Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

Σπύρος ΣΟΦΡΑΣ. Άλλαξαν τα πολιτικά… ειωθότα στο Δήμο Σαλαμίνας, με εισαγόμενα ήθη κι έθιμα, η πολιτική αντιπαράθεση μεταφέρεται στις αίθουσες των δικαστηρίων Πειραιά.

Όταν τα πολιτικά επιχειρήματα είναι ανίσχυρα ή καθίστανται ανίκανα πλέον, να πείσουν την κοινή γνώμη για την ορθότητα της σκέψης  ή το δίκαιο των επιλογών   και  κάποιοι προσπαθούν να επιβάλουν την   άποψή τους,  φιμώνοντας την πολιτική υγιή αντιπαράθεση, δια της οδού των προσωπικών μηνύσεων και αγωγών, τότε είναι βέβαιο ότι έχουν ανοίξει οι πύλες της πολιτικής και ηθικής  κατάπτωσης.
Μια επίσκεψη στις αίθουσες αλλά και τους διαδρόμους των δικαστηρίων του  Πειραιά, θα μας κάνουν να αισθανθούμε μειωτικά. Μια συζήτηση με παράγοντες της δικαιοσύνης θα μας διαβεβαιώσει, ότι κατέχουμε τη θλιβερή εικόνα και τα πρωτεία ως δήμος, σε δικαστικές υποθέσεις με εμπλεκόμενους τους φορείς του δήμου. Εδώ γεννάται το ερώτημα, στους άλλους δήμους της περιφέρειά μας τι γίνεται; Αυτοί δεν έχουν αντιπαραθέσεις,  δεν έχουν διαφορετικές απόψεις,  πως συνδιαλέγονται,  δεν προκαλούνται,  και αν παρεκτρέπονται πως λύνουν τα προβλήματά τους,  δεν προσφεύγουν στα δικαστήρια;  Μόνο εμείς οι Σαλαμίνιοι ανακαλύψαμε  την οδό της θέμιδας;.
Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι, λέει μια λαϊκή παροιμία και το κεφάλι στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ο κ. Τσαβαρής, είναι αυτός που δίνει το ρυθμό, είναι αυτός που δίνει το παράδειγμα. Οι δικαστικές υποθέσεις-διενέξεις που καθ’ οιονδήποτε τρόπο εμπλέκεται ο κ. Τσαβαρής  είναι αμέτρητες, είτε είναι ο ίδιος μηνυτής, είτε μηνυμένος, είτε απλός μάρτυρας. Έχει μηνύσει σχεδόν όλους τους πολιτικούς του αντιπάλους και έχει μηνυθεί σχεδόν από όλους,  ων ουκ εστί αριθμός υποθέσεων μηνύσεων και αγωγών μαζί.
Την προηγούμενη δημοτική περίοδο που την ευθύνη του τόπου είχα εγώ, ο αριθμός των  υποθέσεων  που η επίλυσή τους οδηγήθηκε στις δικαστικές αίθουσες ήταν μετρημένες στα δάχτυλα της μιας χειρός και όχι για προσωπικές υποθέσεις. Αυτό βεβαίως οφείλεται στην διαφορετική φιλοσοφία, που έχω όσον αφορά τη αντιμετώπιση  των πολιτικών διενέξεων. Θεωρώ πως  δικαστής για όλους μας είναι ο αδέκαστος λαός.
Ο δήμαρχος ενός τόπου σύμφωνα με το θεσμικό του ρόλο είναι επιφορτισμένος και αρμόδιος πέραν της καθημερινότητας, να ασχολείται πρωτίστως με την επίλυση των σοβαρών και χρόνιων προβλημάτων του δήμου του. Δυστυχώς σήμερα, παρατηρείται το θλιβερό φαινόμενο, ο κ. Τσαβαρής να αδιαφορεί για τα θέματα του νησιού και των κατοίκων του και να ασχολείται με την επίλυση των προσωπικών του προβλημάτων με μια μερίδα των πολιτικών του αντιπάλων, δια της μεθόδου  των ανακοινώσεων, των απαντήσεων, των ανταπαντήσεων και των κόντρα απαντήσεων, σε σημείο που η αποκάλυψη των προσωπικών δεδομένων, να βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη.
 Η εικόνα που παρουσιάζει η πολιτική δραστηριότητα του τόπου, την τελευταία περίοδο, ίσως να είναι η χειρότερη στα χρονικά του τόπου, το επίπεδο έχει πέσει πολύ χαμηλά και υπεύθυνος γι’ αυτό πρωτίστως είναι ο κ. Τσαβαρής. Δυστυχώς για μια άλλη φορά αποδεικνύεται κατώτερος των περιστάσεων. Για μια άλλη φορά αποδεικνύεται ως η αποτυχημένη επιλογή, για μια άλλη φορά αποδεικνύεται το παράδειγμα προς αποφυγήν.
Η πολιτική δεν θέλει ημίμετρα. Η σημερινή δημοτική αρχή του κ. Τσαβαρή μας έχει πλέον πείσει ότι οι ελαχιστότατες “αλλαγές” που προωθεί, απορρέουν απόλυτα από “δεσμεύσεις και εξοφλήσεις προεκλογικών γραμματίων” και ξανά απ’ την αρχή.
Η Στρατηγική της παράταξής μου εκτός από την αναμόρφωση των δομών και της λειτουργίας δήμου που έτσι και αλλιώς χρειάζεται, για να μπορέσει να συνεχίσει να υπάρχει υγιής η Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα μηδενίσει την πολιτική της ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ.
Οι μεταρρυθμίσεις, οι τομές και οι ριζοσπαστικές αλλαγές που χρειάζεται να επέλθουν, θα γίνουν χωρίς εξαρτήσεις και αγκυλώσεις του παρελθόντος. Η ανάταξη πρέπει να σβήσει τη λέξη ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ως αντιμετώπιση επίλυσης των οιονδήποτε πολιτικών αντιπαραθέσεων.
Οι συνδικαλιστικές πρακτικές, τα πολιτικά πυροτεχνήματα, η πολιτική ανομία και η πολιτική συναλλαγή, όπου εφαρμόστηκαν μέχρι σήμερα, έχουν καταστήσει ατελέσφορο το εγχείρημα της επιτυχούς διοίκησης.
Ο δήμος μας  χρειάζεται επειγόντως αλλαγή  φιλοσοφίας, χρειάζεται λύσεις και τομές όχι ημίμετρα. Επιβάλλεται να διαγραφεί η λέξη ΔΙΚΟΜΑΝΗΣ για να μπορέσει να προχωρήσει η υλοποίηση και εφαρμογή ενός προγράμματος που δεν θα ακουμπά σε συνδικαλιστικές εφαρμογές και πολιτικά κόστη. Οι δεσμεύσεις τρέφουν πολιτικούς πελάτες και αποτελούν τροχοπέδη στην πραγματική ανάπτυξη ενός τόπου, που στον ορίζοντά του χωρούν όλοι.
 
Σπύρος Σοφράς
υπ. δήμαρχος Σαλαμίνας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου