Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Την ανάγκη να παραμείνει ο ΟΛΠ υπό δημόσιο έλεγχο ζήτησε η μεγάλη πλειοψηφία των συμμετεχόντων στη σύσκεψη της ΠΕ Πειραιά .



Οι επιπτώσεις από την πρόθεση της Κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ απετέλεσαν το αντικείμενο ευρύτατης σύσκεψης βουλευτών, δημάρχων,  κοινωνικών και επαγγελματικών φορέων, καθώς και Περιφερειακών Συμβούλων που έγινε στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά ύστερα από πρωτοβουλία  του Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά κ. Στέφανου Χρήστου.
Κατά την έναρξη της σύσκεψης ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Στέφανου Χρήστου αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους  τόνισε :
« Η πρωτοβουλία που αναλάβαμε είναι συνέπεια του προβληματισμού μας και της αγωνίας μας για την ανάπτυξη της Περιφέρειας, όπου το λιμάνι από τον Πειραιά έως τη Σαλαμίνα κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Ως  Περιφέρεια Αττικής έχουμε επενδύσει μέσω του ΕΣΠΑ σημαντικά ποσά για την αναβάθμιση του λιμανιού. Η σημερινή πρωτοβουλία μας είναι η δεύτερη μέσα στο 2013. Πριν από έξι μήνες στον ίδιο χώρο με την παρουσία όλου του παραγωγικού κόσμου και εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης, με αφορμή την επίσκεψη του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και σημερινού Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, συγκλίναμε στη θέση ότι πρέπει να διαφυλαχθεί  ο δημόσιος χαρακτήρας του λιμανιού.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του  ΟΛΠ κ.  Γιώργος  Ανωμερίτης παρουσίασε τις θέσεις του Δ.Σ. του ΟΛΠ και τόνισε την ανάγκη να παραμείνει ο ΟΛΠ υπό δημόσιο έλεγχο όπως ισχύει για το 97% των λιμανιών παγκοσμίως.  Ο κ. Ανωμερίτης τόνισε ότι oι επιλογές ιδιωτικοποίησης, οι οποίες μπορούν να προωθηθούν λόγω και της οικονομικής κρίσης και των δεσμεύσεων της χώρας, πρέπει να συνδυάζουν τρεις συνθήκες:
α) να εισφέρουν άμεσα έσοδα στο ΤΑΙΠΕΔ,
β) να στηρίζουν τις προοπτικές ανάπτυξης και
γ) να είναι συμβατές με το εθνικό και κοινοτικό Δίκαιο  και κατέθεσε πρόταση  με τα παρακάτω κύρια σημεία  :
1.    Άμεση μεταρρύθμιση του ελληνικού λιμενικού συστήματος στα πλαίσια των άρθρων 39 του Ν.4150/2013 για τη δημιουργία Κεντρικών Λιμενικών Δικτύων.
2.    Αύξηση του ΜΚ του ΟΛΠ Α.Ε., σύμφωνα με το άρθρο 40 του Ν.4150/2013 και δημιουργία του Αττικού Λιμενικού Συστήματος
3.    Πώληση του 23% (ή του 39% των νέων μετοχών) των μετοχών του ΟΛΠ Α.Ε. και ΟΛΘ Α.Ε., είτε μέσω ΧΑΑ είτε ως πακέτου με δικαιώματα μειοψηφίας, σε επενδυτές.
4.   Τιτλοποίηση εγγυημένων εσόδων από παραχωρήσεις ή έκδοση μετατρέψιμων ομολόγων.
5.   Μακροχρόνιες παραχωρήσεις και επενδύσεις σε ανωδομές και υπηρεσίες, οι οποίες με διατήρηση του υπάρχοντος εργασιακού περιβάλλοντος θα επιφέρει νέα σημαντικά πρόσθετα έσοδα στο Δημόσιο, τον ΟΛΠ Α.Ε. και το ΤΑΙΠΕΔ.

Μετά από ουσιαστικό διάλογο ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, οι παρευρισκόμενοι Βουλευτές  όλων των κομμάτων  αλλά και η μεγάλη πλειοψηφία των συμμετεχόντων, επαναβεβαίωσαν τη  θέση τους για την ανάγκη διατήρησης του δημόσιου ελέγχου του ΟΛΠ και ζήτησαν να επιδιωχθεί άμεσα η συνάντηση μιας επιτροπής με τους προέδρους των κομμάτων,  όπου θα ζητηθεί να μην υπάρξουν αιφνιδιασμοί και το θέμα του ΟΛΠ να συζητηθεί στο πλαίσιο της συνολικής εξέτασης του παραγωγικού μέλλοντος του Πειραιά.

Στη συνάντηση συμμετείχαν: ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής  & Ναυτιλιακών Επενδύσεων κ. Χριστόπουλος Αθανάσιος,  η κ. Ρεπούση  Μαρία Βουλευτής Ά Πειραιά ΔΗΜΑΡ, η κ. Βαμβακά Ευγενία Βουλευτής Β΄ Πειραιά  ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Δρίτσας Θεόδωρος Βουλευτής Α΄ Πειραιά – ΣΥΡΙΖΑ, ο κ.  Μελάς Παναγιώτης Βουλευτής Α’ Πειραιά ΑΝ.ΕΛΛ. , ο Γραμματέας  Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ και πρώην Βουλευτής κ. Καρύδης Δημήτριος, ο υπεύθυνος της  Ομάδας Ναυτιλίας του  ΣΥΡΙΖΑ κ.  Λαμπρίδης Χρήστος,  ο Δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας κ. Τζανής Λουκάς, ο Δήμαρχος Σαλαμίνας κ. Τσαβαρής Γιάννης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΠ κ. Ανωμερίτης Γιώργος συνοδευόμενος από τον Αναπληρωτή Διευθύνοντα  Σύμβουλο κ. Πετρουλή  Παναγιώτη , το μέλος του Δ.Σ. κ. Μουστάκη Ειρήνη, ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά κ. Μπενέτος Γιώργος, ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά κ. Μιχάλαρος Ανδριανός, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΕΒΕΠ κ. Πιτσιρίκος Θεόδωρος, οι  Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ.κ.  Βουδούρης Παναγιώτης,  Γαλανός Νίκος, Καπάταης Χρήστος, Κωνσταντάκου Έρη και Τσιρίδης Γιώργος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Πειραιά κ.κ. Καρδαράς Ιωάννης και Καλογερόγιαννης Αντώνιος, Κερατσινίου – Δραπετσώνας  Κουλούκης Δημήτριος και Σαλαμίνας κ. Μπερής Θωμάς, ο Διευθυντής του ΒΙΠΑ Σχιστού κ. Κορωνάκης Αλέξανδρος , ο Αντιπρόεδρος  της ΕΕΠ,  Ναυτικός πράκτορας κ. Αδαμόπουλος Κωνσταντίνος,  ο εκπρόσωπος της ΣΕΠ Α.Ε.  κ. Βαμβακίδης Τάσος , ο Πρόεδρος  της Ο.Μ.Υ.Λ.Ε κ. Γεωργακόπουλος Γιώργος, ο  Πρόεδρος Διεθνούς Ναυτικής Ενώσεως κ. Χατζηαντωνίου Ιωάννης, οι συνδικαλιστές του ΟΛΠ  κ.κ. Ντάλας Απόστολος Πρόεδρος ΕΜΥ–ΟΛΠ, Κουζηλός Σάββας Πρόεδρος ΕΤΧΥ–ΟΛΠ και Φραντζεσκάκη Αναστασία  Γραμματέας ΕΜΥ-ΟΛΠ,  ο Δ/ντής Ανάπτυξης Π.Ε. Πειραιά κ. Λειβαδάρος Ρουσέτος , η  Επιστημονική  Συνεργάτης Δήμου Κερατσινίου  - Δραπετσώνας κ. Καλικαντζάρου Έλενα κ.α.




                                                                   Από το Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου