Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Όχι άλλα λύματα στην Ψυτάλλεια.



    Όπως είναι γνωστό, η Ευρωπαϊκή Ένωση με την Οδηγία 91/271/ΕΚ υποχρέωσε όλα τα κράτη μέλη να κατασκευάσουν δίκτυα αποχέτευσης αστικών λυμάτων, σε όλους τους οικισμούς άνω των 2.000 κατοίκων, η κατασκευή των οποίων θα βάρυνε κατά 75% την Ε.Ε. και κατά 25% το κράτος.
Η χώρα μας όμως λόγω της οικονομικής κρίσης αδυνατούσε να καλύψει το ποσοστό της, με συνέπεια να μη μπορεί να εφαρμοστεί η Οδηγία.
Το 2010 η Ε.Ε., ειδικά για την Ελλάδα, δέχτηκε να καλύψει το 95% του κόστους και πίεσε τη χώρα μας να εφαρμόσει χωρίς καθυστέρηση την Οδηγία.
    Η κλιμακούμενη απειλή της Ε.Ε. για τα επικείμενα πρόστιμα ανάγκασε την Κυβέρνηση να εντάξει άρον άρον όλους ανεξαιρέτως τους οικισμούς της Ελλάδας στο πρόγραμμα κατασκευής έργων αποχέτευσης, όπως έγινε και με τους οικισμούς Αμπελακίων, Σεληνίων και Αιαντείου.
   Η συνακόλουθη αύξηση των λυμάτων δημιούργησε προβληματισμούς όσο αφορά τη διάθεσή τους η οποία επιβάλλει εγκατάσταση επεξεργασίας, τα ονομαζόμενα ΚΕΛ, η κατασκευή των οποίων χρηματοδοτείται επίσης από την Ε.Ε.

   Οι δήμοι της Αν. Αττικής αντιδρούν στην δημιουργία νέου ΚΕΛ στην περιοχή τους και ζητούν να οδεύουν τα λύματά τους στο ΚΕΛ/Ψυτάλλειας, ώστε να μην επιβαρυνθεί το περιβάλλον τους και να διατηρήσουν τις ακτές τους καθαρές, σε βάρος βέβαια του δικού μας περιβάλλοντος και των δικών μας ακτών.
   Τούτο συνιστά έλλειψη σεβασμού προς τους κατοίκους του περιβαλλοντικά καταπονημένου νησιού μας και επίδειξη σνομπισμού εκ μέρους τους, γιαυτό και είναι κοινωνικά απαράδεκτο.
Συνεπώς, η μόνη λύση είναι να κατασκευαστεί ΚΕΛ Αν.Αττικής, όχι μόνο για να καλύψει τις ίδιες τις ανάγκες της, αλλά με την επανόδευση λυμάτων όμορων Δήμων σ΄ αυτό, να αποφορτιστεί και το ΚΕΛ/Ψυτάλλειας, μήπως και ξαναζωντανέψει το όνειρο να δούμε τις θάλασσές μας να ξαναγίνονται και πάλι μπλε, όπως τις ξέραμε.
    Με το σκεπτικό αυτό και γενόμενη αποδέκτης της αγωνίας σύσσωμης της τοπικής κοινωνίας, απέστειλα την 19/12/2013 σχετική επιστολή στον Πρόεδρο εξ αφορμής της συζήτησης του θέματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ζητώντας από το Σώμα να συμβαδίσει με την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. Σαλαμίνας και να γνωμοδοτήσει αρνητικά για την τροποποίηση της ΚΥΑ που στοχεύει στην δυνατότητα ρίψης λυμάτων στο ΚΕΛ/Ψ και από άλλους δήμους.
Η συζήτηση του θέματος αναβλήθηκε λόγω ελλιπούς ενημέρωσης του φακέλου.     
     Καλώ τη Δημοτική Αρχή και όλους τους φορείς σε επαγρύπνηση για να αντιδράσουμε άμεσα με όλα τα θεμιτά μέσα σε περίπτωση έγκρισης της προτεινόμενης τροποποίησης, ώστε να αποτρέψουμε την περαιτέρω υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής μας.     
                                                                                                      Σαλαμίνα  21/12/2013
Ισιδώρα (Ρούλα) Νάννου
Υποψ. Δήμαρχος Σαλαμίνας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου