβουλευτές και οι αρμόδιες επιτροπές έχουν ταχθεί κατά των μεταλλαγμένων, η Κομισιόν συνεχίζει να τα προωθεί.
Ερωτάστε :
1. Για ποιο λόγο, κ. Υπουργέ  ότι δεν συνυπογράψατε την επιστολή 12 Ευρωπαίων υπουργών, με την οποία καλούν τον επίτροπο Υγείας Μπόργκ να αποσύρει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για έγκριση του μεταλλαγμένου καλαμποκιού 1507;
2. Τι συμβαίνει γιατί αυτή η αποστασιοποίηση; Ποιες οι πρωτοβουλίες που σκοπεύετε να αναλάβετε σε ευρωπαϊκό επίπεδο; Πως σκοπεύετε να αντιδράσετε στις πιέσεις της Κομισιόν; Περιμένουμε να ανταποκριθείτε στη βούληση της πλειονότητας των Ελλήνων καταναλωτών.

Αθήνα,   19 - 2 - 2014                        
Αρ. πρωτ.6411                                         Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤHΣ

                                   ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΑΡΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου