Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Σοβαρά ερωτήματα από το Σύλλογο Μηχανικών Σαλαμίνας


Κάποια από τα σοβαρότερα κατά την άποψή μας θέματα που αφορούν τη Σαλαμίνα έφερε χθες το βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Σύλλογος Μηχανικών Σαλαμίνας: το Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό και την επέκταση της Α΄ κατοικίας, τις πράξεις εφαρμογής και, κυρίως, τον προσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών σε περιοχές Β΄ κατοικίας όπου έχει ολοκληρωθεί η πράξη εφαρμογής.
Μιλώντας ο πρόεδρος των μηχανικών Σαλαμίνας Σπύρος Παπαϊσιδώρου, αφού εξήγησε ότι αναγκάστηκε να απευθυνθεί στο Δ.Σ. δεδομένου ότι ο Σύλλογος δεν έχει λάβει εδώ και 7 μήνες καμία απάντηση από τη δημοτική αρχή στα έγγραφα ερωτήματά του, αναφέρθηκε ξεχωριστά σε κάθε ένα από αυτά:
Ø ΓΠΣ και επέκταση Α΄ κατοικίας: Αυτή τη στιγμή, είπε ο κ. Παπαϊσιδώρου, συντάσσεται νέο ρυθμιστικό για την Αθήνα, όπου η Σαλαμίνα δεν συμμετέχει και δεν έχει αναπτύξει καμία πρωτοβουλία.
Όσον αφορά την επέκταση της Α΄ κατοικίας, τόνισε ότι είναι αδιανόητο περιοχές όπως τα Αλώνια, το Μπόσκο, δεξιά της Λ. Ιπποκράτους και το κομμάτι από το δημαρχείο μέχρι το στάδιο να μην έχουν μπει στο σχέδιο και την ίδια στιγμή να έχουν μπει από το 1990 το Δημήτρανι, η Γυάλα και το Πέρανι! Ερωτώντας να μάθει τι ενέργειες έχουν γίνει σχετικά.


Ø Προσδιορισμός αντικειμενικών αξιών: Ενημερωθήκαμε ότι ο Σύλλογος Μηχανικών είχε προσφερθεί αφιλοκερδώς από την αρχή της θητείας της νυν δημοτικής αρχής, ώστε να εκπονηθεί μελέτη για τις περιοχές όπου έχει ολοκληρωθεί η πράξη εφαρμογής και μπορεί να γίνει προσδιορισμός. Το θέμα όμως δεν προχώρησε και αυτή τη στιγμή, για παράδειγμα, στην Ψιλή Άμμο έχουμε 120€/τ.μ., με αποτέλεσμα να διογκώνονται οι διάφοροι φόροι και τα χαράτσια για τους κατοίκους. «Δεν είναι δυνατόν», είπε ο κ. Παπαισιδώρου, «να έχουμε τιμή ζώνης 800€ στο κέντρο της Σαλαμίνας και 700 στην Ψ. Άμμο και στη Γυάλα! Σε ποιους απευθύνονται αυτές οι τιμές; Δεν έχετε κάνει τίποτα, έχετε αφήσει τον αντικειμενικό προσδιορισμό έρμαιο της εφορίας! Όταν στην Ύδρα και στην Αίγινα έχουμε με 300€ την τιμή ζώνης και στις Σπέτσες με 250!»
Ο Σύλλογος των Μηχανικών ζήτησε ακόμη να γίνουν άμεσα ενέργειες ώστε να έρθει στη Σαλαμίνα το αρχείο της πρώην Πολεοδομίας Πειραιά που αφορά το νησί μας (διαγράμματα εφαρμογής, διορθωτικές, οικοδομησιμότητες, κλπ), το οποίο δεν έχει παραληφθεί από το Δήμο ως όφειλε εδώ και 2,5 χρόνια!

Ωστόσο , στην εξέλιξη της συζήτησης ο κ. Παπαϊσιδώρου προέβη σε σοβαρές καταγγελίες αναφορικά με τον τρόπο και τα πρόσωπα που δίνονται απ΄ ευθείας αναθέσεις από το Δήμο, όπου, όπως μας ενημέρωσε, αγνοούνται οι μηχανικοί της Σαλαμίνας και προτιμούνται συνάδελφοί τους με μικρή εμπειρία από άλλες περιοχές. Το τελευταίο, το Δ.Σ. επιφυλάχτηκε να το εξετάσει σε άλλη συνεδρίαση.
Όσον αφορά τώρα τις απαντήσεις που δόθηκαν. Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, το μεγάλο αγκάθι στην τροποποίηση του ΓΠΣ αποτελεί το γεγονός ότι με τους υφιστάμενους δασικούς χάρτες είναι μπλοκαρισμένες ολόκληρες περιοχές. Γι΄ αυτό επιχειρείται μερική τροποποίηση σε κάποιες περιοχές (όπως πρόσφατα στην Παραλία). Αναζητείται, είπε ο δήμαρχος, «μία νόμιμη διέξοδος ώστε να επεκταθεί η ήδη υπάρχουσα μελέτη και στα Αμπελάκια…», τα οποία όπως είναι γνωστό και το επανέλαβε και στο χθεσινό Δ.Σ. ο δημ. σύμβουλος κ. Χατζηνικολάου, δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα ως Δήμος να προχωρήσουν σε τροποποίηση.
Η Α΄ κατοικία δεν προχώρησε, διότι υπήρχαν ενστάσεις από το δεύτερο υποψήφιο ανάδοχο. Μετά τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, πλέον απελευθερώνεται η ένταξη 6 μεγάλων ενοτήτων . Μάλιστα, όπως είπε ο δήμαρχος, από Σεπτέμβριο θα μπορούν να κατατίθενται αιτήσεις.
Σχετικά με τις πράξεις εφαρμογής, κι αφού η πληρωμή των αναδόχων εντάχθηκε στα ληξιπρόθεσμα, προχωρούν οι διαδικασίες σε Άη Γιώργη, Αγ. Παρασκευή – Βροντού, Στενό – Μπατσί – Ρέστη – Ηλιακτή.
Σε ερώτηση του προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Σαλαμίνας σχετικά με τους συντελεστές δόμησης, ενημερωθήκαμε ότι γίνονται κινήσεις για την επαναφορά των παλιών Σ.Δ.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου