Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ



Απόφαση για την προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, στην Περιφερειακή Πειραιά.

Στην έκδοση της απόφασης με την οποία καθορίζεται  η λειτουργία των καταστημάτων στις περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, σύμφωνα με τα αναφερόμενα  στο άρθρο 16 του Ν. 4177/2013, προχώρησε ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Στέφανος Χρήστου.

Μετά από  διαβούλευση με τους εκπροσώπους των εμπορικών συλλόγων, των επιμελητηρίων και των λοιπών εμπλεκόμενων φορέων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά αποφασίστηκε  ότι δεν υπάρχει ανάγκη λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων για καμία  Κυριακή  πλέον των προβλεπόμενων στην παράγραφο 1 του άρθρου 16 του Ν. 4177/2013 για προαιρετική  λειτουργία επτά Κυριακών, οι οποίες είναι οι εξής:
α. Η πρώτη Κυριακή των τακτικών εκπτώσεων  και των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων που αναφέρονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 15 του Ν. 4177/2013. Σε περίπτωση που η πρώτη Κυριακή συμπίπτει με επίσημη αργία, η δυνατότητα μεταφέρεται την επόμενη Κυριακή.
β. Οι δύο (2) Κυριακές πριν από την ημέρα των Χριστουγέννων.
γ. Η Κυριακή των Βαΐων. 

Κατά την λειτουργία των  καταστημάτων τις Κυριακές εφαρμόζεται το  ωράριο του άρθρου 23 του Ν. 2224/1994, το οποίο  καθορίζεται από ώρα 11:00 έως ώρα 20:00.

          Με αφορμή την υπογραφή της απόφασης ο  Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Στέφανος Χρήστου δήλωσε:

           «Μετά από εποικοδομητικό διάλογο με τους εκπροσώπους των εμπορικών συλλόγων, των επιμελητηρίων και όλων των  εμπλεκόμενων φορέων  για το θέμα λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, καταλήξαμε στην απόφαση ότι κατά την πρώτη πιλοτική εφαρμογή του μέτρου  να μην επιτρέψουμε το άνοιγμα για καμία Κυριακή πέραν των επτά που προβλέπονται από το νόμο.
Θέλω να τονίσω ότι, όπως επεσήμανε και ο Περιφερειάρχης  Γιάννης Σγουρός στο Περιφερειακό Συμβούλιο, η κρίση έχει φέρει την αγορά σε τέτοια δύσκολη θέση που είναι ζήτημα εάν θα λειτουργήσουν τα καταστήματα ακόμη και τις επτά  Κυριακές  που προβλέπει ο νόμος  και εν πάσει περιπτώσει η αγορά αυτορυθμίζεται και το μέτρο θα κριθεί από τους ίδιους τους εμπόρους ανάλογα με τα αποτελέσματα που θα φέρει. Για μας σημαντικά   προβλήματα  είναι η έλλειψη αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, η υπερφορολόγηση του εμπορίου και τα συσσωρευμένα χρέη των εμπόρων προς τα ταμεία. Για να αναστρέψουμε το κακό κλίμα στην αγορά και να πετύχουμε την πολυπόθητη  ανάπτυξη πρέπει να παρθούν άλλα μέτρα όπως η πάταξη του παραεμπορίου  και η θεσμοθέτηση ενός δίκαιου και σταθερού φορολογικού συστήματος.
Τέλος θα ήθελα να επισημάνω ότι θα πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να είμαστε σε εγρήγορση προκειμένου από το άνοιγμα των επτά Κυριακών ή και περισσότερων σε κάποιες άλλες Περιφερειακές Ενότητες ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζουν,  να μην πληγούν τα δικαιώματα των εργαζομένων και να μη δημιουργηθούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού για  μικροεπαγγελματίες αυτοαπασχολούμενους εμπόρους».


                                                                   Από το Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου