Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Με τα πρωτοβρόχια και οι καθαρισμοί

Πριν 15 περίπου ημέρες, ο ΠΕΡΙΒΟΣ είχε δημοσιοποιήσει τη θέση του για την υπερβολική καθυστέρηση των καθαρισμών των πρανών των δρόμων που διέρχονται από δάση στο νησί μας.
Από το Δήμο είχαμε λάβει πιο πριν την απάντηση, (12/7) ότι το ταχύτερο θα ολοκληρωθούν οι εργασίες. Βρισκόμαστε ήδη αρχές Αυγούστου και η κατάσταση ξεπερνά κάθε όριο. Το να μιλάμε για εγκληματική αμέλεια καταντά τετριμμένο. Είναι πλέον εμφανές ότι η πολιτική για την προστασία των δασών μας, αποτελεί αν όχι την τελευταία προτεραιότητα, πάντως μια από τις τελευταίες.
Φανταστείτε, δε ζητάμε από το Δήμο να διαθέσει ούτε ένα ευρώ και αυτός αντίθετα, δεν διαχειρίζεται όπου, όπως και όταν πρέπει τα χρήματα (85.000 ευρώ) που του παραχωρούνται από την Κεντρική Διοίκηση για αυτό το σκοπό.
Ο ΠΕΡΙΒΟΣ στην προηγούμενή του ανάρτηση, είχε θεωρήσει ότι πιθανές αιτίες ίσως να ήταν:
η πλήρης άγνοια από τη μεριά των υπευθύνων, βασικών αρχών που σχετίζονται με δασικές πυρκαγιές, τις αιτίες τους τα σημεία έναρξης και την επικινδυνότητα συγκεκριμένων περιοχών. Άρα (κατά την άποψή τους ) μικρής αξίας οι καθαρισμοί .


Για άλλη μια φορά να επισημάνουμε ότι όλα τα επιστημονικά στοιχεία, καταδεικνύουν τα πρανή των δρόμων ως το πιο πιθανό σημείο έναρξης μιας πυρκαγιάς .

Παράλληλα η αδιαφορία ή έστω η κακή λειτουργία του Δήμου, οδήγησε την κατάσταση σε αυτή το σημείο.

Όμως η παράταση της καθυστέρησης πλέον μας βάζει και σε άλλες σκέψεις, λιγότερο αθώες. Δεν μας ενδιαφέρουν οι όποιες τεχνικές δυσκολίες. Αν υπήρχε πραγματικό ενδιαφέρον, θα είχαν υπερπηδηθεί όπως έγιναν σε τόσους και τόσους Δήμους. Αν ο καιρός (και όχι οι …. εμπρηστές) είχε παρουσιάσει ως τώρα άλλες διαθέσεις, είναι πολύ πιθανόν να μη μιλάγαμε θεωρητικά άλλα να θρηνούσαμε ήδη εκ των υστέρων, ψάχνοντας να βρούμε αιτίες.

Ο ΠΕΡΙΒΟΣ σαν ελάχιστη κίνηση αντίδρασης θα δημοσιοποιήσει την κατάσταση σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (αρμόδια Υπουργεία , Περιφέρεια, Αποκεντρωμένη Διοίκηση, Δασαρχείο, Πυροσβεστική, Πολιτική Προστασία ) αν μη τι άλλο, για να ξέρουμε πόσο πιάνουν τόπο τα χρήματα που αυτές τις δύσκολες οικονομικά μέρες, διαθέτει η Πολιτεία για την προστασία των δασών στον τομέα της πρόληψης, που είναι και ο σημαντικότερος.
Παράλληλα θα κινηθεί νομικά κατά παντός υπευθύνου, σε περίπτωση που περιστατικό πυρκαγιάς προκύψει από την εγκληματική αυτή αμέλεια.

Υ.Γ Θα αποτελέσουμε πανελλήνια πρωτιά, αν οι καθαρισμοί γίνουν τέλη Σεπτεμβρίου, αλλά τότε θα έχουμε λόγο: τον άρτο και τα θεάματα.

1 σχόλιο:

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ. είπε...

Όλοι μας συμφωνούμε ότι, η προστασία της Φύσης και του Περιβάλλοντος είναι ζωτικής σημασίας στοιχείο για τον άνθρωπο, ιδιαίτερα, για τον τόπο μας, τη Σαλαμίνα, που τόσο πολύ, περιβαλλοντικά έχει πληγεί.
Δυστυχώς όμως, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά απ' ότι θάπρεπε, τη στιγμή που,μέχρι σήμερα, 7 Αυγούστου 2013, ο Δήμος Σαλαμίνας δεν έχει πραγματοποιήσει τους καθαρισμούς των Δασικών δρόμων, δεδομένου ότι, έχει επιχορηγηθεί με αρκετά χρήματα (85.000 €) και μάλιστα, από το μήνα Απρίλιο.
Επικροτούμε και επαινούμε τις ενέργειες του Περιβαλλοντικού Ομίλου "ΠΕΡΙΒΟΣ", για το" φλέγον " αυτό ζήτημα, κι' ευχόμαστε, κανένας άνθρωπος, καμία κατοικία, κανένα δένδρο να μην κινδυνεύσει από κάποια πυρκαγιά που μπορεί, ανά πάσα στιγμή, να ξεσπάσει.

Αρχειοθήκη ιστολογίου