Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Ερώτηση κατέθεσε η Βουλευτής Β’ Πειραιώς της Δημοκρατικής Αριστεράς, Μαρία Γιαννακάκη αναφορικά με τα προβλήματα λειτουργίας του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών (ΕΚΕΜ).



Το ΕΚΕΜ προάγει μελέτες ευρωπαϊκών θεμάτων και αποτελεί συμβουλευτικό βραχίονα του Υπουργείου Εξωτερικών (ΥΠΕΞ). Ειδικότερα για την περίοδο της επικείμενης Ελληνικής προεδρίας της ΕΕ το ΕΚΕΜ έχει κατονομαστεί νομοθετικά ως ο βασικός συμβουλευτικός βραχίονας του ΥΠΕΞ. Παράλληλα το Κέντρο υποβοηθά και άλλους φορείς του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα.
Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικά κενά στην λειτουργία του. Το Κέντρο λειτουργεί άνευ διοικητικού συμβουλίου για παραπάνω από ένα έτος, ενώ δεν του έχει αποδοθεί η τακτική επιχορήγηση από το ΥΠΕΞ, όπως το τελευταίο όφειλε βάσει του σχετικού ιδρυτικού νόμου, με αποτέλεσμα το προσωπικό του να παραμένει απλήρωτο. Οι δυσμενείς αυτές συνθήκες έχουν επίσης αρνητικό οικονομικό αποτέλεσμα αφού χωρίς την ύπαρξη ΔΣ, το ΕΚΕΜ δεν έχει πρόσβαση σε ευρωπαϊκά κονδύλια.
Η ερώτηση απευθύνθηκε στον κ. Υπουργό Εξωτερικών. Ο αρμόδιος Υπουργός ερωτήθηκε σε ποιες ενέργειες θα προβεί για την διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του Κέντρου, αναφορικά με τα προαναφερθέντα οικονομικά και διοικητικά προβλήματα, καθώς και πως σκοπεύει να αξιοποιήσει το ΕΚΕΜ εν όψει της Ελληνικής Προεδρίας.
Αναλυτικά η ερώτηση:

Ερώτηση
Προς τον κ. Υπουργό Εξωτερικών
Θέμα: «Σχετικά με το Ελληνικό Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών»
Το Ελληνικό Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου εποπτευόμενο από το Υπουργείο Εξωτερικών. Εδώ και 25 χρόνια, από το 1988, υποβοηθά το έργο του Υπουργείου Εξωτερικών αλλά και πολλών άλλων φορέων του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (Ο.Τ.Α, Α.Ε.Ι, Τ.Ε.Ι, ΔΕΚΟ κλπ) σε ζητήματα ευρωπαϊκής πολιτικής και προσφέρει ενημέρωση στο ευρύ κοινό πάνω σε ευρωπαϊκά θέματα.
Κύρια αποστολή του ΕΚΕΜ είναι η προαγωγή της μελέτης των ευρωπαϊκών θεμάτων. Το Κέντρο αποτελεί συμβουλευτικό βραχίονα του Υπουργείου Εξωτερικών καθώς και φορέα παραγωγής καινοτόμων ιδεών και ρεαλιστικών προτάσεων στην προσπάθεια διαμόρφωσης και εφαρμογής μιας ολοκληρωμένης και συνεκτικής ευρωπαϊκής πολιτικής στη χώρα μας.
Το ΕΚΕΜ είναι, επίσης, επιφορτισμένο με την ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών σχετικά με τη λειτουργία και τις δράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ταυτόχρονα, αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου, αναλαμβάνοντας σειρά πρωτοβουλιών μετεκπαίδευσης και δια βίου μάθησης, πάντοτε σε ζητήματα ευρωπαϊκών πρακτικών και διακυβέρνησης.
Στον προσφάτως ψηφισθέντα νόμο για την Ελληνική Προεδρία της Ε.Ε. για το 2014, το ΕΚΕΜ κατονομάζεται ως βασικός συμβουλευτικός βραχίονας της Επικείμενης Ελληνικής Προεδρίας.
Παρόλα αυτά, το Κέντρο παραμένει χωρίς διοικητικό συμβούλιο καθώς η θητεία του τελευταίου έχει λήξει (για περισσότερο από ένα χρόνο) ενώ δεν του έχει αποδοθεί η τακτική επιχορήγηση από το Υπουργείο Εξωτερικών – ως οφείλει βάσει του ιδρυτικού του νόμου  - για όλο το 2013 (ούτε ένα ευρώ) με αποτέλεσμα το Κέντρο να μην μπορεί ν’ ανταποκριθεί στις στοιχειώδεις ανάγκες του (βλ. τρέχοντα μηνιαία έξοδα, ενοίκιο, λογαριασμοί ΔΕΚΟ κτλ.) και το προσωπικό και οι συνεργάτες του να παραμένουν απλήρωτοι επί έντεκα (11) συνεχόμενους μήνες.
Παράλληλα, η ολιγωρία του Υπουργείου Εξωτερικών οδήγησε και σε απώλεια ευρωπαϊκών πόρων αφού λόγω μη ύπαρξης Δ.Σ. δεν ήταν δυνατή η υπογραφή της ανανέωσης του προγράμματος European Management Partnership 2013 – 2017 – το οποίο αποτελούσε συνέχεια του αντίστοιχου προγράμματος 2009 – 2012 – με αποτέλεσμα να έχουν χαθεί για την Ελληνική δημόσια διοίκηση και την Ελληνική οικονομία πόροι της τάξεως 1.200.000 ευρώ σε βάθος τετραετίας.
Παρά τις συνεχείς οχλήσεις της απερχόμενης Διοίκησης του Κέντρου τόσο ως προς τον αρμόδιο Υφυπουργό Εξωτερικών για Ευρωπαϊκά θέματα, τον  Γ.Γ Ευρωπαϊκών Υποθέσεων αλλά και στον καθ’ ύλη αρμόδιο Γενικό Διευθυντή για Διοικητικά και Οικονομικά θέματα του Υπ. Εξωτερικών δεν έχει γίνει καμία απολύτως ενέργεια για την αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών. Είναι πραγματικά απορίας άξιο πως παρά την πλήρη αδιαφορία του εποπτεύοντος Υπουργείου των Εξωτερικών, το ΕΚΕΜ συνεχίζει να ανταποκρίνεται έστω και στοιχειωδώς στην γενικότερη αποστολή του και να αξιολογείται θετικά από τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ότι αφορά την συμβολή του στα κοινά προγράμματα.

Μετά και τα παραπάνω
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
1.         Τι προτίθεται να κάνει σχετικά για την οικονομική στήριξη του Κέντρου και την οφειλόμενη επιχορήγηση  του Υπ. Εξωτερικών για το έτος 2013 προς το ΕΚΕΜ;
2.         Πότε θα πληρωθούν οι οφειλόμενοι μισθοί προς το προσωπικό και τους συνεργάτες του Κέντρου;
3.         Θα υπάρξει νέα διοίκηση στο Κέντρο;
4.         Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου Εξωτερικών για την αξιοποίηση και αναβάθμιση του Κέντρου ιδιαίτερα ενόψει της επερχόμενης Ελληνικής Προεδρίας;

Η ερωτώσα Βουλευτής
Μαρία Γιαννακάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου