Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Ομιλία του Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά σε ημερίδα για την διαφθορά.



Εισηγητής σε ημερίδα που διοργάνωσε η  «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ & ΚΟΝΩΝΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ» , με θέμα: «Διαφθορά και λειτουργία των θεσμών στην εποχή της κρίσης», ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Στέφανος Χρήστου. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 25/11/2013 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη.
Ομιλητές στην ίδια εκδήλωση ήταν ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρος Ρακιτζής και ο Διευθυντής του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου κ. Σπυρίδων Ηρακλής Ακτύπης.
             
          Το θέμα της εισήγησης του Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά κ. Στέφανου Χρήστου ήταν « Διαφθορά και άμεσες επιπτώσεις τόσο στη ζωή του κάθε πολίτη, όσο και στις αξιακές επιταγές της σύγχρονης Δημόσιας Διοίκησης».

Στην ομιλία του ο κ. Χρήστου ανέφερε  ότι τη διαφθορά, όπως την αντιλαμβάνεται ο μέσος πολίτης, τη συναντάμε σε όλα τα πλάτη και μήκη της γης και σε όλη την ιστορική πορεία  της ανθρωπότητας.  Κοινά αποδεκτός ορισμός της διαφθοράς δεν υπάρχει, αλλά, γενικώς, ως διαφθορά εννοούμε την μείωση των ηθικών αντιστάσεων, την εξαχρείωση, την ανηθικότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, ως διαφθορά νοείται κάθε μορφή εγκληματικής συμπεριφοράς κατά την οποία το πρόσωπο που ασκεί δημόσια εξουσία καταχράται ή εκμεταλλεύεται την θέση του χάριν της εξασφάλισης αθέμιτων πλεονεκτημάτων για τον εαυτό του ή για τρίτο. Τέτοιες μορφές διαφθοράς μπορεί να περιλαμβάνουν τη δωροδοκία, τον εκβιασμό, την υπεξαίρεση χρημάτων, τη δωροληψία και την πλαστογραφία. Στη συνέχεια ανέλυσε τις πιο συνηθισμένες μορφές διαφθοράς και παρέθεσε στατιστικά και συγκριτικά στοιχεία  για το εύρος της διαφθοράς σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο. Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε στις  συνθήκες που ευνοούν τη διαφθορά, όπως η απόκρυψη ζωτικών πληροφοριών της λειτουργίας του δημόσιου τομέα και η διαχείρισή τους από επίορκους υπαλλήλους προς εξυπηρέτηση κάποιων ευνοούμενων, η έλλειψη αξιολόγησης της Δημόσιας Διοίκησης και η έκταση της αλληλεπίδρασης – προσωπικής επαφής  πολιτών με ανώτερα στελέχη της Δημόσια Διοίκησης.  
Κλείνοντας παρουσίασε την πρότασή του για τη μείωση της διαφθοράς και υποστήριξε  ότι  τα πιο ισχυρά όπλα αποτελούν η  διαφάνεια και η λογοδοσία.  Μια ουσιαστική λογοδοσία της κάθε διοίκησης  που  δεν θα  συνίσταται σε μια τυπική λογιστική απαρίθμηση πεπραγμένων. Τόνισε ότι η ουσία της λογοδοσίας, που αποτελεί τον αποτελεσματικότερο παράγοντα πρόληψης της διαφθοράς, είναι ο διάλογος, ένας διάλογος διοίκησης και πολιτών,  που απαιτεί ευρεία και ενεργό κοινωνική συμμετοχή . Γιατί χωρίς ενεργούς πολίτες η προσδοκία για μείωση ή εξάλειψη της διαφθοράς δεν είναι απλώς ανεδαφική, είναι και πολιτικά ανεύθυνη.

          Συντονιστές της εκδήλωσης ήταν ο πρόεδρος και Γραμματέας της  Εταιρείας Πολιτισμού  Επιστημών και Κοινωνικής Παρέμβασης κ.κ. Ζαχαρόπουλος Πρόδρομος και Γκιουλιστάνης Δημήτριος .

Μεταξύ των παρισταμένων ξεχώριζαν  o Δήμαρχος Νίκαιας-Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης, ο  Αρχιμανδρίτης  Ιάκωβος ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Νικαίας κ.κ. Αλεξίου, η Ειρηνοδίκης Περιστερίου Σοφία Λιακάκη, οι Αντιδήμαρχοι Νίκαιας κ.κ.  Μιχάλης Κουφοπαντελής, Γιώργος Λεγάκης, Παύλος Μπήχτας, Σπύρος Νικολακάκης , οι Δημοτικοί  Σύμβουλοι Νίκαιας κ.κ.  Σταματάτος Δημοσθένης, Μαλτέζη Άννα, Μάλαμας  Περικλής, Αλιμπέρτης Ιορδάνης, Κίτσος Ευάγγελος, Λαγουμιτζής Μιχάλης, Σωτηροπούλου Δέσποινα και Γκοτζαμάνης  Σπύρος  , οι Δημοτικοί  Σύμβουλοι Κορυδαλλού κ.κ.  Μελάς Γιάννης  , Βιδάλης Γιώργος και Θανόπουλος Αλέξης, ο Γενικός Γραμματέας  Δήμου Νίκαιας-Ρέντη κ.  Κώστας Τσεφαλάς η Πρόεδρος ΠΕΝ κ. Ρούλα Χαλκίδου, ο Επικεφαλής του Συνδυασμού «Νίκαια Όμορφη Πόλη» κ.  Κούλης Βρεττάκος και η Γραμματέας της  Νομαρχιακής  Επιτροπής ΝΔ Β΄Πειραιά κ. Τζένη Γεωργαντζέλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου